Dela sidan:

Varför bra att piska bloggare, Carl Bildt?

[caption id="attachment_1143" align="alignnone" width="520"] Carl Bildt. (Foto: Sveriges Kommunikatörer CC BY-NC 2.0).[/caption] Carl Bildts metod för att (inte) svara på journalisters frågor är vida känd. På journalisthögskolorna lärs ut intervjuteknik med Carl Bildt som slutboss om man ser en journalists karriär som ett dataspel med ett antal nivåer. I slutet av det senaste avsnittet av podden Lilla drevet behandlas Carl Bildts medverkan i Studio Ett förra veckan där han fick frågor kring Saudiarabien och huruvida landet ska betraktas som en diktatur, något han lyckades slingra sig från att svara på upprepade gånger. Förutom att vi återigen fick se prov Carl Bildts intervjuteknik är Lilla drevets resonemang kring hur man ska göra för att komma åt den åsiktsstarke politikern mäkta underhållande. Ett tips som lärs ut på journalistutbildningar är att inte ställa ledande frågor, eller baka in påståenden i själva frågan. Istället vill man försöka få intervjupersonen själv att säga det. I Studio Etts fall handlade det alltså om att få Bildt att säga om han tyckte att Saudiarabien är en diktatur eller inte. Lilla drevets något satiriska förslag är att göra ett totalt regelbrott och istället använda "har du slutat slå din fru?"-metoden fullt ut:

"Varför är det bra att piska bloggare, Carl Bildt?"

Jag rekommenderar dig att lyssna på Lilla drevet som görs av Tankesmedjan-avfällningarna, komikerna och i flera fall serietecknarna Ola Söderholm, Kringlan Svensson, Nanna Johansson och Liv Strömquist. I den här Fokus-artikeln kan du läsa mer om Bildts återkommande manövrar för att undkomma kritiska frågor från journalisterna. Ur artikeln:

"Bland politiska journalister jämförs Carl Bildt med Karelin, den oövervinneliga ryska brottaren. Många politiker och andra makthavare har genomgått dyra kurser i medieträning. Men det är Carl Bildt som är den obestridlige mästaren när det gäller att skaffa sig övertaget i en intervju. Det finns så många situationer där Carl Bildt har fintat reportrar upp på läktaren att intervjuexperten Björn Häger valde att döpa om första kapitlet i sin lärobok i intervjuteknik från »Konsten att intervjua såphala makthavare« till »Konsten att intervjua Carl Bildt«."