Dela sidan:

EU-kommissionens digitala avdelning vill #TackaNej

tackanej När vi startade TackaNej för 1,5 år sedan var vårt fokus i första hand att skapa en medvetenhet och förändring bland de som arrangerar paneldebatter och seminarium i Sverige. Företagsledare, universitetsprofessorer, medieprofiler och många andra finns nu med på listan över de som vill att kompetens ska gå före kön, och vill se ett slut på enkönade paneler. Vad vi nog inte räknat med var den internationella uppmärksamheten för initiativet, först i form av norska #TakkNej och omnämnande i några engelskspråkiga tidningar. Senare i form av att Melinda Gates twittrande om initiativet, en tweet som i dagsläget retweetats 532 gånger. Det satte ytterligare ljus på TackaNej, och nu står det klart att även EU-kommissionens avdelning för digitala frågor, DG CONNECT, väljer att lansera ett liknande initiativ. I inlägget "All-male panels in tech: we say no!" skriver DG CONNECT:

"So here is what we will do: 1. we will always include at least two women speakers at events which we organise 2. we will no longer accept invitations to speak on all-male panels or at all-male conferences organised by outside stakeholders. 3. if DG CONNECT staff speak at events outside the EU or if the organiser is not a European affiliate (for example an embassy or a company headquartered outside the EU), we will try to ensure better representation for women, but we obviously can't guarantee it."

Det känns fantastiskt att den här typen av initiativ och policys nu når ända upp på EU-nivå, dessutom inom ett traditionellt mansdominerat område. Förhoppningsvis skapar det ytterligare ringar på vattnet och bidrar till kampen för ett mer jämställt samhälle. DG CONNECT uppmanar också andra att tipsa om kvinnor inom tech-området, och de vill också sprida information om sitt initiativ inom branschen.

"And if you are organising a conference about tech matters or planning to speak at one, spread the word about our policy. The more we apply it, the quicker we will make this change happen."

Ja, du ser ju. Intet öga torrt. Nu tar vi helg med en bra känsla i kroppen.