Dela sidan:

Ta med bebisen på möten i Silicon Valley

[caption id="attachment_1313" align="alignnone" width="520"]hermione-way Hermione Way. Foto: Thomas Zimmermann (CC BY 2.0)[/caption] Det är ingen nyhet att innovationsekosystemet Silicon Valley har börjat nära ett nyvaknat intresse för jämställdhetsfrågor, något jag återkommer till med jämna mellanrum här på bloggen. Men hur är det egentligen i praktiken? Finns det utrymme för andra människotyper än ensamstående personer i 24-årsåldern bland it-världens hetaste startups? Hermione Way är sedan länge en etablerad profil i techvärlden, från början som deltagare i utskällda reality-serien Startups: Silicon Valley hos BravoTV och som journalist för The Right Web, men numera också som medgrundare till en startup och som konsult åt flera bolag. Häromdagen skrev hon en uppdatering på Facebook om hur hon hanterat det faktum att hon är nybliven mamma i en mansdominerad it-värld och dessutom i ett land där barnomsorg inte är vare sig gratis eller självklart. Det faller ofta på kvinnan att stanna hemma om det inte finns finansiella resurser för barnomsorgen. Men Hermione Way tar med sitt barn till alla aktiviteter hon gör i jobbet, som möten, event och konferenser.

"My baby has been to three hackathons and about 20 different networking events in Silicon Valley. I take her to all my meetings including meetings with investors. Most people at my office are male engineers and they awkwardly ignore her, especially when I get out my boobs to breastfeed. But generally the reaction is a positive one, obviously when she cries I take her outside so i'm not disturbing anyone." skriver Hermione Way.

Hon tycker det är viktigt att kvinnor tar med sina bebisar för att påverka synen på arbetsplatsen som en mansdominerad arena.

"We need to see more babies in the work place. Careers should not have to be separate to motherhood. Co-working spaces and offices should think more about designing a space that accommodates mothers and babies."

Entreprenörslivet kräver ofta både tid och engagemang i en omfattning som kan vara svår att kombinera med barn eller ens ett normalt socialt liv med vänner och partner. Det gäller både i USA och i Sverige, även om det är stor skillnad på hur villkoren för föräldraledighet och barnomsorg ser ut i USA jämfört med Sverige. Ways uppmaning att skapa en arbetskultur som inkluderar de anställda, oavsett vilken fas de befinner sig i livet eller andra faktorer som kön, ålder och bakgrund, känns dock sund. Och att måla upp bilden av de besvärade programmerarna som blir lite obekväma när hon trampar in med bebisen på armen känns befriande på något sätt. Samtidigt bör förstås en debatt drivas som handlar om balans mellan jobb och privatliv. För vissa innebär möjligheten att blanda "bebislivet" med jobbåtaganden något som underlättar både jobb- och privatliv stort. För andra är det en fälla som riskerar att bidra till orimliga krav och ett liv där jobbet är närvarande hela tiden.