Dela sidan:

Forma beteenden med bra påminnelser

Jag håller på att skapa nya vanor åt mig själv. En utmaning är att komma ihåg att göra rätt, vilket jag skrev om nyligen. Det verkar även andra kunna känna igen sig i, att döma av läsarkommentarer jag fått.

En bra påminnelse ökar chansen att något blir av. Det finns alltid mycket som rycker och drar i min uppmärksamhet, och på något sätt behöver jag få impulsen att bete mig som det var tänkt. Jag behöver hjälp utifrån: mobilen, mejl, ”print” (post-its!) eller annan media som kan hjälpa minnet och knuffa mitt beteende i rätt riktning.

Jaså, börjar det låta som att jag gör liknelser till reklam och annan extern kommunikation nu? Jaha, där ser man. Tänka sig.

För att påverka mitt beteende har jag iallafall kommit fram till några saker att tänka extra på — vem vet, kanske är de meningsfulla bortom mig:

1. En bra påminnelse finns i rätt kontext

Jag behöver påminnelser jag verkligen ser. Lappar måste sitta på smarta ställen. Noteringar i datorn eller telefonen får inte halka utanför synfältet. Syns de inte så finns de inte.

Små men genomtänkta justeringar i kontext kan göra stor skillnad. T ex när sammanhanget blir en del av budskapet och förstärker det. Sätter jag en lapp på min ytterdörr blir kopplingen till något jag ska göra precis när jag går ut mer effektiv. The medium is (part of) the message, typ.

2. En bra påminnelse är värd uppmärksamhet

Jag behöver inte reflektera djupt över budskapen varenda gång jag möter dem. Man kan ta till sig mer än man tror av det man noterar i förbifarten. Men retar jag min uppmärksamhet lite får jag en bättre chans att påverka minnet.

Det kan ske på många sätt. Med estetik som kittlar sinnet. Med något som ställer en fråga och skapar en reaktion. Med nyhetsvärde. Och så vidare.

Det som filtreras bort är sånt som är alltför aggressivt formulerat. Sånt jag sett tusen gånger förut. Och sånt som är jättetråkigt.

3. En bra påminnelse är positivt laddad

Känslor sätter spår i minnet och skapar energi. En positiv känsla ökar chansen att jag följer påminnelsen. Blir jag irriterad eller blasé finns risken att jag börjar undvika påminnelsen.

Smarta formuleringar och bildlösningar kan ladda påminnelser med värde. Det bästa är om jag aktivt kan se fram emot fler exponeringar. Det måste vara ambitionen: att jag ska vilja ta del av påminnelserna, inte bara stå ut med dem.

4. En bra påminnelse landar rätt i huvudet

Jag måste driva rätt beteende. Det betyder inte att skriva mig på näsan med torrast möjliga instruktion. För det minskar chansen att klara punkt 2 och 3 ovan, särskilt med en påminnelse som ska leva en tid. Däremot måste jag utforma påminnelsen så att den verkligen stödjer min intention.

Ett misstag jag gjort ibland är t ex att formulera mig väl gåtfullt, abstrakt eller löst kopplat till det jag faktiskt ska uträtta. Även om det är effektivt att vara t ex poetisk eller humoristisk för att uppfylla punkt 2 och 3 ovan, måste jag samtidigt vara säker på att min påminnelse blir mer än en trevlighet. Den måste landa på rätt ställe i huvudet för att inspirera till handling.

5. En bra påminnelse fungerar långsiktigt

Påminnelserna ska hjälpa rätt beteende bli lättare att komma på och bli mer naturligt. Det kan ta tid. Därför måste de vara slitstarka och tåla att jag får dem många gånger. Den positiva laddningen måste hålla i sig, inte nötas ut.

Jag kanske också ska ha flera olika sorters påminnelser som samverkar för att öka den mentala tillgängligheten.

Uppföljning är viktigt. Fungerar mina påminnelser? Gör jag verkligen rätt saker oftare när jag har dem på plats? Behöver något justeras? Ska jag ha kvar samma strategi, men formulera om påminnelserna lite så att de fortsätter kännas fräscha och får min uppmärksamhet?

Till sist, om jag i ett längre perspektiv ska bli lyckligare behöver jag vara ganska säker på att jag riktat in mig på rätt sak. Då är det värt att vara lite uthållig. Det betyder att jag inte kan ha en hel rad med ambitioner som jag jobbar med under en och samma period. Jag måste våga välja fokus, och välja bort andra saker som säkert också skulle vara bra för mig.

Det som är tillgängligt vinner

Livet får sin prägel genom vad vi faktiskt gör. Och våra handlingar formas i sin tur av vad vi alls kommer att tänka på; hur lätt olika alternativ dyker upp i huvudet.

Påminnelser skapar tillgänglighet. Därför vill jag komma på bra påminnelser. Både i egna och köpta kanaler.