Dela sidan:

Fem färska läs- och lyssningstips

Några läs- och lyssningstips, som givit åtminstone mig nya tankar kring tech-människa-samhälle-debatten, till helger och eventuella resdagar framöver:

1) Det uppmärksammade och djupgående reportaget i Wired med titeln ”Inside the Two Years that Shook Facebook—and the World”. Artikelförfattarna har intervjuat ett femtiotal Facebook-medarbetare för att berätta historien om hur bolaget reagerat på sin egen roll i det amerikanska presidentvalet och de olika strömmar av kritik som därefter sköljt över dem. De beskriver en slags identitetskris, och menar bland annat att Facebooks färska initiativ och retorik kring välbefinnande åtminstone delvis drivs av behovet att vara en attraktiv arbetsgivare, och de värderingar som präglar bolaget.

2) Som komplement – eller i värsta fall alternativ – lyssna på när New Yorkers chefredaktör David Remnick samtalar med en av artikelförfattarna, tillika Wireds chefredaktör, Nicholas Thompson

3) …eller/och lyssna på när Thompson intervjuas i Digidays podcast.

4) Med sin omfattande research ger Wireds reportage ett intressant inifrån-perspektiv på tech i allmänhet och Facebook i synnerhet. Det beskriver processerna, besluten och reaktionerna. Som motpol kan du lyssna på ett samtal mellan en av mina favoritintervjuare, Ezra Klein, och Tristan Harris. De lyfter blicken och samtalar om allt från motsättningarna mellan tech-jättarnas intressen och vad som är bra för individen och samhället, till poängen med att göra sin telefonskärm svartvit – och på vägen avhandlar de även Facebook på ett sätt som tangerar Wired-reportaget.

Tristan Harris är han som arbetade med etikfrågor på Google men tröttnade efter par år. Sedan dess är han uppmärksammad kritiker av Silicon Valleys ständiga strävan efter att skapa sånt som vi har alltför svårt att slita oss från. Häromveckan lanserade han Center for Humane Technology, som ska folkbilda i ämnet och få igång motreaktioner…

5) …vilket du kan läsa mer om till exempel i ”Ethical tech will require a grassroots revolution” eller få en bakgrund till i den långa intervjun som just Wireds Nicholas Thompson gjorde med Tristan Harris i somras.

Till sist, om du hellre läser på svenska, eller inte har energin för mastodontreportage, eller helt enkelt missat det jag skrivit senaste månaden och blir nyfiken, så finns bland annat detta lite längre ner här i bloggen:

25 januari: Facebooks intresse för välbefinnande

26 januari: Facebook kanske slår två flugor i en smäll

8 februari: Vetenskapen som ger Zuckerberg rätt

19 februari: Telefonen har blivit långsam – men det finns en tröst

Trevlig läsning/lyssning!