Dela sidan:

Skolstart!

Med stor inspiration av Jakob Mjöbring och hans inlägg till kommunikationsstudenter tänkte jag rikta ett inlägg till er som i dagarna har skolstart på någon av de eventutbildningar som finns runt om i landet. Det finns ett 10-tal utbildningar inom ramen för Yrkeshögskolor samt utbildningar på andra skolor t.ex. Berghs. De är alltifrån några dagar till två år heltid. För er som börjar eller går någon av dessa har jag tre råd:

 1. Omfamna eventandet
  Event- och upplevelseindustrin bygger i stor grad på engagemang, och det är tyvärr inget man kan göra hemifrån lägenheten. Man måste ut och uppleva, testa, göra och delta. Under utbildningen kommer ni få många erbjudanden om volontärarbete, extrajobb, LIA (praktik) osv, tacka JA till allt du bara hinner och har råd med. Vår bransch bygger väldigt mycket på att man arbetar sig upp, visar framfötterna och själv känner efter om det passar en. Så ta chansen att vara med när tillfälle bjuds. Visst finns risken att du blir utnyttjad som gratis arbetskraft, men ta chansen att göra dig oumbärlig så är det du som vinner i längden.
 2. Du blir inte färdig på din utbildning
  Vanligaste frågan rörande en utbildning är: ”Vad blir jag?” Svaret är: ”Förhoppningsvis smartare!”. De flesta YH-utbildningar leder mot en titel som Eventkoordinator eller Projektledare, men det betyder inte att du är fullärd, tyvärr. Utbildningen ger dig främst ett kontaktnät, en plattform för att bygga vidare och en vokabulär för att kunna förstå vad det talas om. Väx in i det, det kan tre event eller 300 innan du känner dig helt fullärd. Själv har jag gjort över 800 st, och jag hamnar fortfarande i situationer som jag utmanas i.
 3. Ifrågasätt på ett ödmjukt sätt…
  (Denna punkt är jag och Jakob helt överens om och den gäller även för eventare).

  För att bli bra på event krävs det talang för området, och att göra jobbet varje dag. Precis som i allt annat. Om det är 10 000 timmar som är gränsen vet jag inte men det låter väl rimligt att drygt sex år skulle krävas för att bli riktigt trygg och säker. Med det sagt så ska du inte tveka att ifrågasätta, det farligaste som finns är att göra event på samma sätt som förra året. Mitt ledord för event är: ”Om vi gör det lika bra som förra året har vi gjort det sämre”. Därför behöver vi alltid tänka vad kan vi göra bättre i år…

Slutligen: Njut av tiden som student, om du har studielån så har du finansiering för att utforska och uppleva, passa på att göra det. Och välkommen att höra av dig till mig om du vill bolla något runt din utbildning. Eller om du tycker att en eventutbildning kanske vore nåt för dig. Sök upp mig på LinkedIn.

 

Lycka till!