Dela sidan:

Måste viktigt vara tråkigt?

Så här fem dagar före valet är tv-tablåerna fulla av olika utfrågningar, debatter och hemma hos-reportage om valet på olika sätt. Nytt för i år är dessutom att SVT och TV4 flyttat ut sina sändningar till olika arenor i bl.a. Gävle och Norrköping.

Samtliga sändningar är fyllda med allvar, rynkade pannor och eftertänksamma och förtroendeingivande blickar. Man som tittar förstår att detta är PÅ ALLVAR. Men sedan ska det komma ett roligt och lite lättsammare inslag i programmet. I SVTs partiledarutfrågningar är det en frågesport som ska sätta partiledarna utanför sin komfortzon. Tex. åkte Stefan Löfven dit på vad en liter mjölk kostar. Denna fråga som ända sedan Palmes tid varit den ultimata frågan för att bevisa att man är folklig eller ej.

I fredags genomförde SVT det de kallar Duellen mellan de två statsministerkandidaterna. Detta gjordes i Värmekyrkan i Norrköping och bl.a. fick Stefan och Ulf svara på frågor om varandra, på ett lättsamt sätt. Och kritik lät inte vänta på sig, bl.a skrev den före detta statministern Carl Bildt skrev på Twitter:
”– Jag tycker att seriösa politiker borde gå samman och kräva att dessa jippon upphör. En seriös dialog kräver ett seriöst format.”

Då ställer jag frågan, kan viktigt vara kul? Kan seriöst vara roligt?
Självklart, kan det det!

För att skapa engagemang, vilket jag förutsätter att partierna och du vill, krävs att deltagarna känner att de är delaktiga, att det är ett relevant budskap och att de får utlopp för sin kreativitet.

För att uppnå detta är humor en otroligt viktig beståndsdel.
Så när du ska planera ett event eller möte nästa gång, tänk igenom denna checklista;

1. Vilka är på eventet, vad har de mest behov av att få höra? Hur gör vi deras morgondag enklare, roligare och mer betydelsefull?

2. Hur får jag mina deltagare delaktiga på bästa sätt, hur känner de sig sedda?

3. Hur får de utlopp för sin kreativitet och lösningsförmåga.

Det är statistiskt bevisat att människor som fått ta fram lösningen själv är mer benägen att genomföra det.

Och var inte rädd för humor. Humor är visserligen svårt men det är ingen som förväntar sig att du som står på scenen ska vara lika rolig som Schyffert eller annat proffs. Se istället humor som att presentera med värme och glädje, visa att du brinner för ditt budskap och din uppgift och bjud på dig själv.

Lycka till!