torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Influencer marketing-bloggen

Johannes Gustavsson är grundare och vd för agenturen Infly, som representerar några av Sveriges största TikTok-profiler. Han utbildar på yrkeshögskola, är ledamot i Medieakademin och har skrivit böckerna "Uppfödd på nätet" och "Influencer marketing i praktiken". För Resumé bloggar han om influencer marketing ur en agenturs perspektiv.


Publicerad 10 mars 2023

Irma är kanske precis vad vi behöver

Många är vi 90-talister som låtit Markoolios CD-skiva snurra i freestyles och bandspelare på bilresan och fritidsklubben. Jag har dragit till fjällen, åkt pendeltåg och solat och badat i pinacolada i mina drömmar. Vem hade då kunnat ana att Markoolios mamma skulle ta över rampljuset?

I början av 2023 kom “Marko och Irma”. En TV4-serie där vi får följa med när barndomsidolen Markoolio bygger ett hus tillsammans med sin mamma Irma. De två har en dynamik som heter duga och serien har hyllats i sociala medier. Man skulle kunna gå så långt som att säga att Irma har blivit folkkär. Nu har hon till och med lyckats slå läger i hjärtat hos den yngre generationen. Och hur når man dem, om inte genom TikTok?

Den 1 mars publicerades första TikTok-videon. Den är filmad underifrån, sittandes i en soffa. Innehållet är svårt att återge ordagrant men kan sammanfattas som att Irma på svenska med finsk brytning proklamerar att hon har skaffat en egen TikTok, hoppas att vi ska höras av snart igen och att hon älskar oss. Hon räcker ut tungan och gör pruttljud med munnen. Något med vinkeln och sättet som hon filmar sig själv säger mig att hon inte är fullständigt van vid formatet. Inläggstexten lyder “Hei jätte rolig att man har tiktok hoppas vi eller jag är jävla tokigti skriva och sicka bild och film”.

Det här första inlägget fick över en miljon visningar inom loppet av ett dygn. Tusentals röda hjärtan har tryckts på och kommentarsfältet har exploderat. Det här sammantaget saknar mig veterligen motstycke i svensk influencer-historia. Irma har inte legat på latsidan utan fortsätter sin framfart. I skrivande stund har de hittills 8 klippen totalt 8 miljoner visningar. Allt inom loppet av 10 dagar.

Jag tror att uppslutningen kring Irma är ett symtom på en större rörelse. Är inte följarna trötta på influencers glättiga och polerade liv? Anitha Clemence ska sluta shoppa. Resumés krönikör Katarina Graffman vittnar om unga tjejer som säger “Jag hatar influencers” men följer för att sedan avfölja. De-influencing har blivit en grej. Cancelkulturen letar hungrigt efter sitt nästa offer. Är det för att folket på andra sidan skärmen vill se fler influencers som inte gör anspråk på de ideal som vi som samhälle har bidragit till?

Här finns liksom inga tvivel. Irma är Irma! Hon försöker inte vara någon annan. Hon säger precis vad hon tänker. Hon korrläser inte sin caption.

Vad vet jag. Jag är gammal i sammanhanget. Precis som att jag aldrig kommer kunna förklara storheten i Markoolios CD-skivor för den yngre generationen, kommer den yngre generationen aldrig kunna förklara varför Markoolios mamma är the it girl 2023. Men kanske var det precis vad vi behövde.

Johannes Gustavsson
johannes@infly.me

Dela blogginlägget:

Mer från Influencer marketing-bloggen

Till bloggen >

Alla blir influencers! Önskedröm eller mardröm?

Vi Resumé-bloggare måste hålla ihop. Därför blev undertecknad extra glad över förfrågan att gästa Katarina Graffman och Jacob Östbergs blogg. Jag, doktorn i antropologi och professorn i reklam och PR...

22 mars 2023

Fler dödssamarbeten åt folket!

Jag har ett par gånger i mitt liv besökt en begravningsbyrå och suttit på andra sidan bordet en kostymklädd lågmäld typ som sakligt visar kistor, blommor och gravstenar. Det är...

24 februari 2023

5 trendspaningar inom influencer marketing 2023

Existensberättigande, ansvariga utgivare och varumärkeskännedomens comeback. Här är årets 5 trendspaningar inom influencer marketing! Jag har försökt hålla mig borta från spaningar om microinfluencers, liveshopping eller rörligt innehåll (snark) och...

31 januari 2023