Dela sidan:

Snapchat och Instagram uppdaterade

Idag har både Snapchat och Instagram gjort hyfsade förändringar.

snap_insta

SNAPCHAT har flyttat ner Discover-innehållet, alltså det där mediehusen kan posta sitt eget innehåll. Vännerna flyttas helt enkelt upp igen. Men den största skillnaden är att man inte längre bara kan klicka sig genom sina vänner Stories. Nu kan man bara se en story från en vän, sedan återvända till menyn och se nästa. Detta för att Snapchat såg att man helt enkelt bara klickade sig genom vännernas Stories och därmed aldrig fick se de annonser Snapchat kan hänga på i slutet av en väns Story. Läs mer i t ex AdAge. Däremot har de lagt till en funktion att du kan skapa en egen spellista med dina vänners Stories, se nedan. Men, det kräver alltså lite mer engagemang och kan nog ändå tolkas som en öppning att få in mer annonser.

snap_ny_spellista

INSTAGRAM gör som ägaren Facebook, dina vänner som har gillat inlägget skrivs ut med namn. Det är givetvis en förändring för att öka viljan att interagera med inläggen, vi har ju en tendens att göra som våra vänner. Tycker våra vänner att det där är en fin bild tycker vi det också, och klickar gilla. Och Instagram och Facebook får mer information om oss och kan sälja ännu bättre annonser.

Av dessa två nyheter tycker jag att Snapchat sticker ut mest. Det är en tydlig markering att annonserna är viktiga för dem. De vill börja tjäna pengar, men det är också lite ett steg tillbaka till att bli en tydligare chatta-med-dina-vänner app. En väldigt vild gissning är att de kanske känner av hotet från Instagram och att de försöker renodla sitt DNA som ju är att vara kompisarnas kanal, och inte ännu en plattform där jag delar snygga och genomtänkta grejor. Chattandet och mina vänner är det väsentliga.

/ @jmjobring som lyssnar på helt fantastiska Wings of Love med nya supergruppen Liv med Lykke Li och folk från Peter, Bjorn and John samt Miike Snow. Snyggast sedan Fleetwood Mac…