Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Jakob Mjöbring

Jakob Mjöbring bloggar om den digitala utvecklingen och hur den kan göra dina affärer och ditt liv bättre. Brinner för att man ska kunna bo i norra Sverige och ändå kunna arbeta med kul utmaningar, gör just det till vardags på Punkt PR i Umeå.


Publicerad 17 mars 2016

Instagram tappar fart

Just nu är Instagram rätt illa trängd mellan jätten Facebook och uppstickaren Snapchat. När de nu ska kliva in i algoritmens värld undrar jag om vi inte kommer att se slutet på Instagrams fantastiska utveckling. För influencer och de som redan har byggt upp en bra följarskara som Resumé intervjuade häromdagen är en algoritm av godo, men för de som är i startgroparna och ännu inte har hunnit bygga en följarskara på Instagram är detta ett tufft besked. Samtidigt ser vi en utveckling där alltfler användare och företag hittar Snapchat.

En hel del talar för Snapchat
Snapchat har även den stora fördelen av att ha gjort sig själv till startapp – du kan flytta bilder och filmer från Snapchat, men du kan inte som ordinär användare flytta bilder och filmer in i Snapchat från annan app. Dessutom ligger Snapchat verkligen inte på latsidan när det gäller att utveckla sin app. De har infört superenkla annonsformat från 40 kronor och utvecklat Story-funktionen samtidigt som de säger att 90 % av deras annonsörer återvänder, trots att de fortfarande tar duktigt betalt för de flesta av sina annonsformat, ja, förutom de nya superenkla annonsformatet då.

Jag tror att den dag vi professionella användare kan börja köpa oss räckvidd och följare på Snapchat tippar de över och snor en stor mängd annonspengar från andra nätverk. Men jag är långt ifrån säker på att de kommer att gå den vägen, de kan förhoppningsvis utveckla sina intäktsströmmar på andra sätt än att följa de gamla plattformarnas fotspår, det vore i alla fall väldigt befriande med en plattform där alla fick skapa relevant material för att få följare snarare än att betala mest. Grundaren Evan Spiegel är känd för att gå sin egen väg och till exempel avfärda alla uppköpsbud, så utvecklingen är minst sagt svår att sia om.

katsad_färgIMG_2283IMG_2525

Så skuggan från ägaren och jätten Facebook tror jag kommer att skymma en del av sikten för Instagram samtidigt som Snapchat plockar de yngre användarna med sin lekfullhet och kreativitet. Men att helt räkna ut Instagram tror jag inte vi ska göra, men den makalösa tillväxt vi har sett tror jag stannar av rejält i och med Snapchats framfart och algoritmen som kommer att påverka räckvidden negativt för många nya hoppfulla användare. För influcencer och andra med många följare väntar goda tider, för oss andra blir det till att hala fram plånboken även på Instagram. Eller så ses vi på Snapchat allihop;)

12421778_10153415680461127_1964495305_n som välkomnar våren med hjälten Iggy Pops härligt dystra American Valhalla.

 

Dela blogginlägget:

Mer från Jakob Mjöbring

Till bloggen >

Vi vill inte ha Kopparägget, vi vill ha Guld!

Läser Ronny Olovssons intressanta tankar om Kopparägget och förstår att jag helt har missat detta fina aprilskämt. Jag som ju alltid brukar dra en lans för oss utanför tullarna. Denna blogg är...

26 april 2021

Får Clubhouse plats i våra öron?

Jag spanade inför 2020 att vi skulle få se en ny social plattform som började ta plats. Det fick vi inte riktigt, även om TikTok verkligen förstärkte sin position och...

3 februari 2021

Alla vill ha relevant reklam men ingen vill bli spårad

Alla vill ha relevant reklam men ingen vill bli spårad – är en motsättning som vi marknadsförare har brottats med lika länge som Internet har funnits. Nu har Tim Cook...

29 januari 2021