Dela sidan:

Stoppa Ingmar

”Stopptid”. Så heter SVT-sportens ”det var bättre förr”-inslag som varje söndag rullas ut efter den stora ordinarie sändningen för att runda av med mys. På SVT Play beskrivs segmentet såhär:
”Klassiska idrottsögonblick från SVT:s guldgruva – arkivet. Signerat Jens Lind och Henrik Silfverhjelm.”
Segmentet är alltså uppbyggt på att Jens Lind berättar om något sportklipp från förr. Så långt är allt solklart. Bilder på Borg som bryter ner en allt mer frustrerad McEnroe. ”Mora-Nisse” som i olika garvvänliga arkivare springer fram på skidorna. Ronnie Petersons crash på Monza är ett för mörkt exempel. Det ska vara glatt, mysigt och lättuggat. Det finns dock en person som är överrepresenterad i denna kavalkad av ingonat soffgos: Ingemar Stenmark.

Jag orkar inte med en bildruta Stenmark till. På riktigt.

När Stenmark på sitt buttra och o-tv-aktiga sätt för evigt bankade sig in i den svenska folksjälen på sjuttiotalet kunde folk av allt att dömma känna igen sig. Här fanns en figur som var Sverige, eller rättare sagt den om möjligt skeva svenska självbilden, personifierad. Inte för mer, inte för mycket. Han struttade ner för backarna och kändes ”på riktigt”. Han var äkta jämfört med stroppen Björn Borg som var en rivierans guldgosse med pungstrama shorts och svallande frippa. Vi fattar detta. Just därför går det inte att veva detta material längre. Ingen känner igen sig. Det är så avlägset att dagens ungdomar framför ”Stopptid” lär se ut som figurerna i ”The Sims” gjorde när man plockade bort stegen ur poolen. Det går inte att relatera till.

Att just jag klagar över arkivare från sjuttiotalet kan ses som paradoxernas paradox – dock måste jag understryka att det är främst Stenmark som måste bort. Så var det sagt.

När vi ändå är inne på saker som måste bort: när stryker vi ljudeffekten ”nålen åker av skivan”?. Jag har haft äran att se de två första avsnitten av ”Let’s Dance” och greppet är så vanligt återkommande att till och med människorna som ljudlägger inslag i P3 skäms. Jag lyfter ett varningens finger för att detta kommer bli lika daterat som drönarbilder i framtiden.

Nåja. Eftersom gnället kom i början blir det här en radda av roliga saker:

1. Just nu mitt favoritklipp alla kategorier. I tider av skrikande tränare, ”Talangs” lobotomerade känsloporr till intåg i tablåerna och allmän trötthet från min sida piggar det upp med lite ren och skär dumhet in a good way.

2. Att GP sparkar folk på löpande band är ingen nyhet och ett sorgligt konstaterande. Att de har valt att behålla de sämsta ordvitsarna i Sverige är dock rent ut sagt förjävligt.

.17391787_10155617181970400_611906114_n

3. SVT:s försök att få sina tittare att använda tyngre droger är både alarmerande och tragiskt. Man ska inte göra reklam, det vet vi, men detta ska man VERKLIGEN inte göra reklam för.

17439456_10155617181975400_1310139773_n

4. Leif ”Loket” Olsson, ödmjukheten själv.

17439705_10155617182060400_1273779559_n

5. Cafés obegripliga clikbate-puffar är ändå i en klass för sig. Kan inte annat än förundras.

17467813_10155617181980400_2066980260_n