Dela sidan:

Sommarplågan

Sommar, va. Årstiden förknippas inte direkt med kvalitativ underhållning i TV-tablån utan det mesta som kablas ut är konserverad gröt. Avsnitt av ”Äntligen Hemma” där Martin Timell är ung. Flera år gamla dokumentärer om Carl Bildt, David Lagercrantz eller annan valfri herre slängs in i tablån och ingen nämner ens att detta är skåpmat. Gammalt hör sommaren till, någonting jag reflekterade över redan förra året i denna blogg. Därför tänkte jag nämna någonting annat: radions ställning i sommarsverige.

Tio år har gått sedan jag slutade gymnasiet och jag har varit på en del olika (men ändå väldigt likartade) arbetsplatser. Vanliga kneg där dagarna liksom har flutit på som de alltid har gjort. Rutiner och gamla vanor från hur kaffebryggaren laddas till vilket ställe man ska äta på en viss dag för att kunna avnjuta den perfekta knegarmenyn. Gemensamt för dessa platser är att radion har haft en central roll på de flesta. Nu för tiden kan man lyssna i hörlurar vilket gör det mycket enklare att välja bort diverse reklamkanaler och att skräddarsy sin lyssning. De bråk som tidigare uppstått kan lätt stävjas.

Dock finns den alltid där: den stenålders radioapparaten. Eller i värsta fall: flera stycken. Ibland har man hamnat i skottelden mellan RIX FM, P3 och Lugna Favoriter vilket har varit ett rent helvete. En korseld som varit omöjlig att ducka för vilket har gjort att öronen penetrerats med Sting kompad av morgonpasset och ”Din gata”.

I veckan började Sveriges Radio att sända ”Sommar i P1”, ett program jag systematiskt vägrar att lyssna på. Suget späs ju inte direkt på när Henrik Johnsson berättar för SVT:s kulturnyheter att vissa kända personer ”lägger sina liv” i hans händer. Han syftar då alltså på hur de ska berätta anekdoter i radio för människor i olika hängmattor runt om i Sverige. Eller när det är ren tur att Bibi Rödöö inte spricker av självgodhet när hon är inbjuden i TV4:s Nyhetsmorgon. Att det finns podcasts, andra intervjuprogram eller ens ett fenomen kallat INTERNET verkar helt ha gått programchefen förbi när hon pratar om sitt programs unika särställning hos det svenska folket.

Mitt tips denna vecka blir helt enkelt att se denna intervju, en stilstudie i världsfrånvändhet och skygglapp:

Ikväll ska jag se ”Allsång på Skansen”. Fyfan vad min hjärna behöver stimulans. Ska bara läsa böcker kommande vecka.