Dela sidan:

Pingisbord räcker inte för att skapa en stark företagskultur

Vi har alla någon i vår bekantskapskrets som får gratis gourmemat varje dag på sitt jobb, eller har en galet trevlig barista som serverar gott kaffe direkt till hens skrivbord, kanske tillgång till en massör som är redo att knåda och kanske till och med har ett bollhav ifall jobbet känns trist. Eller så känner du ingen som har allt det, men det finns de som har det så.

Ok, nu ska vi inte vara avundsjuka för dessa förmåner behöver inte nödvändigtvis översättas till en uppfyllande arbetsmiljö.

Här kommer några myter om arbetsplatser:

1. Myt: Pingisbord och Happy Hour är allt du behöver för skapa en bra kultur.
Nja, det kanske kan tillfredsställa en del anställda på kort sikt, men transparent kommunikation, inklusivitet och starka värderingar är det som bygger en bestående kultur.

2. Myt: Millennials vill ha samma saker som sina äldre kollegor.
Yngre medarbetare har olika livsstil och vill ha andra förmåner, och en bra hr-avdelning noterar det. Det är fortfarande skärmtid mellan 9-17 som gäller på flera byråer och kommunikationsavdelningar. Att sitta av kontorstid vs jobba effektivt verkar vara en radikal tanke.

3. Myt: Att investera i talangutveckling är slöseri med tid och pengar.
Ditt företags anställda vill med all säkerhet öka sin kompetens och ansvar, och om ni inte ger dem den möjligheten kommer en annan organisation att göra det. Det är inte konstigare än så.

4. Myt: Om du betalar anställda väl, lämnar de inte organisationen.
Kanske stämmer det för en del personer som efter ett årtionde har blivit en fyrkantig möbel i företaget, men det krävs mycket mer än en hög lön för att hålla anställda engagerade och produktiva – något som både Facebook och Google har förstått. Läs mer här.

 

Ursprungliga texten hittar du här.

Dela sidan:

När influencers leker med varumärken

Digitala påverkare eller influencers är nutidens kändisar. Allt fler använder välkända ansikten i den digitala sfären som representerar ditt företags ansikte. För en tid sedan dök en video upp i mitt sociala flöde med tv-personligheten Martin Björk som länge har frontat hotellsöksidan Trivagos reklamfilmer. Videon är en remake på de vanliga filmerna, men i denna version har Trivago blivit Knarkago. Det här är inte en ny film, men det är nu den verkar har börjat sprida sig. Trivago själva verkar inte tycka det är ett problem då videon har ett år på nacken och de vet säkert om dess existens. Vad säger ni? Bra eller dåligt för Trivagos anseende?

Här hittar ni filmen

Dela sidan:

Lider du av selfie-missbruk?

Är du en person som nu i semestertider prioriterar ditt ansikte över det vackra omgivande landskapet som omger dig i bilder?
Jag tycker liksom dig att bilder som porträtterar människor är mycket mer intressanta än bara miljöer, men när det är samma ansikte som hela tiden pryder bilden kan det bli väldigt tradigt och speciellt om selfien involverar ett “stoneface” eller ett “duckface”

En selfie är enligt min vän egentligen bara acceptabel om det inte finns någon som kan hjälpa dig att ta din bild när du står på Mount Everests topp med Oprah, men det är lite för snävt även för mig.

2014 myntades begreppet “selfitis” av organisationen American Psychiatric Association och beskrevs som en psykisk sjukdom. Vissa forskare menar på att deprimerade människor väljer oftare att publicera foton med sitt ansikten på för att de umgås i mindre sammanhang. Konstant publicering av selfies har visat sig vara kopplade till många symtom som är vanliga för psykiska störningar. Dessa inkluderar narcissism, låg självkänsla, ensamhet, självcentrerad och uppmärksamhetssökande beteende.

Dela sidan:

Är Elon Musk(ler) äkta?

Igår räddades de sista pojkarna i det thailändska fotbollslaget som suttit fast i en grotta. Räddningsteam och hela världen har engagerat sig för att rädda pojkarna.

Elon Musk, Teslas grundare involverade sig i räddningsaktionen och erbjöd sin hjälp för att få ut pojkarna i den vattenfyllda grottan, bland annat med en ubåt och tunnel. Men Elon Musk har fått kritik över att använda fotbollslagets kris som ett PR-stunt, och en del röster säger att han är respektlös genom att lägga sig i räddningsarbetet.

Det är inte första gången Musk engagerar sig i katastrofer. När en orkan till exempel drabbade Puerto Rico ordnade han med batterier till de behövande.

Vad säger ni om Musk engagemang? Är det genuint eller tar han chansen att plocka poäng? Jag ser hellre att de personer som kan erbjuda sin hjälp agerar snarare än att prata. Det kommer alltid finnas dysterkvistar som sitter och klagar likt gubbarna på teaterbalkongen i Mupparna.

(Uppdatering: Gubbarna i mupparna heter Statler och Waldorf)

Dela sidan:

Hello world!

I en värld där vår vardag kretsar kring användning av teknik, blir allt fler människor intresserade av att lära sig vad som händer bakom skärmarna i sina apparater.

Programmering är viktigt för barn att lära sig, alla måste få chansen att förstå den nätverksanslutna värld de växer upp i. Datavetenskap är ett nytt sätt att tänka kring problemlösning och kallas “Computational Thinking”, det handlar om att förstå skillnaden mellan människa och AI. Vi lever i en värld som formas av fysik, kemi, biologi och historia men också av en nätverksansluten värld.

Om barn inte får förståelse för programmering, riskerar de att växa upp som digitala analfabeter och passiva konsumenter av slutna enheter och tjänster som skapats av de som fick möjlighet att lära sig koda.

Förra veckan fick mitt barn möjlighet att medverka på programmeringslägret “Hello World” som ordnar läger under sommarlovets för barn. Hello World är en ideell förening men har ett flertal sponsorer som stöttar, exempelvis King, Coop och Salesforce. Kostnaden för en veckas läger baseras på föräldrarnas månadsinskomt, dvs en vecka kan kosta från 300 kr och upp till 7900 kr.

Hello World är bara ett av många sätt som finns för att skapa förståelse kring programmering. Kodcentrum är en annan ideell organisation som kostnadsfritt utbildar barn i deras kodstugor. För den som vill lära sig mer hemma finns både Scratch Jr och Scratch, två kostnadsfria program i vilka man kan skapa egna appar.

Jag tror inte alla kommer bli eller vilja bli nästa Zuckerberg, men förståelse för programmering är viktigt i en digital värld, och det är viktigt att börja föra in den kunskapen i ung ålder.