Dela sidan:

Obalans i PR-branschen

En ny studie visar att medan kvinnor representerar två tredjedelar av den globala PR-industrin, är 78 procent av vd:arna i de trettio största företagen runt om i världen över män. De har också 62 procent av platserna runt PR-styrelsebordet.

Den globala datan kommer från Global Woman in PR:s årliga undersökning och visar att få kvinnor kommer till toppen i PR-branschen samt att lönerna var lägre än männens.

28 procent av de tillfrågade männen förväntade sig definitivt nå toppen inom branschen, medan 18 procent av kvinnorna trodde det om sig själva. När kvinnorna fick frågan om vad som höll dem tillbaka från att gå högre i karriären menade 34 procent att de skulle få det svårt att balansera familjen och den tyngre arbetsbördan som kommer med en högre tjänst. 83 procent av kvinnorna uppgav att det är en utmaning att axla PR-arbetet och samtidigt vara förälder.

Frågor om arbetsplatsen avslöjade en tydlig önskan om ett mer flexibelt arbete. Över hälften sa sig att de kunde göra jobbet lika effektivt även om de inte satt framför PR-byråns skärmar. En rungande skara (81 procent) sa att de skulle jobba mer effektivt om de fick planera sina arbetstimmar mer flexibelt.

Det är nu 2017 och vi främjar inte kvinnor i PR-branschen, genom att straffa dem för att de har bildat familj och har ett livspussel som inte går att lägga. Det exkludera kvinnor från en yrkeskarriär.

Det är inte givet att folk arbetar optimalt under traditionell kontorstid. Det som anställda inte kan göra inom 9-17, tar de igen med råge på dygnets övriga timmar. Låt folk forma sin egen tid. Friheten lönar sig troligen. Jag har sagt det förr, att sitta klistrad framför en skärm betyder inte att man arbetar effektivt, även om vissa verkar tror det.

Jag träffar många kvinnor i branschen som inte har samma förutsättningar som jag. Tidigare har jag skrivit om en bekant som måste vara på PR-byrån i exakt åtta timmar. Behöver hon gå klockan 14:00 så måste hon vara på kontoret kl 06:00. Åtta timmar ska hon befinna sig på kontoret. Punkt.

johanna.lindskog@lindell.org

 

Dela sidan:

Insikter från Netflix

Netflix är ett intressant bolag som har mängder med data över hur vi tittar på filmer och serier via plattformen. Netflix är uppmärksam på när, var och hur vi konsumerar TV och filmer och har börjat studera hur deras användares vanor förändras. Deras senaste undersökningar visar att vi mer och mer tittar när vi är på språng. Det är inte konstigt med tanke på att Netflix tidigare började tillåta sina abonnenter att ladda ner serier och filmer för att titta på innehåll ”offline”. Möjligheten att lättare använda Netflix innehåll offline kan förklara varför abonnenterna nu tittar överallt där de går – inklusive offentliga toaletter som undersökningar visar.

Smygtittande
Nästan hälften, närmare 45 procent, av de som tittar på språng har noterat någon som smygtittar på deras skärm. Endast 18 procent av dem skämdes. 77 procent av dessa vägrade att stänga av sin show eller film.

Vi spoilar
Att smygtitta på någon annans skärm kan få verkliga konsekvenser! 11 procent har sett spoilers på någon annans skärm.

Vi blir avbrutna av främlingar
Mer än en fjärdedel har blivit avbrutna av en främling som startar en konversation om vad de tittar på.

Vi skrattar högt
Ibland finns det inget filter för skratt eller tårar. De flesta av de tillfrågade har skrattat högt, och en av fem har till och med gråtit medan de tittade offentligt.

johanna.lindskog@lindell.org

Dela sidan:

Tysta företag i en PR-kris tappar kunder

En ny rapport visar att företag som genomlider en pr-kris, men som agerar och svarar snabbt, inte lider lika mycket som bolag som väljer att hålla sig tysta. Företag som väntar på att reagera är mer benägna att förlora kunder.

United Airlines väntade flera veckor med att svara efter en uppmärksammad händelse. En pr-kris var ett faktum när en video speds i sociala medier där en av flygbolagets anställa med våld för bort en passagerare från ett av bolagets flygplan. Konsumenternas vilja att köpa flygresor från United Airlines sjönk från 68 % före pr-krisen, till 42 % omedelbart efter. Sju månader efter krisen har siffran igen stigit, men bara till 52 % Det är alltså fortfarande ett allvarligt tapp för företaget.

Pepsi är också ett bolag som gick igenom en kris det här året. I en video erbjuder Kendall Jenner Pepsi till protestanter och polis, för att på så sätt skapa fred mellan dem i en dramatisk situation. Allmänhetens kritik haglade. Bolaget bad omedelbart om ursäkt och tog bort filmen. Konsumenternas vilja att köpa Pepsi-produkter sjön från 56 % före PR-krisen till 55 % omedelbart efter, endast en procentenhet. Sju månader efter krisen är siffran tillbaka på 56 %

Vad företag väljer att göra omedelbart efter negativ händelse indikerar helt enkelt vad deras förmåga är att hantera varumärkes rykte på lång sikt.

Här ovan är det endast två exempel, men vill du se fler finns hela rapporten att läsa här.

johanna.lindskog@lindell.org

 

Dela sidan:

Tre frågor till ett PR-proffs

Nu jobbar jag inte längre på byråsidan, men när jag har gjort det genom åren så har vissa frågor återkommit från kunder. PR-arbetet bygger på förtroende, samarbete och en stor dos tålamod för resultatet.

Här är tre frågor som ett PR-proffs enligt PR Daily kan få höra:

1. Vi gjorde en intervju för två dagar sedan. Varför har den inte publicerats än?
Svar: Vi lever i en värld som förändras hela tiden och nyheter som för en stund sedan var aktuella kan nu passa mindre bra då andra nyheter måste prioriteras. Alla intervjuer är inte heller ett löfte om en publicerad artikel, den kan i värsta fall lyftas bort helt.

2. Jag är inte tillgänglig för en intervjun. Kan vi göra det nästa vecka?
Svar: Nej. Ibland finns det flexibilitet, men i PR-världen, om du har fått en förfrågan om en intervju, borde du helt enkelt tacka ja. När allt kommer omkring är du eller ditt ämne kanske inte intressant en vecka senare.

3. Varför var inte mitt citat högst upp i artikeln?
Svar: Vet inte, för det är inget pr-rådgivare råder över. Journalisten avgör hur hen bygger sin artikel och vilka citat som ska vara med. Fokusera istället på att bygga relationen med journalisten istället för att ifrågasätta ett citats placering.

Till sist. Ge ditt team utrymme och tid att arbeta samt var tillgänglig när du får en PR-möjlighet.

johanna.lindskog@lindell.org

Dela sidan:

Säg adjö till haters

När du rör dig in i rampljuset kommer det alltid att finnas människor som vill slå tillbaka på dig. Oavsett om det beror på att du har publicerat en bok, fått ett nytt jobb, eller för att det helt enkelt går bra för dig. Vissa människor kommer alltid att vara kritiska eller negativa. Det kan vara en svårt att hantera denna negativitet.

Här är några tips som kan hjälpa dig att hantera dessa människor:

Försök att inte ta det personligt. Alla kommer inte att älska dig. När du besvarar kritik, försök alltid att svara lugnt och gör det inte i affekt. Att hantera någons kritik genom att svara meningsfullt kan ta udden av den negativa kommentaren och samtidigt stärka ditt varumärke.

Fokusera på det positiva. Strunta i att läsa negativa mail eller direktmeddelanden. Hantera istället på de som är positiva. Att hantera viss kritik konstruktivt kan dock leda till positivt resultat. Kanske markerar kritiken ett visst problem som behöver förbättras.

Använd de missunnsamma personernas illvilja som bränsle. Tro på dig själv och håll huvudet högt! När du flyttar in i rampljuset kommer det alltid att finnas de som vill putta ner dig. Låt aldrig någon få ner dig eller få dig att känna att du inte förtjänar strålkastaren. Säg adjö till haters.

johanna.lindskog@lindell.org

Den ursprungliga texten hittar du här