Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Johanna Lindskog Lindell

Jag heter Johanna Lindskog Lindell och är pr-rådgivaren som bygger och ger varumärken en tydlig och mänsklig röst. Mitt fokus ligger är PR, data och sociala medier, tre saker som gärna får blandas. Har bloggat på Resumé sedan 2013.


Publicerad 3 oktober 2022

Framgångar

Foto Miguel Bruna på Unsplash

Jag har en framgångsrik vän som inte alls trivdes på sitt förra jobb, då chefen hela tiden förminskade personens insatser. För att jobbet skulle flyta på smärtfritt fick min vän ta till en metod som bestod i att berömma sin chef. Vilket gjorde situationen mycket bättre. Är chefer som beter sig på ett sådant vis rädda att hamna i skuggan av sina anställda? Ja, troligtvis.

“It doesn’t make sense to hire smart people and then tell them what to do, we hire smart people so they can tell us what to do.” Steve Jobs

Så vad gör du när du känner att det finns avundsjuka på jobbet? Du förtjänar med all säkerhet din framgång och det är absolut inget som du ska be om ursäkt för. Människor kan bli mindre avundsjuka på din framgång om de känner att de är en del av det. När du lyckas, så lyckas även de, och de känner att de kan är en viktigt del i din framgång. Det bästa motgiftet kan vara att hjälpa dessa personer att uppnå sina egna mål.

Men om du är trött på situationen kan du göra tvärtom och se till att ryggdunka dig själv igen, för när allt kommer omkring kan du bara styra hur du känner och hur du agerar på situationen. Tyvärr kommer det alltid att finnas missnöjda personer som lägger allt för mycket tid och energi på att avundas andra, glöm inte att andra människors avundsjuka bara visar deras egna brister.

Denna vecka tillägnar jag alla de personer som skapar sin egen framgång. Stå upp för dig själv, tro på att det du gör är rätt, och var inte rädd för att berätta om dina framgångar.

johanna.l.lindell@gmail.com

Dela blogginlägget:

Publicerad 21 juni 2022

Fyra regler i PR-världen

Foto av Daniel Fazio på Unsplash

Vad gör en bra pr-rådgivare? En uppfattning många utanför branschen kan ha är att de som arbetar med pr är någon form av lömska sanningsförvrängare som skor sig på folks okunnighet. I min värld är det så fel som det kan bli. PR handlar om relationer, både inåt i organisationen och utåt till mottagarna av budskapen man förmedlar. Här är några enkla regler som man kan förhålla sig till:

Berätta sanningen!
Det kan verka självklart, men det finns några som tummar på sanningen ibland. Falska nyheter eller att medvetet sprida desinformation är inte okej. Om du blir ertappad, vilket du tids nog blir, förlorar du förtroende, vilket är en pr-experts viktigaste tillgång.

Säg förlåt!
Ingen är perfekt, och när du gör fel, be om ursäkt. En uppriktigt ursäkt kommer du långt med. Att inte erkänna fel eller ducka kritik får dig inte bara att se skyldig ut, utan du kan också verka vara osympatisk. Att uppfattas på ett negativt sätt är också som i punkten ovan, en förtroendefråga.

Stå upp för dina åsikter! Så viktigt..
Att säga ja bara för att blidka människor är inte en bra idé, särskilt när du inte kan genomföra det du sa ja till. Tänk på vem som är din egentliga målgrupp. Att i ett första steg göra uppdragsgivaren glad med toma löften kan verkar vara en enkel väg för att göra dig populär. Med det är kortsiktigt, om dina ord och handlingar inte följs åt, kommer du förlora viktiga relationer.

Sprid inte rykten!
Världen är liten och pr-världen är väldigt liten. Sprider du illasinnande rykten kommer det skada ditt anseende markant. Om du inte har något trevligt att säga, säg det inte alls.

johanna.lindskog@lindell.org

Dela blogginlägget:

Foto av Jess Bailey på Unsplash

Många av de personerna som jag träffar i mitt arbete undrar ofta hur jag jobbar med att pitcha nyheter till media. Jag ser ju mig själv som en säljare och älskar verkligen att sälja in nyheter. De flesta som jag pratat med försöker lägga in alldeles för mycket information i en pitch och det är enligt mig inte en framgångssaga.

Tänk dig själv på första dejten. Att bestämma sig tillbringa och planera hela sitt liv med hen kanske inte är det som de flesta tänker på det första mötet. Den första dejten handlar bara om att ta reda på om du överhuvudtaget vill gå på en andra dejt.

Jag är inte en dejtingexpert men pitcha är något som jag älskar att göra! Här kommer enkla råd för att säkra en berättelse eller förvandla den första dejten till många fler.

1. Gör din forskning. Visste du att 43 procent av människorna googlade sin dejt innan första träffen? Du bör alltid göra detta innan du pitchar en reporter så att du kan ta reda på vad han eller hon skriver om och hur du kan väcka intresse.

2. Lyssna. Ta reda på vad den du vill skapa kontakt med är intresserad av. I detta sammanhang betyder det att du måste förstå publikationen du vill synas i, bryr sig om.

3. Kommunicera lägligt. En bra story går alltid att pitcha närsomhelst, men en tunnare variant blir svårare om det sker vid en oläglig tidpunkt. De kommer att svara med tystnad eller med  ett nej.

4. Framförallt håll din pitch kort och lyft fram det mest intressanta. Jag är nog inte ensam om att ogilla långa tradiga mail med alldeles för mycket onödiga utfyllnadsord. Som en lång trist date..

johanna.l.lindell@gmail.com

 

Ursprunglig källa: PR Daily

Dela blogginlägget:

Publicerad 16 maj 2022

Rebeller behövs i bolag

När de flesta människor tänker på en ”rebell”, tänker de på en jobbig person – någon som inte gillar att följa instruktionerna och som orsakar obekvämligheter.

Men kom ihåg rebeller som utmanar oftast inte gör det för att ställa till en scen eller för att vara upprorisk bara för sakens skull. De gör det av en stark önskan att agera på ett sätt som stämmer överens med deras prioriteringar och värderingar. De gillar inte regler men älskar kunskap. Rebelliska ledare och anställda skapar friktionen som krävs för att testa nya idéer och alternativa sätt att göra saker som leder till bättre lösningar. Rebelliska personer hittar innovativa sätt för institutioner att vara relevanta i en ständigt föränderlig värld. Utforska och innovera!

Steve Jobs frågade sig själv i spegeln varje morgon ”If today were the last day of my life, would I want to do what I am about to do today?” Var hans svar “Nej” för många gånger i rad, visste han att det var dags att agera.

Var lite rebell, det är nyttigt!

johanna.lindskog@lindell.org

Dela blogginlägget:

Jag är verkligen inte ett fan av möten. Jag har tillochmed flyttat ut från mitt kontor och sitter i receptionen så jag hela tiden är tillgänglig för ta snabba samtal för att inte hamna i timslånga möten. I snitt spenderar anställda tre timmar på möten i veckan enligt tidigare undersökningar, vilket kostar bolagen miljarder kronor. Många är dessutom onödiga eller slöseri med tid.. Jag är inte ensam om erfarenheten att ibland hamna i möten där personer stjäl ens tid. Jag har inte oändligt med tid, och onödiga möten där ingenting blir sagt är bortkastad tid. Ibland är möten störande, onödiga ritualer.

En av mina tidigare arbetsgivare hade som en rutin att ha oundvikliga möten. Inbjudningar kastades ut till flera personer som inte var relevanta för mötet och som inte skulle ha något värde av det, inte heller kunna bidra med något. Men de var ändå tvingade att delta. De personer som kallar till sådana möten har ofta ett behov av att få bekräftelse på sin status genom en mötesarena. Ett existensberättigande för sin roll. Bara för att mötet sker i kontorets lokaler med en mängd människor, betyder det inte att det gynnar företaget – tvärtom. Att många talar om att lösa ett problem, löser inte problemet. Mötet kanske tydliggör problemet, men i många fall kommer det bara komplicera det och inte göra någon nytta alls.

Vill du göra dina möten så fokuserade och produktiva som möjligt? Håll det enkelt.
1. Ta input från Oprah Winfrey och börja varje möte med samma tre meningar: ”Vad är vår avsikt med det här mötet? Vad är viktigt? Vad är viktigt?”
2. Hämta inspiration från Jeff Bezos och håll dig till två pizzamöten. (Inget möte bör vara större än antalet personer som kan matas tillräckligt av två  pizzor.)
3. Till sist en aspekt från vetenskapen och förbjud mobiltelefoner; forskning visar att din kognitiva kapacitet minskar avsevärt när din telefon är inom räckhåll. Gör dessa tre saker och dina möten blir mer fokuserade och produktiva.

(Men kom ihåg att forskning också visar att att inte hålla så många möten är det snabbaste sättet att öka medarbetarnas produktivitet och engagemang.)

För mycket kunskap kan trots allt ibland vara ett större problem än för lite. Du behöver inte kunna allt för att komma igång; Faktum är att om du vet för mycket gör det mycket mindre sannolikt att du faktiskt börjar. Du måste bara veta vad som är viktigt.

johanna.l.lindell@gmail.com

Ursprunglig källa.

Dela blogginlägget:

Publicerad 4 april 2022

Tankeväckande ledarskap

Det går en trend just nu bland byråer – nämligen införsäljning av ”thought leadership” från höger till vänster. Något som slår mig bland de säljmail jag fått den senaste månaden är att de egentligen inte handlar om innovativ tankeledarskap, utan om klassiskt varumärkesbyggande av personliga varumärken.

Att vara tankeledare innebär att vara personen som sätter spelplanen och är den som andra måste förhålla sig till, då man leder utvecklingen framåt. En del byråer verkar tro att det handlar om webinarer på LinkedIn där företagsledaren ska prata om det som skedde igår och förlegade lösningar, men det är inte tankeledarskap.

Här är tre misstag som självutnämnda tankeledare gör:
1. Tror att en lyckad karriär i bagaget är det enda som behövs. Framgång i sig räcker inte för att förtjäna en mikrofon. Idéer och lösningar är viktigast.

2. Är ”experter” på allt mellan himmel och jord. Är man exempelvis en hotellägare kanske man inte kan vara tankeledaren på precis alla seminarium i kommande Almedalen.

3. Driver inte diskussionen framåt, utan pratar om historia och gårdagens lösningar. Tankeledarskap handla om personliga åsikter och innovativa framåtlutande tankar, inte en återberättning. ZzZzZzZz.

 

Dela blogginlägget:

Publicerad 19 januari 2022

Humble Brag!

En framgångsrik karriär byggs oftast upp av hårt arbete, där dina prestationer inte ska gå obemärkt förbi. Ditt hårda arbete bör tala sitt tydliga språk, men ibland måste man själv belysa prestationerna.

De flesta, oavsett bransch, har någon gång under året en tid då det är dags att visa sina prestationer – vilka resultat man egentligen har skapat. Om någon skulle fråga dig, ”Vad gjorde du den här månaden på jobbet som du är mest stolt över?” skulle du kunna svara? Det är lätt att fastna i det dagliga arbetet och glömma de fantastiska saker du gör och gjort för varumärket du jobbar för.

Alla bör ha en ”skrytlista”, en lista som uppdateras löpande med resultat. Listan kan komma väl till hands, speciellt när du sitter med överordnade som undrar vad du har åstadkommit. Då är listan superb.

Det är klart man ska slå sig för bröstet när man har gjort något bra! Det uppmuntrar också en kultur att fira prestationer. Om ingen annan säger att du är grym, så får du helt enkelt säga det själv – gärna en gång per dag.

johanna.lindskog@lindell.org

Dela blogginlägget:

Publicerad 17 januari 2022

Generation Z och förtroende

En ny färsk undersökning från Edelman visar att generation z fokuserar på det kollektiva bästa snarare än personlig relevans, den personliga relevansen är betydligt lägre än än den äldre demografin (38% vs 51% ).

Edelmans undersökning visar också att det finns ett nytt mönster att följa för att bygga förtroende för företag – ett mönster som är knuten till investeringar i allmännyttan, såsom åtgärder mot klimatförändringar och initiativ för social rättvisa.

Rapporten visar att 7 av 10 väljer det företag som stöder missgynnade grupper och ger tillbaka till samhället. De visar också att de är mer än andra målgrupper är involverade i social aktivism. 70 procent av alla generation z är globalt engagerade i sociala eller politiska saker.

Genom denna generation som är engagerade mer än någonsin tidigare i globala rörelser, måste företag fundera över hur de passar in i att göra världen till en bättre plats. Att bygga förtroende för varumärken är därav beroende av att kommunicera trygghet i alla aspekter av livet, och betona ”vi över jaget”. 90 procent av de tillfrågade förväntar sig att varumärken ska vara involverade i saker som förbättrar världen.

Här hittar du hela undersökningen.

johanna.lindskog@lindell.org

Ursprungsartikeln hittar här.

 

 

 

 

 

 

Dela blogginlägget:

Publicerad 12 januari 2022

4 tecken på uselt ledarskap

När det blåser hårda vindar kring företag kan man se vem som visar sig vara ledare och vem som inte är det. Det är just nu viktigare än någonsin att visa på ett verkligt ledarskap så att organisationen kan navigera i denna besynnerliga tid. Det är viktigt att företag inser att bara för att någon har en ledande ställning så betyder det nödvändigtvis inte att personen alltid bör fortsätta vara ledare.

Här är några signaler på kasst ledarskap:

Kommunicerar dåligt.
Öppen och transparent kommunikation är en solid grund i ett företag. Ledare som föredrar att hålla information för sig själva istället för att regelbundet interagera med sina anställda är helt enkelt inte lämpade för rollen. I de sällsynta fall då de faktiskt kommunicerar är det vanligtvis i negativ ton. Ett företag som jag tidigare har mött som pr-rådgivare, klassificerade allt som hemligheter. Istället för att kommunicera öppet med sina anställda, höll man locket på, även i frågor som medarbetarna borde ta del av. Istället uppstod rykten och osäkerhet.

Tar inget ansvar.
Bra chefer tar ansvar för sina handlingar. De mindre lämpade cheferna är dock mer villiga att kasta andra under bussen för att avleda uppmärksamhet från de själva.

Är oroade över sin egen karriär.
De bästa cheferna fokuserar på andras behov. Därigenom får de ut den bästa prestationen av andra, vilket handlar om produktivt arbete. En ledare är bara lika bra som sitt teams önskan att bli ledd. Ett överflöd av egoism, stolthet och arrogans är inte positiva ledarskapsdrag.

Saknar empati.
En superb ledare fokuserar på andra människor. De bedömer andras behov och tar hänsyn till deras känslor och erfarenhet.

Dela blogginlägget:

Publicerad 10 januari 2022

Usch för nej-sägare!

Nej-sägarna är de personerna som alltid ser ett halvtomt glas, de som aldrig ser lösningar och bemöter nya idéer med negativitet och skepticism. Märkligt nog verkar många lyssna mer till den som ser kriser och problem i allt, än den personen som ser lösningar. Men det kanske inte är så konstigt. Nya oprövade idéer gör kanske många nervösa. Att luta sig mot en nejsägare kan för stunden skapa en känsla av trygghet. Man slipper sticka ut hakan och ta jobbiga beslut. Att ta snabba okonventionella beslut är ju det som är roliga enligt mig!

En sak som jag har lärt mig genom åren är att de som alltid säger nej också de som alltid har en komplicerad pr-plan. En plan som aldrig blir färdig eller är alldeles för luddig. Kom ihåg att överdriven planering också är en form av motstånd. De vill helst inte hitta lösningar på problem då de gillar mer att gnälla. Det är ett heltidsjobb att vara en gnällspik!.

Att agera är så mycket viktigare än den perfekta planen. Planer förändras, det vet alla. Justera din plan allt eftersom förutsättningarna förändras. Då håller du dig på banan. Så länge du vet vad du vill åstadkomma, kommer du att arbeta i rätt riktning.

Ängslighet är verkligen något som får mig att rysa! Det betyder att allt kan sättas på paushyllan och ingeting blir till ett läge att göra det nu. Att planera för det okända är utmanande, men det betyder också möjligheter för de bolag som är beredda att omfamna dessa. Precis som världen ändrar sitt beteende, måste också företagen göra det.

johanna.lindskog@lindell.org

Dela blogginlägget:

Publicerad 5 januari 2022

Knaper budget? Här är två tips

Jag träffade för en tid sedan en företagsledare som tyckte att pr är kostsamt och garanterar inte medialt genomslag, alltså snark, mitt svar var att han skulle satsa på köpa annonsutrymme.

Företag i en konkurrensutsatt bransch bör inte dra ner på pr-budgeten, utan tvärtom. Pr handlar inte bara om pressmeddelanden eller artiklar, det handlar om att bygga starka relationer och det gör man med ett kontinuerligt arbete som tar tid.

Men! Såklart, har man en inte en budget kommer det därför här två tips som kan hjälpa dig. Det är dock tidskrävande och du kommer behöva ha ett öra i digitala världen. Titta på dina konkurrenters aktivitet i den sociala sfären. När du har kollat upp dessa, titta då om de har aktiva och interagerar människor med dem? Stopp i backen nu! Interagerar dom med DINA potentiella kunder? Nu är det dags att lägga in en högre växel och börja kapitalisera på dina konkurrenters insatser.

Första tipset är att lyssna. Var noga med att följa press och media som är relevant för ditt företag på en regelbunden basis. Med ett öra i sociala medier samt ögonen på realtidstrender, kan du skapa budskap som engagerar. När vi vet vad människor är intresserade av, vad de letar efter eller vilka problem dom försöker lösa, kan din kommunikation bli mycket effektivare. Tysta företag tappar kunder.

Du kan vinna mycket genom att vara snabb. Jag ser det här som en ren och skär tävling, och är du en tävlingsmänniska som jag är, kommer du njuta över att svara snabbare än din valda motståndare.

Det andra tipset är att analysera. Du kommer att hitta mängder av artiklar och blogginlägg som ger dig information om konkurrenterna. Analysera dessa  och identifiera vinklarna eller ytterligare perspektiv som dina konkurrenter inte har hunnit täcka. Du kan med andra ord använda dina konkurrenters arbete för att kasta ljus över ditt bolag.

johanna.lindskog@lindell.org

Dela blogginlägget:

Publicerad 3 januari 2022

PR-säljare!

Ibland verkar vissa människor tro att det är galet glamoröst och lätt att jobba med pr, men det är snarare ett hårt arbete som inte är ett 9-5 jobb. En gammal byråkund sa en gång till mig att jag hade världens lättaste yrke… jag bara lyfte luren och ringde ett samtal och vips blev det artiklar. Nja, så funkar det ju inte riktigt.

Jag har sagt det tidigare, grundstenen i pr är relationer och det bygger man över tid. Ett pr-proffs utan kontakter är som en bank utan pengar. Min och mina branschkollegors hårdvaluta är relationer.

Det spelar ingen roll om du är skarp på sätta rubriker eller skapa en story, du måste också kunna sälja in den. Vi är alla säljare av något slag. Jag säljer förpackningar med personer och varumärken. Jag vet att alla inte håller med då det inte är lika fint att vara säljare som “strateg” – men faktum kvarstår, det handlar om att sälja.

Funderar du på en karriär inom pr? Här är några tecken på att branschen kanske är rätt för dig:

1. Du tittar hela tiden på din telefon.
Glöm Clash of Cans! De flesta av oss som jobbar med pr har sina mobiler alltid i närheten för att svara på inkommande meddelanden, ta samtal, pitcha i tid och otid samt svara frågor på sociala medier. Jag vet inte hur många meddelanden på exempelvis Instagram som jag besvarar dagligen.

Om du är okej att ibland bli avbruten under ditt restaurangbesök, kvällar och helger och kan snurra snabbt för att koppla upp en journalist med en källa för en nyhetshändelse, kommer du att briljera.

2. Du älskar deadlines.
Pr-proffs faller inte sönder under press, utan är istället motiverade att lösa problem och producera idéer, pressmeddelanden och kontakta sina kontakter för att nå målet.

3. Du är en mästare på att bygga relationer.
Framgångsrika yrkesutövare inom pr är skickliga på att skapa och underhålla relationer med kunder, klienter, partners, leverantörer och andra parter som organisationen behöver för att lyckas.

4. Du fokuserar på detaljerna.
Pr-proffs förstår att den stora bilden innehåller många avgörande detaljer. Även om en karriär inom PR tillåter dig att vara kreativ, är kunniga kommunikatörer också skickliga på att knyta affärsmål till pr-insatser.

5. Du skriver bra.
Oförmågan att kunna skriva en kort begriplig text, samtidigt som man levererar onödigt långa texter, är inte bra.. Det går absolut att lära sig bli bättre på att skriva. Dagens pr-experter måste kunna omvandla komplex information till något lättförståeligt och kortfattat. Du behöver inte vara Shakespeare, men pr-proffs som skickligt kan vända en fras, kan öppna fler möjligheter.

6. Du kan hantera avslag.
Vänj dig vid att höra ”nej” – eller höra ingenting alls. Avslag för pr-utövare sträcker sig bortom avvisade pitcher, man kan bli avvisad av kunder eller upptäcka att deras arbete inte ger resultat.

Jag ser ett ”nej” som ett ”kanske” istället. Om du är typen som tar ett ”nej” som en utmaning, kommer du upptäcka att din uthållighet och beslutsamhet kommer att löna sig.

 

johanna.lindskog@lindell.org

Ursprunglig källa hittar du här

Dela blogginlägget:

Publicerad 29 november 2021

PR-zombies… ja, de finns!

Vad är en PR-zombie undrar du? Jo, det är de farliga varianterna som går på total autopilot och har tappat allt driv och all kreativitet.

Här är några tecken som kan visa om du har blivit en av denna trötta sort, eller om du befinner dig nära en!

 • Dina pressmeddelanden är tristare är trist. Plus att de tar extremt långt tid att skapas, det ska godkännas, korras, och kanske rent av skrivas om. Allt för att verka lite upptagen, för du älskar att kasta bort tid.
 • Du filar på den bästa strategin i evighet, år ut och år in.
 • Du vill inte göra något praktiskt. Aldrig!
 • Du avskyr att pitcha nyheter. Att kontakta media är fult i din värld.
 • Du pratar illa om din arbetsgivare eller kund högt och tydligt. Att pr står för relationer är inte något du lärt dig.
 • Din kreativaste pr-idé är en post på social media. ZzZzZz.
 • Du är inte tillgänglig efter ordinarie kontorstid och verkligen inte när det plötsligt uppstår en kris.

 

johanna.lindskog@lindell.org

 

Dela blogginlägget:

 

Foto av Merakist på Unsplash

Talkwalker och HubSpot har identifierat några starka trender som varumärken bör vara medvetna om under 2022 i sin färska ”Social Media Trends Report”

Den största insikten är TikTok växer kraftigt, vilket kommer få varumärken och byråer att anpassa sina strategier för hur och var varumärken når sin målgrupp. Enligt rapporten har TikTok en 61 procents ökning av omnämnanden under första halvåret 2021. Plattformen blev också den första icke-Facebook-appen som nådde 3 miljarder globala nedladdningar. Eftersom TikTok planerar att introducera e-handel och en modell för intäktsgenerering kommer det nog att bli ännu viktigare för varumärken att möta sina konsumenter där.

Mer allmänt har sociala medier blivit en ännu viktigare destination för marknadsförare för att öka varumärkesmedvetenheten och engagemanget. Det finns mer än en halv miljard fler människor som använder sociala medier runt om i världen, en ökning med nästan 14 procent jämfört med föregående år. Rapporten siar också att 49 procent av internetanvändarna sannolikt kommer under nästa år att köpa från varumärken som de ser annonserar när de surfar runt.

För att framgångsrikt konvertera en användare kommer personliga annonsupplevelser att vara avgörande. Rapporten fann att varumärken bör använda sociala försäljningsmöjligheter samt samarbeta med relevanta influencers för att nå sina kunder. Närmare hälften av konsumenterna sa att de litar på rekommendationer från influencers innan de gör ett köp.

Här hittar ni rapporten!

Ursprunglig källa: PR Trends.

 

Dela blogginlägget:

Publicerad 20 september 2021

Nej-sägarna

Nej-sägarna är de personerna som alltid ser ett halvtomt glas, de som aldrig ser lösningar och bemöter nya idéer med negativitet och skepticism. Märkligt nog verkar många lyssna mer till den som ser kriser och problem i allt, än den personen som ser lösning. Men det kanske inte är så konstigt. Nya oprövade idéer gör många nervösa. Att luta sig mot en nejsägare kan för stunden skapa en känsla av trygghet. Man slipper sticka ut hakan och ta de jobbiga besluten.

En sak som jag har lärt mig genom åren är att de som alltid säger nej också de som alltid har en komplicerad pr-plan. En plan som aldrig blir färdig eller är alldeles för luddig. Kom ihåg att överdriven planering också är en form av motstånd. De vill helst inte hitta lösningar på problem då de gillar mer att gnälla. Det är ett heltidsjobb att vara en gnällspik.

Att agera är viktigare än den perfekta planen. Planer förändras, det vet alla. Planer är inte, och bör inte vara, statiska dokument. Justera din plan allt eftersom förutsättningarna förändras. Då håller du dig ajour. Så länge du vet vad du vill åstadkomma, kommer du att arbeta i rätt riktning.

Ängslighet är något som får mig att rysa! Det betyder att allt kan sättas på paushyllan och ingeting blir till ett läge att göra det nu. Att planera för det okända är utmanande, men det betyder också möjligheter för de bolag som är beredda att omfamna dessa. Precis som världen nu ändrar sitt beteende, måste också företagen göra det.

 

Dela blogginlägget:

Publicerad 7 september 2021

Här kommer tre PR-råd

Foto av Vonecia Carswell på Unsplash

PR handlar främst om relationer. Bränner man dem blir det svårt att få jobbet gjort. Efter några år på nacken i PR-branschen är det här mina tre viktigaste råd för att lyckas med pitcharna.

Var trevlig och behandla andra som du vill behandlad själv
Människor gör hellre affärer med en person som de gillar och litar på istället för någon som de ogillar. Det är inte så konstigt. Vi har nog alla mött personer som tror att de uppfattas mer professionella, ju tuffare attityd de håller sig med. Det brukar nästintill alltid vara tvärtom. Otrevlig och inkompetent är inte en bra kombo. Personer som har ett brett kontaktnät som de vårdat, är också en bättre förlängd arm för de varumärken och personer de arbetar för.

Var inte en snackare
Snackarna bara pratar och får inget gjort. De vill göra så mycket, men gör inget. De lever alltid i det förflutna eller i framtiden, men aldrig i nuet. Det använder alltid stora, breda, tomma och meningslösa ord för att prata om ogenomförbara strategier – men fluff går bort. Bli istället personen som faktiskt utför och sätter bollar i rullning. Och sitt för allt världen inte still med en komplicerad strategiplan som samlar damm, att faktiskt göra något är så mycket viktigare än den perfekta planen! Alla planer förändras, det vet alla. Ditt pr-arbete är inte, och bör inte fastna i att skapa dokument eller powerpoints.

Förenkla, förenkla och förenkla
Konsten att förenkla komplexitet och göra den förståelig är guld värd, i en värld som snurrar snabbt och där tid för uppmärksamhet är väldigt knapp. Kort enkel kommunikation är något som jag föredrar. Vem orkar eller har egentligen tid att läsa superlånga pressmeddelanden eller en roman i mailformat? Har du inte en intressant rubrik, så har du inte heller storyn.

Dela blogginlägget:

Publicerad 23 augusti 2021

Är du en PR-stjärna?

Det finns mängder med rådgivare och konsulter inom PR. Men vad är det egentligen som krävs för att bli en framgångsrik PR-rådgivare som kunderna eftersöker? Varje dag är en utmaning i vår bransch och kanske speciellt nu, våra dagar består av tidsfrister som kräver kritiskt tänkande och strategiska beslut.

Här kommer några egenskaper som alla kan vässa:

Äg din egna digitala närvaro
Vi lever i ett digitalt samhälle, och en närvaro på sociala plattformar bör i dagsläget vara en hygienfaktor. När allt kommer omkring, hur kan en kund lita på att en rådgivare, som säger sig vara expert på relationer, om hen nu inte använder tidsenliga verktyg för att stärka sitt eget rykte och vidga sitt nätverk, eller har en digital närvaro men saknar ett nätverk. Det är skumt enligt mig.

Att kunna skriva
Oförmågan att kunna skriva en kort begriplig tweet, samtidigt som man levererar onödigt långa texter, är inte förhandlingsbart. Det går att lära sig att bli bättre på att skriva. Dagens pr-experter måste kunna omvandla komplex information till något lättförståeligt och kortfattat. Dålig överflödig kommunikation i skrift är en röd flagga.

Våga säga det som ingen vill höra
Om en nyhet inte är en nyhet – säg det. Ge en ärlig bedömning av nya produkter och nyktra råd som hjälper till att hantera förväntningarna och eventuella pr-kriser. Det har alltid varit en viktig del av en pr-persons jobb, men är särskilt viktigt nu.

johanna.lindskog@lindell.org

Dela blogginlägget:

Publicerad 16 augusti 2021

Boosta dig själv!

Foto Miguel Bruna på Unsplash

En framgångsrik karriär byggs oftast upp av hårt arbete, där dina prestationer inte ska gå obemärkt förbi. Ditt hårda arbete bör tala sitt tydliga språk, men ibland måste man själv belysa prestationerna.

De flesta, oavsett bransch, har någon gång under året en tid då det är dags att visa sina prestationer – vilka resultat man egentligen har skapat. Om någon skulle fråga dig, ”Vad gjorde du den här månaden på jobbet som du är mest stolt över?” skulle du kunna svara? Det är lätt att fastna i det dagliga arbetet och glömma de fantastiska saker du gör och gjort för varumärket du jobbar för.

Alla bör ha en ”skrytlista”, en lista som uppdateras löpande med resultat. Listan kan komma väl till hands, speciellt när du sitter med överordnade som undrar vad du har åstadkommit. Då är listan superb.

Det är klart man ska slå sig för bröstet när man har gjort något bra! Det uppmuntrar också en kultur att fira prestationer. Om ingen annan säger att du är grym, så får du helt enkelt säga det själv – gärna en gång per dag.

johanna.lindskog@lindell.org

Dela blogginlägget:

Publicerad 12 augusti 2021

Navigering för ledare i PR-kriser

Nästan varje företag eller organisation kommer sannolikt möta en större eller en mindre PR-kris, den kan ha orsakats av en extern händelse eller uttlösts internt. I vårt anslutna samhälle sover ingen granskare och krisen kan förstärkas vilken minuter som helst under dygnet. Ibland kan det vara svårt att ta objektiva beslut när krisen är där. Och många kan kännas sig personligen attackerade. Men håll huvudet kallt, förbered dig innan krisen är ett faktum, det kan göra att du och ditt bolag kan hantera kriser kanske lite lättare. Dock är ju varje kris unik, men här är några tips som kan hjälpa dig.

Lyssna och förstå
Var lugn och låt inte ditt svar färgas av din reaktion. Lägg ilska åt sidan, och lyssna. Reflektera över orsaken till krisen, rör det sig om ett enskilt problem eller är det något som är djupt rotad i organisationen.

Var eftertänksam
Kommentera inte, posta eller twittra förrän du har pratat med ditt kommunikationsteam, om du inte har det, så är det bara att lyfta luren och kontakta en byrå, När jag satt på byråsidan kunde jag få akuta frågor när som helst på dygnet. Låt inte ett förhastat svar ge bränsle till elden. Att vara tyst ett ögonblick är inte en dålig sak när du arbetar för att skapa ett svar.

Svara
Svara aldrig med ”ingen kommentar”. Om du fortfarande bedömer och utvärderar situationen, säg bara det. Kommunikation bör vara genomtänkt och utformad för att resonera med din publik, men ska inte hamna under en analys. Var transparent och äkta. Människor kan och kommer att se genom uppriktighet. Berätta för dina kritiker att du hör dom och delge dom hur du kommer agera för att göra rätt.

Partners, styrelse och intressenter
Eliminera överraskningar genom att stämma av med din styrelse eller andra intressenter. Engagera eventuella externa partners som kan påverkas. Ta hand om din organisation och visa ledarskap, informera dom om händelsen och ge dom material så de kan hantera vissa frågor. Externa röster har ofta en stor inverkan. Kolla om du kan kroka arm med aktörer som kan visa stöd för dig eller din organisation externt.

Följ realtidshändelser
Låt ditt sociala mediateam följa er PR-kris i realtid. Du kanske observerar en trend med minskade negativa kommentarer och inlägg. Att åtgärda ett misstag – vare sig det är avsiktligt eller oavsiktligt, kommer inte att hända över en natt. Om du inte ser en nedåtgående trend, är det dags att ompröva om ditt första svar eller agerande var tillräckligt.

Nästa steg
Tänk på det långsiktiga svaret. Ta med andra röster till bordet förutom ditt kommunikationsteam när du bedömer. Ditt säljteam, kundservicepersonal har fingrarna på pulsen och kan vara ett utmärkt bollplank när ni går vidare från en kris. Innan du slappnar av, ta dig även tid att göra en granskning efter krisen för att analysera vad som gick bra och vad som inte gjorde det.

johanna.lindskog@lindell.org

Källa: Forbes 

Dela blogginlägget:

Publicerad 9 augusti 2021

Dags att fräscha upp din LinkedIn

Foto an Merakist på Unsplash

Oavsett om du vill ha en starkare närvaro LinkedIn för din karriär eller för ditt företag, här är några quickfix som hjälper dig att vässa din profil eller företagssida.De kan också användas för att skapa något innehållsskapande eller berättande arbete.

Du vill inte att din LinkedIn bara ska vara ett CV. Ge istället människor något uppfriskande. Kan vara så enkelt som ett montage som omslagsfoto. Eller en personlig hälsningsfras i bion, allt för att skapa en personligare profil. Människor gillar att göra affärer med människor, så skapa en personlig touch. Skapa även synlighet genom att lista prestationer, presentationer, projekt – håll inte tillbaka!

När det kommer till uppdateringar så kan du även vara personlig i dina texter, berätta hur du har övervunnit motgångar. Om en kampanj som kanske inte funkade och hur du hanterade det. Alla vi har upp och nedgångar och även företag. Det är de erfarenheterna som blir en del av din historia. Du har varit på en sämre plats, men nu jäklar kör du.

Du kan också inkludera i profilen ditt BHAG (Big Hairy Audacious Goal) i din profil, sida eller historia. Det visar var du är vart du eller ditt bolag är på väg och att du utmärker dig.

Lycka till!

Källa: PR Daily

Dela blogginlägget:

Publicerad 21 juni 2021

Digital röst

Tiden flyger fram! I lördags var det åtta år sedan jag började blogga här på Resumé. Det har blivit oändliga bloggposter om datadstrategisk pr, digitala plattformar och kampanjer. Men det är otroligt kul att få skriva av sig om det som jag tycker är det roligaste, PR och åter PR.

Under dessa år har jag fått frågor från kunder och företag som är i starten med att starta en blogg. Här är är några fördelar med ha en blogg:

 • Digital röst
  Genom personliga texter kan ni humanisera varumärket samt låta företagets personlighet träda fram. Dock är det viktigt att låta en tydlig person vara avsändare, inte företaget eftersom det kan bli opersonligt och ljummet.
 • Hantera kritik
  På er blogg kan ni bemöta kritik utan att tänka på antal tecken, adressera de som är kritiska och svara i egna ofiltrerade ord.
 • Kunskap
  Ni håller er uppdaterade och lär er när ni skriver! Det kan vara allt från realtidshändelser, branschen, kunderna och viktigast, vad som händer i världen omkring er.

Till sist de två vanligaste frågorna som jag fått kring bloggande:
1. Hur ofta ska mitt företag blogga? Kontinuerligt. Ett blogginlägg då och då tycker inte jag räcker. Att frekvent blogga driver trafik till era digitala plattformar. Det stärker också relationen med era nuvarande och potentiella kunder.

2. Vad ska jag blogga om? Att slumpmässigt blogga om ditten och datten är inte att rekommendera. Det ska vara ämnen som ditt företag har kunskap om och ämnen ni kan stå upp för. Tänk på att ni ska ge er era läsare värdefull information, leverera mot deras behov samt hjälpa dem att uppnå sina mål.

johanna.lindskog@lindell.org

 

Dela blogginlägget:

Jag bytte jobb precis när pandemin var här för att stanna. Att digitalt styra ett varumärke har dock inte varit något problem! Jag bytte varumärke från ena dagen till den andra men pr-hantverket var det samma och är så fortfarande. Det var egentligen en ganska märklig situation då jag egentligen inte bytte fysisk kontorsplats, utan skiftade fokus från enda dagen till den andra. Jag gillar dock att kunna arbeta varsomhelst, det har jag alltid förespråkat. 99 procent av fallen sker från mitt hemmakontor som fick sig ett ansiktslyft under året – min tapet har fått otaliga kommentarer under videomöten. Jag gillar också som jag tidigare skrivit att kunna jobba när det krävs. PR-arbetet sker verkligen inte bara under ”kontorstimmarna”och kanske har jag även en aning av kontrollbehov, men att vara online 24/7 är något som jag trivs med.

Här är dock en lista på 10 punkter som pr-personer inte gillar med att jobba hemifrån:

1. Inga spontana konversationer med kollegor
2. Att alltid vara tillgänglig
4. Hemmakläder
5. Videosamtal
6. Bullerljud av renoveringar
7. Att vara instängd
8. Onödigt tidsspill när tekniken strular
9. Krävande husdjur
10. När kaffekapslarna hela tiden tar slut

Dela blogginlägget:

Publicerad 29 mars 2021

Vikten av proaktiv PR

Jag är helt övertygad om att hela tiden ligga steget före är en viktig bit när man bygger eller vässar ett varumärke. Där kommer proaktiv kommunikation in, framåtlutande och nötade kommunikation. Jag menar inte en enskild aktivitet som det byggs kommunikation kring, utan hela tiden kommunicera återkommande med små men viktiga byggstenar för att nå målet, ett superb och starkt varumärke. Ett varumärke som människor känner till och väcker känslor. No Brands Land som jag pratat om här tidigare, är min absoluta pr-mardröm Det är ett varumärke som inte säger något, gör inget, är grått och ingen bryr sig om det. I No Brands Land bemöter människor varumärken med likgiltighet. Usch!

Så varför är proaktiv kommunikation viktig? Jo genom ett proaktivt arbete förhindrar du problem istället för att åtgärda dem. Du svarar på frågor innan de ställs. Du arbetar med din målgrupp för att få en konversation om de frågor som är viktiga för dig – och såklart för dom.

Med proaktivitet kan du identifiera och berätta historierna som du vill dela, det som gör ditt bolag eller varumärke unik, övertygande och annorlunda. Det handlar om aktiv uppsökande, ta initiativ för att få fram ordet och hitta rätt mottagare.

johanna.lindskog@lindell.org

Dela blogginlägget:

Publicerad 15 mars 2021

Genialisk PR-kampanj?

En lokal restaurang i Toronto har skapat en färsk kampanj som sticker ut, en kampanj som många hyllar. Good Fortune Burger släppte precis en moderniserad version av sin vanliga meny.

Istället för de vanliga namnen på burgarna har de döpt sina rätter till namn som ”USB Wired Mouse” och ”Ergonomic Aluminum Laptop Stand”.

Syftet är förstås att få chefen att betala för maten i tron om att det har inhandlats kontorsmaterial istället för saftiga burgare. Kampanjen har fått stor uppmärksamhet i sociala medier, så man får väl anta att den som stod bakom kampanjen kan känna sig nöjd nu. Jag vet iallafall var jag kommer äta burgare nästa gång jag är i Toronto (men betala ur egen ficka).

 

 

Dela blogginlägget:

Publicerad 18 januari 2021

Ingen bråkar med Wendy’s

Den amerikanska snabbmatskedja Wendy’s som är känd för sina hamburgare och kycklingmackor, är sedan en tid tillbaka även blivit kända för sitt vassa twitterkonto. Många företagskonton i sociala medier kan ofta vara torra och robotaktiga, men hos Wendy’s är det tvärtom. De använder ofta sitt Twitterkonto för att håna sina konkurrenter, till sina följares stora glädje.

Här är ett par vassa tweets från kontot:

 

 

 

Dela blogginlägget:

Publicerad 6 januari 2021

Våga vara mänsklig

Nu har vi befunnit oss i pandemin länge, och det har påverkat oss och hur vi exempelvis använder de digitala plattformarna. Det är inte alls så konstigt att aktiviteten och kreativiteten ökat på plattormar som TikTok och Instagram. Människor är sannolik idag mer medvetna än tidigare om vad de gör, vad de säger och vad de uttrycker, eftersom de har tid att göra det. Något som påverkar eller förändrar människor vad de står för och dessutom uppmärksamma dom på vad som betyder något för dom. Det kommer i sin tur påverka varumärken.

Du vill ha dina kunders och följares uppmärksamhet, bekräftelse och förståelse. För att få detta måste du som varumärke våga höras och inte vara medioker. Våga ta ställning i frågor och höja din röst. Om du inte syns eller hörs kommer du förmodligen inte heller bli anlitad. Räkna inte med att bli vald slumpmässigt av kunder. Du kommer istället behöva stiga åt sidan för tyngre och vassare konkurrenter.

Jag har genom mina år i branschen sett en hel del ängslighet. Jag har mött personer som filar på långtgående strategidokument istället för att börja leverera och få saker gjorda. Det finns varumärken som vill våga ta ton och höras, men som inte törs för att inte bli gillad av precis alla. Många företag pratar om att vara agila, kommunikation bör också vara det, samt människorna som jobbar med det. Människor vill ansluta sig till andra människor, inte med varumärken. Ditt företags personlighet och röst är det som gör att ni kan få en personlig kontakt med era kunder och följare. Precis som människor kan företag ha övertygelser, mål och värderingar. Var inte rädd för att visa eventuella brister, ingen är perfekt. Jag vill se mänsklighet i realtid bakom företagsväggarna.

De mest framgångsrika företagen i framtiden kommer vara de som består av människor med starkt digitalt värde som humaniserar sitt varumärke.

Dela blogginlägget:

Publicerad 15 december 2020

10 trender för sociala medier 2021

Vill du veta de viktigaste trenderna som  kan påverka hur du hanterar din närvaro på sociala medier under det kommande år som snart är här? Här är 10 trender:

 • Spel, YouTube och produkter nischade för hemmet är där publiken spenderar sin tid under pandemin.
 • Redan före pandemin var videor populära, men har ökat nu. Som svar på detta behov erbjuder många plattformar nu fler videofunktioner för företag.
 • Nischplattformar som Reddit och TikTok växer i popularitet.
 • ”Stories” är här för att stanna. Även om alla dessa funktioner lanserades för flera år sedan, har det visat sig vara en av de mer populära växande trenderna för sociala medier bland användare.
 • Video inom social handel ökar markant.
 • Social handel är framtiden. Tre av tio bolag har redan en plan för direkt
 • försäljning i sociala medier.
 • Äkthet spelar roll stor i marknadsföringen. 9 av 10 säger att det är viktigt för dom i köpbeslut.
 • Sociala medier används som en sökmotor om produkter.
 • Kraftigt tillväxt i meddelandetjänster. Det kommer finnas 3.12 miljarder användare av dessa 2023.
 • Kundtjänst via sociala medier. 3 av 10 konsumenter säger att de pratar med företagen via den digitala sfären.

 

Den ursprungliga texten finns här. 

 

Dela blogginlägget:

Publicerad 8 december 2020

Sluta arbeta gratis

Foto av Kelly Sikkema på Unsplash

Den senaste tiden har vi kunnat läsa om gratisjobben som ökat under pandemin. Det har också drabbat pr-personer i den form att fler blir tillfrågade att lösa pr-case. Det vill säga hjälpa de som söker arbete hos byråer eller företag som behöver kommunikativa lösningar och pr-aktiviteter och till byråns befintliga kunder.

Detta skedde egentligen redan innan pandemin, då jag vet om byråer som rentav har tagit den kreativa lösningen eller aktiviteten rakt av och applicerat den på kunder utan att anställa personen eller informera om de gjorde så. Som belöning fick den sökande ett “tack för visat intresse”. En trött byrå får ett hårt arbete helt gratis genom att kräva omfattande arbetsprover som de sedan använder i skarpt läge.

Det är näst intill omöjligt att bevisa att en idé är stulen. Två personer kan ju i teorin utan att ha kontakt med varandra råka kläcka samma kreativa lösning samtidigt. Sker det en gång kan man kanske låta det passera, men händer det återupprepade gång är det inte längre sannolikt att det är en slump.

johanna.lindskog@lindell.org

Dela blogginlägget:

Publicerad 2 december 2020

Konsten att nätverka

Foto av Adam Solomon på Unsplash

Att behålla fokus har fått en helt ny mening när man sitter hemma dag ut och dag in, men det är också viktigt att nätverka. Nätverka kan inkludera att gå med i föreningar, medlemsnätverk samt delta i virtuella evenemang eller utöka kontaktnätet på LinkedIn.

Det senaste är något som jag och flera i min närhet har sett en markant ökning på, kontaktförfrågan från obekanta människor som skriver i stil med “Hej, jag heter xx och jag vill gärna ha dig i mitt nätverk”.

Det här måste vi prata om. Det är såklart smickrande att människor vill ha mig i sitt nätverk, men jag vill också veta varför jag vill ha dem som kontakt. Det digitala funkar precis som det fysiska livet, det handlar om att sälja in sig hos personer medan man samtidigt förklarar vad man varför en kontakt med varandra kan vara givande.

Jag höjer ett varningens PR-finger, då det nämligen är något som många kan ha missat. Om ett visst antal människor väljer att trycka på “I don’t know this person” efter de valt “ignore” på din inbjudan, kommer ditt konto begränsas av LinkedIn. Vilket leder till att du måste känna till e-postadressen till varje person du skickar LinkedIn-inbjudningar till under en viss tid.

Det  är viktigt att anpassa varje förfrågan som du skickar ut. Människor är mycket mer benägna att acceptera din begäran om du antingen påminner dem om hur de känner dig eller förklarar varför de ska connecta med dig. Detta är särskilt viktigt när du skickar förfrågningar till människor du aldrig har träffat.

 

Dela blogginlägget:

Publicerad 3 november 2020

Åtta hemska chefstyper

Att välja sin chef är viktig. En dålig chef kommer inte bara äventyra din karriär, de kommer också att påverka ditt personliga liv negativt. Här är åtta typer av chefer som får anställda att säga upp sig.  Vi lever i en märkligt tid, och nu är tydligt ledarskap mycket viktigt.

1. Den inaktiva chefen
De checkar ut fysiskt, mentalt eller båda och vid kriser. De är bekvämt ”upptagna” vid avgörande tidpunkter när deras input eller riktning behövs, och ofta tar skydd i oavbrutna digitala möten. De är bara intresserade av goda nyheter eftersom de inte kan hantera någonting mer.

2. Chefen som tar hand om sig själv
Den här chefen är endast intresserad av sina egna prestationer och bekymrar sig endast hur prestationerna ser ut för sin överordnade. Företagets mål och teamets mål är ganska ointressant.

3. Chefen som stjäl rampljuset
Den här chefen tar all kredd för arbetet. Inget beröm till laget, ingen firande av framgång och inget erkännande till den anställde eller anställda. Det här sänker arbetsmoralen med råga.

4. Chefen som aldrig har fel
Den här chefen har svårt att ta ansvar och kommer aldrig att erkänna att han eller hon har gjort ett misstag. Hen är mest bekymrad över att bevara sitt rykte och rädda sitt ansiktet.

5. Förvirrad chef
Den här chefen säger en sak på måndag för att sedan byta riktning dagen efter.

6. Autokratiska chefen
Den här personen detaljövervakar. Arbetsmiljön är nedslående och kvävande eftersom hen vill ha kontroll över alla beslut.

7. Chefen som mobbar
Effekterna av mobbning på arbetsplatser är enorma för den enskilde och mycket kostsamma för företag. Mobbning handlar om makt, och har företaget en kultur som premierar översitteri så gör du rätt i att lämna det fort.

8. Chefen som är narsissist
En narsissistisk chef kan förstöra din karriär. Hen kommer göra att du att känner dig som förlorare och hen är en vinnare. Chefen förminskar dina prestationer, pratar illa och gör narr av dig och kanske tillochmed kan bli hotfull när hen känner sig trängd.

Här hittar du den ursprungliga artikeln.

 

Dela blogginlägget:

Publicerad 5 oktober 2020

Spinn igång Spinn

Spinn 2020 – vi måste behandla det ämnet. När flera andra galor och evenemang ställer om pga Covid-19, varför kan inte då Sveriges pr-tävling göra det? Galan är inställd och först nästa år kan får vi kanske se vad pr-världen i Sverige åstadkommit. Är inte Covid-19 något som vi måste anpassa oss till – och vem har sagt att krisen kommer vara borta till nästa år? Relevans är viktigt, det går fortfarande att genomföra Spinn på distans, då andra lyckas göra det. Digitala relationer är minst lika viktiga som reella handskakningar på en gala.

Spinn själva säger att galan och tävlingen ska kännas festlig, och att det inte är läge att arrangera en digital motsvarighet i den här kämpiga tiden. Jag håller med, det finns inget festligt med sjunkande intäkter, uppsägningar och åtstramningar, men det finns något inspirerande i att se anpassad och slagkraftig kommunikation. För mig handlar det om att belysa relationernas betydelse i ett föränderligt samhälle.

Det känns oengagerat att ställa in en tävling där vi kan stötta varandra. Vi borde istället dela vad vi åstadkommit med varandra – speciellt nu. Vad kommunikation tillsammans med starka relationer betyder. Jag vill matas med kreativa pr-strategier för att bli inspirerad, samt även dela med mig av det jag själv skapar.

Om restriktionerna för fysiska evenemang kvarstår nästa år hoppas jag att Precis, organisationen som arrangerar Spinn tänker annorlunda, och skapar ett format anpassat för samtiden vi lever vi. Det finns alltid möjligheter att tänka nytt i nya former.

 

 

Dela blogginlägget:

Twitters tidigare test för få fler av sina användare att läsa artiklar innan de delade dem landade väl. Resultatet visade att människor öppnade artiklar 40 procent mer efter att ha sett uppmaningen och 33 procent öppnade artiklarna innan retweeting. Nu rullas aktiviteten ut över hela världen. Genom att uppmuntra användare att läsa innan de svarar och delar, är Twitters mål att hjälpa till att främja mer informerade diskussioner samt minska felinformation och missförstånd. Facebook har haft ett liknande program igång i Sverige sedan 2018 då de samarbetade med Viralgranskaren för att uppmärksamma sina användare på nyheter som var av tveksam karaktär.

Vi som arbetar med kommunikation bör ha en vaksam inställning till falska nyheter och andra former av desinformation. Redan nu påverkas bolag av av falska nyheter och fler bör ha system eller verktyg på plats för att upptäcka eller svara på dessa. Enligt data från 2018 tar sanningen på Twitter sex gånger längre tid att uppfattas än falska nyheter. Lögnerna hade också 70 procent större chans att bli retweetade än faktan, även om kontot inte verifierat. Människor som retweetade falsk information, gjorde det då de ansåg att nyheten var mer “färsk” än de sanna nyheterna. Eftersom människor är mer benägna att sprida falska nyheter håller de i sig längre och får därmed bredare spridning.

Hantera ”Fake news” bör vara en punkt i allas löpande kommunikationsaktiviteter.

johanna.lindskog@lindell.org

 

Dela blogginlägget:

Publicerad 7 september 2020

Trender 2021

Foto av Oleg Laptev på Unsplash

Covid-19 har i grunden förändrat vår vardag, allt från företag och deras kunder. För oss som jobbar med pr och kommunikation har pandemin vässat nästan varje kommunikatör på bolagen inom krishantering. Krishanteringskompetens har gått från att vara en specialisering till att bli en förväntan på varje pr-ansvarig. I en värld efter eller med Covid-19 kommer dock nästintill alla företag besitta en högre pr-standard. Det kommer inte att räcka att beställa tjänster av byråer och därefter finjustera statiska dokument. Pandemin har gjort en sak mycket tydlig för pr-ansvariga och det är att omfamna förändringar snabbt.

Här är några trender som har vuxit ut ur pandemin och som säkerligen kommer att vara med oss nästa år:

1. Hälsa och säkerhet
En rapport från Ernst & Young visar att 26% av de tillfrågade föredrar varumärken och produkter som de litar på är säkra och minimerar onödiga risker. Femtiosju procent säger att de nu ägnar mer uppmärksamhet åt hur hälsosamma produkterna är, som de köper.

2. Värderingar och humanisering
Samma undersökning som ovan visar att 59% av de tillfrågade troligen kommer att handla mer lokalt på lång sikt. Dessutom visar andra rapporter att konsumenterna är mer benägna att stödja ett varumärke som bryr sig om samma sociala frågor som de själva, och mer än hälften av konsumenterna vill att varumärken ska stå upp för sociala frågor. Ord och handling kommer vara viktigt även 2021.

3. Teknik
Konsumenter är nu öppna för att använda teknik som AR och VR för att testa produkter, inför sitt köp. Ett exempel är Fenty by Rihanna som tillåter konsumenter att ladda upp ett foto av sig själva för att testa makeup. Det skapar en personlig upplevelse för shopparen och låter dem uppleva produkten utanför en butik, där de normalt skulle kunna prova produkten. Som kommunikationsproffs måste vi alltid leta efter sätt att använda teknik till att bättre ansluta till vårt samhälle.

 

johanna.lindskog@lindell.org

Här hittar du den ursprungliga artikeln.

Dela blogginlägget:

Publicerad 25 augusti 2020

Enkel lathund vid kriser

Foto av Tonik på Unsplash

Många företag har kriskommunikationsplaner eller PR-byråer som de kan vända sig till när det oväntade händer. Men vad kan din organisation göra om den inte har en byrå eller en plan? Följ denna 10-stegsprocess, och när krisen är över har du tränats ordentligt och kommer därför kunna skapa en superb plan.

1. Analysera problemets potentiella påverkan på din organisation
Vilken inverkan kan krisen ha på din organisations verksamhet, varumärke och rykte?
Vem inom din organisation behöver vara vid bordet när krisen utvecklas och ansvar fördelas?

2. Kommentar
Behöver din röst höras omedelbart?
Kan du använda sociala medier som indikerar att din organisation är medveten om och svarar på krisen?

3. Pausa inlägg på sociala medier
Har du planerade inlägg? Pausa de som kan verka döva och okänsliga.

4. Samla fakta och underlag
Vilken information behöver du för att skapa uttalanden och utveckla en kommunikationsstrategi?
Vem behöver involveras i beslutsfattandet?
Vem bekräftar att informationen du har är korrekt?

5. Identifiera viktiga intressenter
Vem är din målgrupp?
Vad vill de veta?
Vad vill du att de ska veta?

6. Skapa huvudbudskap
Tar din kommunikation upp det som dina intressenter vill veta?
Kommunicerar du tydligt din organisations budskap?
Är din ton lämplig för incidenten?
Är dina meddelanden enkla och direkta?

7. Internkommunikation
Vem är dina interna målgrupper?
Vad vill och behöver de anställda höra från ledarskapet?
Hur kommer du att kommunicera med dina interna målgrupper?

8. Identifiera kanaler
Vilka sociala mediekanaler kommer att vara mest effektiva?
Vilken hashtagg använder du?
Måste din hemsida ändras för att återspegla allvarligheten i händelsen?
Behöver du ett pressmeddelande?

9. Övervakning av media
Har du någon som övervakar dina sociala konton?
Har du ett system för omvärldsbevakning?
Vilka hashtags ska du följa?
Hur kommer du att svara på frågor och felaktig information?

10. Uppdatera kommunikationen efter behov, allteftersom krisen utvecklar sig.

Här hittar du den ursprungliga artikeln.

 

Dela blogginlägget:

Publicerad 11 augusti 2020

Så väljer du rätt byrå

Foto av Jess Bailey på Unsplash

Står du inför valet att välja en Pr-byrå? Jag har själv erfarenhet från båda sidorna, vilket jag för övrigt kan rekommendera andra i branschen att också skaffa. Det är inte alls dumt att ha förståelse från både kund- och byråsidan.

Så väljer du rätt byrå (person)

Jag väljer inte byrå, utan jag väljer vilka eller vilken person som jag vill jobba med helt enkelt. Pr handlar om relationer. Även om vårt digitala samhälle har fått pr-konsulter att arbeta med fler verktyg då kommunikationen sker i fler kanaler, så är en sak beständig – relationerna. Dock finns det pr-konsulter som saknar kontaktnät och som inte gillar att kontakta media. Det är ganska märkligt.

Att skapa varaktiga kontakter med olika medier och digitala påverkare är ett måste. Relationer är av yttersta vikt. Det är inte konstigare än så. De vassaste pr-experterna är de som har ett brett kontaktnät som de vårdat.

Men det bästa är enligt mig att använda de båda pr-världarna. Dvs en pr-chef inhouse som med externa pr-konsluter får ofiltrerad rådgivning och sist men inte minst, får en möjlighet att testa, diskutera och bolla idéer med en person som har det viktiga utifråntänket.

Dela blogginlägget:

Foto av Daniel Fazio på Unsplash

Tänk att det fortfarande finns bolag som är rädda för att anställda kan bli för starka i den digitala sfären. Förra veckan hamnade jag i en diskussion med en företagsledare som sa sig föredra att hans anställda inte skulle höras eller märkas digitalt. Han har inte förstått att de bolag som inte attraherar de digitala starka individerna är också de bolag som kommer vara morgondagens förlorare. Suck.

Jag är helt övertygad om att vårt digitala rykte och engagemang i framtiden kommer mätas likt ett kreditbetyg och poängsättas. Företag som består av digitalt starka människor, dvs de som har en hög digital valuta, kommer vara de bolag som springer om konkurrenterna. Ledare som just nu försummar sin egen digitala närvaro samt kväver andras, kommer inte vara ledare så länge till.

De anställda är bolagets ansikte och röst. Människor representerar alltid sitt företag som de är anställda på och oavsett om de säger att deras digitala ord är ”deras egna åsikt”. Företag som består av digitalt starka människor och som hanterar sitt personliga varumärke med omsorg, kommer med stor sannolikhet också vara till nytta för företaget.

johanna.lindskog@lindell.org

Dela blogginlägget:

Många av oss har arbetat på distans väldigt länge och det kan göra att vissa människor kan känna sig överflödiga och frånkopplade. Därför är kommunikativt ledarskap viktigare än någonsin. Dagens ledare bör nästintill överkommunicera med bolagets anställda för att skapa viktig vi-känsla och tillhörighet. En närvarande och mänsklig ledare upprätthåller öppenhet och bygger lojalitet.

Alla bolag har mängder av berättelser att berätta och har säkerligen många vassa talanger att kasta ljus på – se till att bra nyheter sprids och skapa stolthet internt. Noll nyheter är enligt mig, dåliga nyheter.

Även om denna tid är omvälvande så kanske flexibla arbetsplatser är här för att stanna i vår bransch. Jag har ju länge vurmat för flexibla arbetsplatser och det var länge sedan jag förhöll mig till att jobba inom ”normala” kontorstider. Mitt kommunikationsarbete utövas när det krävs. Skärmtid mellan klockan 9-17 inom kommunikationsbranschen är förlegat, och det kan många hålla med mig om då de bästa talangerna i pr-branschen vill inte vara kontrollerade på mikronivå. Det är desto viktigare med resultat och effekt än hur eller var man jobbar. PR-arbete sker inte bara under kontorstid, då världen fortsätter snurra dygnet runt.

johanna.lindskog@lindell.org

Dela blogginlägget:

Publicerad 30 juni 2020

Grundstenen i PR är relationer

Vissa människor verkar tro att det är glamoröst och lätt att jobba med pr, men det är snarare ett hårt arbete. Något som jag fått erfara genom åren är att många pr-människor tycker det är jobbigt att kontakta media, kanske för att hens nätverk är litet, men också för att det skapar förväntan hos andra att läsa och se ett faktiskt resultat. En tidigare pr-ansvarig för ett bolag, sa till mig att han inte kontaktar media, då han är senior och det är sånt som en pr-assistent bör göra. Han blev inte långvarig i den rollen. Om du inte har god relation med media och kan konsten att pitha stories – kan du nu sluta kalla dig ”vass på pr”.

Jag har sagt det tidigare, grundstenen i pr är relationer och det bygger man över tid. En pr-expert utan kontakter är som en bank utan pengar. Min och mina branschkollegors hårdvaluta är relationer. Det spelar ingen roll om du är skarp på sätta rubriker eller skapa en story, du måste också kunna sälja in den. Vi är alla säljare av något slag. Jag säljer förpackningar med varumärken. Dock vet jag att några i branschen inte håller med mig då det inte anses vara fint.

 

Dela blogginlägget:

Igår sparkades Alexander Bard från TV4 efter det rasistiska utspelet han gjorde förra veckan.

Tidigare menade kanalens presschef att Alexander Bard ger uttryck för sina egna privata åsikter på sina sociala plattformar och måste svara för dessa själv och därför är det inte en fråga för TV4 att svara på. Dock ändrade kanalen sitt beslut några timmar senare och avslutade sitt samarbete med Bard.

Internet och sociala medier för med sig en mängd nya perspektiv i samhället. Rasism och odemokratiska åsikter kommer upp till ytan. Alla som är aktiva digitalt har en anledning att ha i åtanke att de representanter sig själva men också de bolag som de arbeta för.

TV4 har tidigare indirekt stöttat Bard genom avsaknad av ställningstagande, då deras passiva handlade backat en person som har kunnat säga precis vad han vill utan några konsekvenser, exempelvis rasistiska uttalanden och nedvärderande ord om kvinnor.

Människor representerar alltid sitt företag som de är anställda på och oavsett om de säger att deras digitala ord är ”deras egna åsikt”. Alla människor är potentiella språkrör som kan stärka bolaget men även kan lägga en mörk tung skugga över det.

Du och jag representerar alltid våra företag, vare sig vi vill eller inte – det ligger i betraktarens ögon. Yttrandefriheten ger människor rätt att framföra sina åsikter, men det betyder inte att man är immun mot konsekvenserna.

Dela blogginlägget:

Publicerad 2 juni 2020

En ny tid

Foto av RetroSupply på Unsplash

Personer som hanterar pr förstår att deras primära uppgift nu är att se till att de företag de representerar ska navigera utmanande omständigheter. Dock bör man fortfarande tänka på framtiden. Då det kommer forma framtidens arbete.

Varumärken och företag kommer fortsätta fokusera på att bygga starka interna kommunikationsbyråer. Extern hjälp kommer att stödja det interna teamet. De personer som jobbar internt har ämneskompetens medan en byrå kan komplettera med den strategiska visionen och det taktiska genomförandet.

I kölvattnet av den här tiden vi lever i kommer vissa pr-byråer att behöva undersöka sina kostnader. Kontorslokaler har blivit en kostnad snarare än en tillgång. En övergång mot en virtuell modell kommer att märkas. Kanske kommer byråerna fortsätta upprätthålla kontor, men de kan likna delade kontorsutrymmen.

Pandemin har vässat nästan varje kommunikatör på bolagen inom krishantering. Krishanteringskompetens har gått från att vara en specialisering till att bli en förväntan på varje pr-ansvarig. Som ett resultat kan högre fakturerbara priser för denna typ av arbete komma att utmanas. Det förväntas att konsulter och pr-ansvariga gör mer på mindre budgetar. Detta är dock inte en tillfällig trend. Pr-budgetar har pressats i flera år, men ett resultat kommer bli att pr-personer kommer att behöva visa sitt värde genom snabba projekt som ger faktiska resultat i närtid.

I en värld efter COVID-19 kommer dock företag besitta en högre pr-standard. Det kommer inte att räcka att beställa tjänster av byråer och därefter finjustera dokument. Vi kommer se mer kommunikation av etiska affärsmetoder, filantropi, pro bono-arbeten och ett starkare samhällsengagemang. I kölvattnet av coronavirus förväntar sig allmänheten inget mindre.

johanna.lindskog@lindell.org

Den ursprungliga artikeln hittar du här.

 

Dela blogginlägget:

Påminnelse till alla varumärken: Var extra försiktig när du annonserar mitt i pandemin. Här är två avskräckande exempel:

Pepsi möttes av digitalt hån på nätet efter att ha sponsrat en annonsyta för en COVID-19 testplats vid ett Wallmart-varuhus. Men varumärket blev alldeles för starkt förknippat med viruset och annonsen togs mycket snabbt ner förra veckan.

Samtidigt lanserade PETA en ny kampanj med budskapet ”Tofu never caused a pandemic. Try it today!” Annonsen blev snabbt kritiserad för att vara okänslig och för att slå mynt av den globala kris vi alla är i. Saken gjordes inte bättre av att annonstavlan var uppsatt på flera platser nära sjukhus, där människor kämpar för sina liv.

På Petas blogg kan man läsa att de startade kampanjen för att påminna människor om att köttindustrin föder upp sjukdomar och att alla kan hjälpa till att förhindra nästa virusutbrott genom att leva vegansk. Deras idé kanske kändes bra, men det är inte bara det kreativa som avgör en kampanjs framgång – timingen är minst lika viktig.

 

 

 

 

 

Dela blogginlägget:

Publicerad 22 maj 2020

Vet du vem din influencer är?

Efter Paolo-disastern som briserat de senaste dagarna kanske många företag funderar nu på hur man egentligen ska tänka kring samarbete med influencers. Många företag har idag avslutat sina samarbeten med Paolo Roberto, vilket är helt förståeligt. Dock är det konstigt att man som bolag inte väljer att göra en bakgrundskoll, då personen i fråga har en historik med sexistiska uttalanden. Fram tills nyligen tyckte exempelvis K-Rauta att det var helt ok, då han figurerat i företagets kampanjer.

Så hur ska man tänka för att välja rätt person för just ditt företag? Här kommer några tips:

Många tänker “kändisar” när de vill använda influencers. Både du och jag är influencers i viss mån, vi påverkar både familj och vänner med våra tankar och åsikter. Det är viktigt att du tänker på att personen synkar med företagets varumärke. Så ta en grundlig titt på din blivande influencers totala digitala närvaro innan du bestämmer dig. Bara för att en person exempelvis skrivit ett inlägg som tangerar ert ämne betyder det inte nödvändigtvis personen passar att vara en samarbetspartner till er.

Om du är ett företag som exempelvis förespråkar ett jämställt näringsliv med fler kvinnor i ledande positioner, ja då kanske du inte ska samarbeta med en person som negligerat det problemet. Så återigen, ta dig tid att göra research. Och tänk på att influencern som du väljer att samarbeta är inte bara en digital annonsplattform. De är precis som du och jag, en människa med åsikter och tankar som delas av deras följare. De kan med andra ord skapa en mäktig word-of-mouth som kan stärka eller stjälpa ditt företags varumärke.

Dela blogginlägget:

Publicerad 19 maj 2020

Twitters vd digitaliserar

foto av dole777 på Unsplash

Här är kommer lite solskenshistorier om Twitters vd Jack Dorsey som är ett föredöme just nu. Jack twittrade förra veckan att han kommer att donera 10 miljoner dollar till ett initiativ i Oakland för att stänga klyftan mellan barn som har teknik hemma för hemskola och de som inte har det. Kampanjen lanserades förra veckan och redan en dag senare hade organisationen alltså samtliga pengar.

Dorsey skrev i en tweet att donationen syftade att ge alla barn i Oakland tillgång till en bärbar dator och internet i sina hem. Han bestämde sig snabbt för att omedelbart finansierade det.

Nyligen har även Jack Dorsey meddelat att bolagets anställda frivilligt kan arbeta hemifrån för alltid. De anställda kommer troligen inte att återvända till sina kontor före september, men även efter att nedstängningen har avslutats, kan anställda fortsätta arbeta hemifrån så länge de vill.

Dela blogginlägget:

Publicerad 13 maj 2020

Corona-lexikon

Vi befinner oss alla i denna märkliga tid. Hemmakontoret har blivit det normala och många företag har tvingats till en digital omställning. Nu när du är på plats i det digitala, så finns det även några nya ord som uppkommit i den här eran. Här är Corona-lexikonet! Voilá!

Quarantini: Alkoholhaltig dryck som tillverkas när människor befinner sig i karantän.

Quarantunes: Spellistor skapade för att hantera denna period. Musikens dokumenterade förmåga att lugna människor passar utmärkt med människans grundläggande instinkt för delning.

Quaranteens: Ungdomar som är avskurna från vänner, har hemmaundervisning och är berövade på studenten och har nu oceaner av familjetid. De söker sin tillflykt online – #Quaranteens visas i mer än 15 000 inlägg på Instagram.

Coronials: Kommer COVID-19 att skapa en baby boom? Två Berkeley-professorer säger ja, och varnar för att förlossningsrum måste anpassa sig till en kraftig ökning i december 2020. De förutspår också att Coronials kommer att ha den högsta andelen hemskolor i modern historia på grund av sina föräldrars ihållande rädsla för brist på fysisk distansering.

Infodemi: En epidemi av felinformation som sprids snabbt via sociala medier. ”Vi kämpar inte bara mot en epidemi; vi kämpar mot en infodemi, ”sa WHOs generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus i mars.

Covidiot: Människor som anses idiotiska och ett hot mot folkhälsan. Corona-shamingen har handlat om de som hamstrade toapapper och pasta. Kändisar och grannar blir uthängda. Psykologer säger att den offentlig uthängningen, är ett sätt för människor att dämpa sin egna rädsla och ett sätt att känna att de vidtar åtgärder.

 

Ursprungliga artikeln hittar du här.

Dela blogginlägget:

Det finns mängder med rådgivare inom PR. Men vad är det egentligen som krävs för att bli en framgångsrik PR-rådgivare som kunderna eftersöker? Varje dag är en utmaning i vår bransch och kanske speciellt nu, våra dagar består av tidsfrister som kräver kritiskt tänkande och strategiska beslut.

Här kommer några egenskaper som alla kan vässa:

Äg din egna digitala närvaro.
Vi lever i ett digitalt samhälle, och en närvaro på sociala plattformar bör i dagsläget vara en hygienfaktor. När allt kommer omkring, hur kan en kund lita på att en rådgivare, som säger sig vara expert på relationer, om hen nu inte använder tidsenliga verktyg för att stärka sitt eget rykte och vidga sitt nätverk, eller har en digital närvaro men saknar ett nätverk. Det är skumt enligt mig.

Att kunna skriva
Oförmågan att kunna skriva en kort begriplig tweet, samtidigt som man levererar onödigt långa texter, är inte förhandlingsbart. Det går att lära sig att bli bättre på att skriva. Dagens pr-experter måste kunna omvandla komplex information till något lättförståeligt och kortfattat. Dålig överflödig kommunikation i skrift är en röd flagga.

Våga säga det som ingen vill höra
Om en nyhet inte är en nyhet – säg det. Ge en ärlig bedömning av nya produkter och nyktra råd som hjälper till att hantera förväntningarna och eventuella pr-kriser. Det har alltid varit en viktig del av en pr-persons jobb, men är särskilt viktigt nu.

Dela blogginlägget:

Publicerad 14 april 2020

The art of saying sorry

Foto av Adam Nieścioruk på Unsplash

Ingen är perfekt, och när du gör fel, be om ursäkt. En uppriktigt ursäkt kommer du långt med. Att inte erkänna fel eller ducka kritik får dig inte bara att se skyldig ut, utan du kan också verka vara osympatisk. Hur man uppfattas är en förtroendefråga.

Någon som har gjort en publik ursäkt är den amerikanska kändisläkare Dr. Drew som har bagatelliserat Coronavirusets allvar och benämnt det som en “press-induced panic” och uppmuntrade således människor att ifrågasätta mediers rapportering. Men han har förstått hur fel han hade. I en nyligen publicerad video säger Dr. Drew: ”I wish I had gotten it right, but I got it wrong.”

När allt kommer omkring gör vi alla misstag, även om sådana som i Dr. Drews fall är bra mycket allvarligare än kanske många andras. Men vi är inte bortskämda med offentliga ursäkter i vår polariserade värd, så det får man ändå ge Dr. Drew någon cred för.

 

 

Dela blogginlägget:

Publicerad 6 april 2020

En digital ledare stärker bolaget

Foto av Daniel Fazio på Unsplash

Den senaste tiden har vi alla befunnit oss i en väldigt konstigt situation och jag längtar verkligen efter att allt detta tar slut. Men digitaliseringen har som resultat av allt hemarbete tagit ett ordentligt skutt. Har du som jag ett socialt flöde som översvämmas av publicerade bilder på digitala möten? Snälla sluta nu. Vi har alla har digitala möten nu, nyheten är över.

Något som en handfull bolag dock har tagit vara på är att vd:n tar sig ton och använder sina digitala plattformar för att kommunicera. De har helt enkelt flyttat fokus från intranätet. Jag har tidigare belyst vikten av att bolagets ledare bör synas och höras digitalt, det är ett sätt att öka förtroendet hos anställda, kunder och aktieägare. Ledare på bolag bör visa sig vara mänskliga i denna tid.

Företag som består av digitalt starka människor och som hanterar sitt personliga varumärke med omsorg, kommer vara de företagen som springer om konkurrenterna. Det klassiska ordspråket ”Show, don’t tell” gäller även här. Människor vill förknippas med personer som delar deras åsikter.

Som ledare kan ditt engagemang i sociala medier stärka bolaget, kommunicera företagets värderingar samt ge verksamheten ett förtroendegivande ansikte. Så vad innebär detta? En aktiv och engagerad ledare kan helt enkelt bidra till att förbättra ett företags rykte. Det kan även innebära framgångar i att humanisera företagets varumärke och skapa bättre kontakt med kunderna. En digital närvaro kommer med stor sannolikhet vara till nytta för företaget om det sköts rätt.

Jag är helt övertygad om att vårt digitala rykte i framtiden mätas likt ett kreditbetyg och poängsätts. Företag som består av digitalt starka människor, dvs de som har en hög digital valuta, kommer vara de företag som springer om konkurrenterna. Ledare som just nu försummar den digitala närvaron kommer inte vara ledare så länge till.

Dela blogginlägget:

Ett klokt beslut av Google som nu pausar de planerade pranksen. Detta av respekt för de som kämpar mot COVID-19-pandemin, då bolagets högsta mål enligt dem själva just nu är att vara till hjälp för människor.

Just nu är det viktigare än någonsin att bekämpa spridning av falska nyheter och desinformation, något som också är varje kommunikatörs ansvar. Kommunikationsproffs bör ha en vaksam inställning till falska nyheter och andra former av desinformation. Redan nu påverkas bolag av av falska nyheter och fler bör ha system eller verktyg på plats för att upptäcka eller svara på dessa.

På Twitter tar sanningen sex gånger längre tid att uppfattas jämfört med falska nyheter. Lögnerna har också 70 procent större chans att bli retweetade än fakta, även om kontot inte verifierat. Människor som retweetar falsk information gör det ofta för att de anser de nyheterna vara mer “färska” än de sanna nyheterna. Eftersom människor är mer benägna att sprida falska nyheter håller de i sig längre och får därmed bredare spridning.

Med coronavirus-pandemin står världen inför en kris som inte har skådats tidigare under vår livstid. Aprilskämt från företag kan säkert vissa människor uppskatta men jag tror flera med mig kommer se det som en klar signal om att bolaget är totalt tondövt – speciellt nu när mycket osäkerhet hänger i luften.

Håll i hatten och lägg skämten på paushyllan.

Dela blogginlägget:

Publicerad 23 mars 2020

Kommunikation i Coronatider

Foto av Vonecia Carswell på Unsplash

Oavsett hur litet eller lokalt ditt företag är, är det en pågåendet kris, en kris du inte skapat men kräver ändå din uppmärksamhet. Din ouppmärksamhet kan påverka människor negativt och vad de känner inför ditt bolags varumärke.

Låt dina anställda veta saker som hur de ska komma till jobbet, när ska de ska arbeta hemifrån, hur bolaget kommunicerar med kunder och hur man håller kontoret säkert för anställda. Om du inte upprätthåller en öppen kommunikation kan anställdas stress öka under en redan stressande tid.

Externt bör du kommunicera med kunder och leverantörer om vad ni gör för att skydda bolagets anställda. Människor vill göra affärer med organisationer som visar att de bryr sig om de människor som arbetar för dem och deras partners.

Medan du lägger all din tid och energi i coronavirus-kommunikation kan du pausa annan kommunikation, just nu iallafall.

Du kanske verkligen vill prata om din kommande konferens, men vem vet egentligen om den kanske blir av? Du kanske vill berätta för världen om dina nya produkter som kommer på marknaden under de kommande veckorna. Men vet du hur din leveranskedja kan komma att påverkas?

Även om ditt evenemang kommer att realiseras, eller om din nya produkt lanseras utan någon försening, fråga dig om det verkligen är det du bör prata om just nu. Låt den kommunikationen vila ett tag, det är inte värt risken då bolaget kan uppfattas vara tondöv – för det kommer att kosta.

När världen oroar sig för spridningen av viruset, kan du visa att bolaget bryr sig och är mänskligt.

 

Här hittar du den ursprungliga texten.

johanna.lindskog@lindell.org

 

Dela blogginlägget:

Publicerad 16 mars 2020

Jobbar du också hemifrån?

Just nu är det säkert många av er som jobbar eller står inför valet att jobba hemifrån. Jag är en förespråkare av flexibla arbetsplatser, dvs bolag som inte räknar skärmtid under kontorstid. Skärmtid mellan klockan 9-17 på byråer och inhouse är en gammal tanke. Det är viktigare med effekt än hur eller var man jobbar. Resultat är det enda som räknas i slutändan. Världen fortsätter snurra under alla dygnens timmar, ja faktist t.o.m under helger och kvällar.

Nu befinner vi oss en i en utmanade tid och många företag har tvingats till nya processer. Många av de ”nya” bolagen har kanske haft det lättare då de skapades i en digital era. Dock har digitala den utvecklingen inneburit förändringar för hela samhället och nu kan vi omfamna förändringar och göra det bästa av det.

Här är tre tips till dig som jobbar hemma:
1. Utan några kollegor omkring mig, för att istället omges av tystnad har podcasts blivit mina låtsaskompisar. Resumé har bra poddar.  Här hittar du dem!
2. Ha tydliga mål med dagen och arbetsuppgifterna. För en pr-expert skulle det kunna vara att uppnå x antal lyckade mediabearbetningar.
3. Kaffe. Jag ser till att ta kaffepauser och spelar alldeles för hög musik. Just nu går ”Blinding Lights” med The Weeknd på repeat hemma hos mig.

johanna.lindskog@lindell.org

Dela blogginlägget:

Igår var det den Internationella kvinnodagen och som kvinna som arbetar med kommunikation tycker jag att det är en inspirerande tid på året. Varje dag är jag omgiven av kreativa, intelligenta och vassa kvinnor. Att de aktivt uppmärksammas i alla mina SoMe-kanaler och i media fyller mig med hopp.

Alla dagar bör vara dagar som främjar jämställdhet. Idag är det en ny dag att helt enkelt identifiera nya kvinnliga experter och talespersoner för att förändra samhällsbilden. Det är ett problem att kvinnor är underrepresenterade i media, då ett ojämställt innehåll i media bekräftar maktstrukturen där kvinnor underordnas och män överordnas. Det gnager – iallafall hos mig.

Så se till att identifiera olika röster inom bolaget. Har du ett ämne i ditt uppdrag att kommunicera – kan du med en mångfald av personer belysa olika perspektiv. Jag har själv som mål att de kvinnor jag jobbar för ska få sin röst hörd ofta och mycket. Som PR-expert, går det att göra skillnad!

Till sist, se till att kvinnorna som som du jobbar för, antingen inhouse eller som konsult – delar din ambition, dvs att när du själv når toppen, se till att stödja andra kvinnliga kollegor, så de kan ta plats bredvid dig.

johanna.lindskog@lindell.org

Dela blogginlägget:

Inhousebyråer blir allt vanligare då fler företag nu vill ha spetskompetens inom kommunikation inom sina egna väggar, mycket för att ledtiderna förkortas. Därför är det inte heller särskilt konstigt att fler byråmänniskor går över till kundsidan.

Det som dock är konstigt är de människors inställning som jag pratat med på byråsidan. Det menar att de skarpaste kommunikatörerna jobbar på byråer, inte direkt hos företagen. Nja, det låter snarare som ett desperat klagande.

Idag krävs snabbhet, och företag vill ha full kontroll över sitt varumärke. De vill inte vänta in proaktivitet eller agerande. Förstå mig rätt, jag menar inte att alla byråer sitter på händerna, men ett inhouse-team har ett försprång i tid och full inblick i varumärket.

Borta är de dagar då företag hade tid att förbereda ett uttalande i samband med en kris. Timmar har komprimerats till minuter och agerande och kommunikation måste ske med eftertanke. En dom i den sociala sfären sker snabbt och skoningslöst.

Till sist, den röda tråden för de personer som anser att de bästa experterna sitter på byråsidan, är också de som aldrig har jobbat på kundsidan. De har inte allt för sällan en förlegad syn om att jobba inhouse är platsen dit gamla kommunikatörer går för att dö.

Sanningen är att fler företag lockar människor från topprankade byråer, och det kommer växa. Framförallt får de människorna ofta mer synlighet och i många fall också mycket bättre betalt.

 

Dela blogginlägget:

Foto av jeehoots.com på Unsplash

Att välja sin chef är viktig, för en dålig chef kommer inte bara äventyra din karriär, de kommer också att påverka ditt personliga liv negativt. Business Insider har listat åtta typer av chefer som har fått de anställda att säga upp sig.

1. Chefen som tar hand om sig själv
Den här chefen är endast intresserad av sina egna prestationer och bekymrar sig endast hur prestationerna ser ut för sin överordnade. Företagets mål och teamets mål är ganska ointressant för hen.

2. Chefen som stjäl rampljuset
Den här chefen tar all kredd för arbetet. Inget beröm till laget, ingen firande av framgång och inget erkännande till den anställde eller anställda. Det här sänker arbetsmoralen med råga.

3. Chefen som aldrig har fel
Den här chefen har svårt att ta ansvar och kommer aldrig att erkänna att han eller hon har gjort ett misstag. Hen är mest bekymrad över att bevara sitt rykte och rädda sitt ansiktet.

4. Förvirrad chef
Den här chefen säger en sak på måndag för att sedan byta riktning dagen efter.

5. Autokratiska chefen
Den här personen detaljövervakar. Arbetsmiljön är nedslående och kvävande eftersom hen vill ha kontroll över alla beslut.

6. Chefen som mobbar
Effekterna av mobbning på arbetsplatser är enorma för den enskilde och mycket kostsamma för företag. Mobbning handlar om makt, och har företaget en kultur som premierar översitteri så gör du rätt i att lämna det fort.

7. Den inaktiva chefen
De checkar ut fysiskt, mentalt eller båda och vid kriser. De är bekvämt ”upptagna” vid avgörande tidpunkter när deras input eller riktning behövs, och ofta tar skydd i oavbrutna möten. De är bara intresserade av goda nyheter eftersom de inte kan hantera någonting mer.

8. Chefen som är narsissist
En narsissistisk chef kan förstöra din karriär. Hen kommer göra att du att känner dig som förlorare och hen är en vinnare. Chefen förminskar dina prestationer, pratar illa och gör narr av dig och kanske tillochmed kan bli hotfull när hen känner sig trängd.

Här hittar du den ursprungliga artikeln.

johanna.lindskog@lindell.org

Dela blogginlägget:

Publicerad 6 februari 2020

Satsa på Person-PR!

Person-PR, varför är det så få byråer i Sverige som har det i sitt erbjudande idag mot kunder? Det är och kommer vara superviktigt framöver. Om jag hade varit byrå-vd, hade jag lagt till det bums.

Voila! Här är fem spelnivåer att nå inom Person-PR för dig som undrar vilken nivå du är på.

Nivå 1: Basexperter. Dessa experter respekteras väl inom sina företag och av sina kunder, men de har liten synlighet utanför denna publik. Dock börjar de mest synligaste experterna sin resa här.

Nivå 2: Lokala hjältar. Dessa personer börjar bli kända utanför sina företag. De är mer aktiva i sitt lokala närområden och får ibland prata genom branschmedier och nämns på bloggar. De kanske till och med tar med sig hem nya affärer till sitt företag.

Nivå 3: Rising Stars. Dessa experter har utvecklat ett regionalt rykte. De är ganska välkända bland kollegor i deras område, de talar och skriver ofta kring sina kompetensområden både i sina egna kanaler och i förtjänad media.

Nivå 4: Industrirockstjärnor. Dessa namn är kända över hela landet för sina nischområden. De lockar människor till sina företag, och resultat blir att de är en betydande tillgång för företaget.

Nivå 5: Globala superstjärnor. Världens elitexperter har brutit ut ur sina nischer och blivit mer erkända i sina branscher. Företag och människor runt om i världen vill kopplas till dem.

Läs mer här

johanna.lindskog@lindell.org

Dela blogginlägget:

The Guardian gjorde ett modigt ställningstagande i onsdags. De ska inte längre acceptera annonspengar från olje- och gasföretag och beslutet trädde i kraft omedelbart. Tidningens motiverade sitt ställningstagande med uttalandet: “Our decision is based on the decades-long efforts by many in that industry to prevent meaningful climate action by governments around the world”.

The Guardian blir alltså den första globala nyhetsorganisationen som sätter upp ett direkt förbud mot annonserade företag som utvinner fossila bränslen, och beslutet kommer få en betydande effekt på tidningen, då de stora olje- och gasföretag annonserar för stora summor. Men de var inte först i världen med detta, svenska tidningen ETC bestämde sig för samma åtgärd för flera månader sen, och är övertygade om att beslutet kommer stärka deras affär och varumärke på lång sikt.

Dock är signalen som de skickar till andra medier och organisationer stark.

Jag har skrivit detta tidigare, jag är svag för organisationer som står upp för det de tror på. Alla varumärken behöver inte ta omdiskuterade ställningstaganden, men alla bör ändå arbeta dagligen för att göra världen till en bättre plats. Företag som ignorerar viktiga frågor riskerar helt enkelt att fastna i pr-helvetet ”No Brands Land” och det vill ingen.

Det här från Maurice Saatchi är mitt absoluta favoritcitat:
”If you stand for something, you will have people for you and people against you. But if you stand for nothing, you will have nobody for you and nobody against you”

Dela blogginlägget:

Publicerad 31 januari 2020

Tysta bolag vänder inga pr-kriser

Foto av Ante Hamersmit på Unsplash

En pr-kris kan snabbt förvandlas till en pr-katastrof. Kriser är inte ett resultat av dålig pr utan de är resultatet av dålig förvaltning. Och att vara ett tyst bolag när krisen briserar är oftast inte en bra strategi. Rasande bränder kommer löpa amok digitalt innan företaget väl har bestämt sig för att släcka dem.

Det har väl inte undgått någon att Arla har en jobbig period just nu. Kommunikationsdirektören kör ”Jag-har-ingen-kommentar-strategin”, i det här fallet är det inte det bästa just nu. Vad företaget säger, eller undanhåller, påverkar varumärket. Transparens och vikten av att bemöta kritik snabbt är viktigare än någonsin.

Enligt Clutch rapport visar det att företag som genomlider en pr-kris, men som agerar och svarar snabbt, inte lider lika mycket som bolag som väljer att hålla sig tysta. Företag som väntar på att reagera är helt enkelt mer benägna att förlora kunder.

Vad företag väljer att göra omedelbart efter en negativ händelse indikerar helt enkelt deras förmåga är att hantera varumärkets rykte på lång sikt.

Här är några tips att tänka på innan och under en kris.

Var beredd. Att vara lite paranoid är bra i pr-branschen. Tänk ut olika scenarion som kan uppstå och försök se alla brister. På så sätt kan du redan nu täppa till de problem som upptäckts.
Transparens. Under en kris, är det en bra idé att omedelbart börja ta itu med problemet och göra en grundlig analys. Presentera inte en platt lösning som aldrig kommer skrida till verket, det kommer media och kunder se igenom och det skadar varumärket och er affär. Se till att ni äger er kommunikation så ni får komma till tals. Alla är idag ett mediahus, och ni kommer garanterat bli hörda på er blogg, LinkedIn, debattinlägg etc. Det finns oändligt med kanaler.
Ansvar. Om ditt företag har gjort misstag, erkänn det så snabbt som möjligt. Folk är mycket mer förlåtande om ett företag tar snabbt ansvar än tvärtom. Be om ursäkt OM det finns något att be om ursäkt, inte bara för sakens skull. Det är inte heller en god idé.
Var äkta. Efter att ha lidit av en kris är det kanske frestande att låtsas som inget har hänt. Ta er tid att svara på kritiken ni får och svaren bör vara uppriktiga och mänskliga. Alla människor vill bli sedda, och ett individuellt svar kan rädda mycket, dvs en besviken kund kan bli en nöjd kund.

johanna.lindskog@lindell.org

Dela blogginlägget:

Infografik: One Productions

Videoappen tar yngre användare med storm, men betyder det att din organisation bör finns där? TikTok-kampanjer är idealiska för varumärken som främst riktar sig mot Gen Z samt de trendiga varumärken som vill vara i framkant på sociala medier, och vem vill inte vara det?

Hur funkar TikTok? Det är en videobaserad social media-app där användarna skapar vertikala videor som är upp till 15 sekunder långa som de sedan delar. Användare kan svara varandra via video eller genom att göra duetter, dvs de duplicerar en video och lägger till sig själva. Appen innehåller även en mängd ljudeffekter och musik som användarna kan använda sig av när de skapar sina videos.

Den här infografiken från One Productions kan hjälpa dig att ta beslut om TikTok och innehåller bland annat:

 • När bolag bör överväga att använda TikTok
 • Hur annonsörer använder plattformen
 • Studier från varumärken som redan finns på plattformen

johanna.lindskog@lindell.org

 

Dela blogginlägget:

En bra anställd person är pålitlig, proaktiv, bra ledare samt en bra följare. Men vissa anställda är exceptionella. De har färdigheter och kvaliteter som påverkar kollegor – och särskilt företagets resultat.

Här är några tecken på att en anställd verkligen är något utöver det vanliga:

De gör mer än sina ordinarie arbetsuppgifter
Personen anpassar sig snabbt för göra det som situationen kräver oavsett roll eller position, bara för att få saker att göra.

De är annorlunda
De exceptionella medarbetarna är ofta lite annorlunda och lite excentriska. De är udda men på ett bra sätt. Ovanliga personligheter skakar om, gör jobbet roligare och omvandlar en vaniljgrupp till ett team som står ut.

De ställer frågor när andra inte gör det
Vassa medarbetare ställer frågor eller väcker frågor och funderingar när andra tvekar att ställa dem.

De tycker om att bevisa att andra människor har fel
Att visa att nejsägare eller tvivlare har fel kan vara motiverande. Utbildning, talang och skicklighet är bra, men att vara driven är viktigare. Exceptionella medarbetare drivs av något djupare och mer personligt än bara en önskan att göra ett fullgott jobb.

De utforskar ständigt
Bra anställda följer processer men de som är snäppet vassare hittar sätt att återuppfinna och tweaka tillvägagångssätt, bara för att de kan.

Men en exceptionell kollega är ingenting man bara får, utan en arbetsgivare behöver förtjäna det. Se till att ge de som lyfter bolaget har allt de behöver för att fortsätta skapa bra resultat. Det sker genom att se en individs talang och möjlighet, och förvalta det väl.

johanna.lindskog@lindell.org

Här hittar du den ursprungliga texten och källan.

Dela blogginlägget:

Publicerad 16 januari 2020

Sociala plattformar demografi 2020

Foto an Merakist på Unsplash

De sociala plattformarna växer och det gäller att hänga med på hur de utvecklas, jag håller med, ibland känns det som ett enormt pussel av data och insikter som vi pr-experter ska känna till. Men här kommer en lathund som du kan ta med till kunden eller kommunikationsmötet för att planera nästa insats!

Facebook
Facebook har över 2 miljarder användare.
Facebook-användarna består av fler kvinnor än män.
Det största åldersspannet för Facebook-användaren är 18-29 år.
75% av Facebooks användarna finns i stadsområden.
96% av Facebookanvändarna kommer till webbplatsen via mobila enheter.
269 miljoner av Facebooks användare finns i Indien.
Högskolestudenter utgör 77% av Facebooks vuxna användare.

Twitter
Twitter har över 330 aktiva användare varje månad.
USA är det land med flest Twitteranvändare,
Twitteranvändarna består av fler män än kvinnor.
27% av Twitter-användarna är mellan 30-49 år.
29% av Twitter-användarna bor i städer.

Instagram
Instagramanvändarna består av fler kvinnor än män.
Det största åldersspannet för Instagrammers är 13-17 år.
De flesta av Instagramanvändarna finns i storstäder
Instagram har 600 miljoner aktiva användare dagligen.
Instagram har över 1 miljard aktiva användare varje månad.
500 miljoner aktiva användare interagerar med Instagram stories
42% av Instagrams användare är studenter.
60% av användarna säger att de upptäcker nya produkter på Instagram.

Snapchat
Snapchat har 210 miljoner aktiva användare dagligen.
24% av de personer som använder sociala plattformar har även Snapchat.
73% av 18 till 24-åringar använder Snapchat.
46% av de vuxna i USA besöker Snapchat flera gånger om dagen.

TikTok
TikTok finns på över 150 marknader och på 75 språk.
Det finns 500 miljoner aktiva TikTok-användare varje månad.
TikTok-användarna består av fler män än kvinnor.
Den största åldersgruppen för TikTok-användarna är tonåringar, 21% killar och 18% tjejer.
I Asien är Kambodja den största marknaden för TikTok.
Hälften av TikTok-användarna är under 34 år.

YouTube
YouTube har två miljarder inloggade användare varje månad.
15% av plattformens trafik kommer från USA
73% vuxna personer tittar på YouTube-videor.

LinkedIn
LinkedIn har 660 miljoner medlemmar.
Webbplatsen finns på 24 olika språk.
Regionen med flest användare är Europa med över 206 miljoner.
LinkedIn har den snabbast växande medlemsgruppen som är 18-24-åringar.

Här hittar du den ursprungliga artikeln samt källor.

johanna.lindskog@lindell.org 

 

Dela blogginlägget:

Pr handlar främst om relationer. Bränner man dem blir det svårt att få jobbet gjort. Efter några år på nacken i PR-branschen är det här mina tre viktigaste råd för att lyckas med pitcharna.

Var trevlig och behandla andra som du vill behandlad själv
Människor gör hellre affärer med en person som de gillar och litar på istället för någon som de ogillar. Det är inte så konstigt. Vi har nog alla mött personer som tror att de uppfattas mer professionella, ju tuffare attityd de håller sig med. Det brukar nästintill alltid vara tvärtom. Otrevlig och inkompetent är inte en bra kombo. Personer som har ett brett kontaktnät som de vårdat, är också en bättre förlängd arm för de varumärken och personer de arbetar för.

Var inte en snackare
Snackarna bara pratar och får inget gjort. De vill göra så mycket, men gör inget. De lever alltid i det förflutna eller i framtiden, men aldrig i nuet. Det använder alltid stora, breda, tomma och meningslösa ord för att prata om ogenomförbara strategier – men fluff går bort. Bli istället personen som faktiskt utför och sätter bollar i rullning. Och sitt för allt världen inte still med en komplicerad strategiplan som samlar damm, att faktiskt göra något är så mycket viktigare än den perfekta planen! Alla planer förändras, det vet alla. Ditt pr-arbete är inte, och bör inte fastna i att skapa dokument eller powerpoints.

Förenkla, förenkla och förenkla
Konsten att förenkla komplexitet och göra den förståelig är guld värd, i en värld som snurrar snabbt och där tid för uppmärksamhet är väldigt knapp. Kort enkel kommunikation är något som jag föredrar. Vem orkar eller har egentligen tid att läsa superlånga pressmeddelanden eller en roman i mailformat? Har du inte en intressant rubrik, så har du inte heller storyn.

johanna.lindskog@lindell.org

Dela blogginlägget:

Publicerad 7 januari 2020

Vad krävs av pr-experter i år?

Foto av Kelly Sikkema på Unsplash

Vad är det egentligen för egenskaper en professionell kommunikatör behöver ha under detta nya år? Säkerligen många, men Hootsuite har, efter en undersökning med över 3 000 marknadsförare, släppt en lista över vad de anser vara de mest troliga trenderna i sociala medier 2020. Kanske kan det hjälpa dig när du ska vässa byråns erbjudande eller rentav ditt eget? Deras toppval inkluderade personliga meddelanden, djärva politiska uttalanden och den fortsatta användarökningen av TikTok.

Företag kommer balansera offentliga och personliga meddelanden. Hootsuite fann att en-till-en-meddelanden inte har minskat och är avgörande för exempelvis förvärv av nya kunder. Varumärken kommer att fortsätta att investera i både personliga och offentliga meddelanden, med viss hjälp från automatisering.

Varumärken kommer att fortsätta ta ställning. Trist för Jesper Kling på B-Reel som är trött på fenomenet. När digital konversation blir allt mer polariserad vill kunder och framförallt anställda att bolagen gör djärvare uttalanden kring sociala och politiska frågor. Ser gärna en vidare utveckling av vad han menar med ”syftesöverdriven kommunikation” i den här artikeln: https://www.resume.se/marknadsforing/reklam/branschen-sammanfattar-2010-2019-syftesoverdriven-kommunikation-far-garna-arkiveras-under-fliken/

TikTok förväntas växa. Med mer än 800 miljoner aktiva användare varje månad, varav de flesta är 16 till 24 år, är TikTok fortfarande på väg upp. Oavsett om det varar eller inte, erbjuder TikTok marknadsförare värdefull insikt om nutid och framtid för social kultur, innehåll och samarbeten. Kommunikatörer bör hålla ett öga på TikTok.

Här är den ursprungliga artikeln.

johanna.lindskog@lindell.org

Dela blogginlägget:

Foto av Amy Shamblen på Unsplash

Kommunikationsproffs bör förbereda sig för en kommande vild resa av spridning av falska nyheter, deepfake och varumärken som utmanar med att ta kontroversiella ställningstaganden.

När året nu går mot sitt slut så kanske det är på sin plats att funderar över hur pr kommer att förändras 2020. Här är tre områden vi kommer att behöva fokusera mer på.

Större vaksamhet mot falska nyheter
Kommunikationsproffs bör ha en mer vaksam inställning till falska nyheter och andra former av desinformation 2020. Redan nu påverkas bolag av av falska nyheter och fler bör ha system eller verktyg på plats för att upptäcka eller svara på dessa. På Twitter tar sanning sex gånger längre tid att uppfattas än falska nyheter. Lögnerna har också 70 procent större chans att bli retweetade än faktan, även om kontot inte verifierat. Människor som retweetar falsk information, gör det ofta för att de anser dem vara mer “färska” än de sanna nyheterna. Eftersom människor är mer benägna att sprida falska nyheter håller de i sig längre och får därmed bredare spridning. Fler pr-team kommer garanterat att lägga till hantering av ”Fake news” till sina krishanteringsplaner.

Deepfake – ett hot mot varumärken
Deepfake-teknologin kommer att utgöra nya hot mot företagens rykte. Framstegen inom videoredigering har gjort det möjligt för bedragare, pranksters och brottslingar att skapa videor som visar människor som gör saker de aldrig gjorde – eller till synes säger ord de aldrig sagt. Organisationer bör övervaka alla sociala medieplattformar och utforma planer för att agera snabbare än vinden på eventuella deepfakes.

Fler varumärken kommer ta ställning
Varumärken som pratar om polariserande frågor kan öka kundlojaliteten och vinna respekt från konsumenterna. Naturligtvis är det motsatta effekten också ske. Kom ihåg att alla inte kan bli älskade av alla, men företag kan bli älskade av sin målgrupp. Jag är nog inte ensam om att stödja och köpa från bolag som drivs av ett högre syfte och tar ansvar.

Ingen vill hamna i mardrömmen “No Brands land” där mediokra varumärke finns. Ängslighet är något som jag verkligen inte klarar av. Ni har säkert, precis som jag, mött personer som filar på strategidokument för evigt istället för att göra något. Eller varumärken som vill höras i sakfrågor men inte törs ta bladet ur munnen för rädslan att inte bli omtyckt av alla. Under tiden de funderar på om de ska agera, har tiden sprungit förbi och tillfället för att prata är sedan länge borta.

Människor vill ansluta sig till andra människor, inte med företag. Jag fullkomligen älskar varumärken som struntar i att kommunicera fyrkantigt med corporate lingo och istället är öppna med sina åsikter och tar ställning i samhällsfrågor och viktiga ämnen.

Modiga varumärken är pålitliga varumärken. I dagens laddade politiska klimat kommer företag som inte står för något, att falla i diket. Modiga varumärken definierar sitt syfte, ger en orsak till att deras kunder bryr sig om dem. Att ta ställning kan bjuda in eventuell kritik, men när det görs med äkthet bygger det även förtroende, som är vår tids hårdvaluta.

Välkommen 2020 nu kör vi!

 

Här hittar du den ursprungliga artikeln.

Dela blogginlägget:

Skärmdump epicgames.com

I lördags var det dags för det stora Fortnite-eventet som många av er säkert hört talas om. Isåfall är du en spelare eller förmodligen någon som känner någon som hänger i Fortnitevärlden. Har du inte hört talas om Fortnite? Ja då är du nog en av få reliker som finns kvar.

Epic som är grundare av det ofantligt populära spelet som tagit världen med storm, gav användarna en förtitt på den nya Star Wars-filmen som snart har premiär. Spelarna fick se filmsnuttar som tidigare inte visats på en stor utomhusbio. Likt Facebook, Twitter och Google är spelet Fornite en mäktig annonsplats som jag tror att få svenska bolag har upptäckt. Fortnite har blivit det mest strömmade och tittade spelet på Twitch, som enligt Business Insider drar in lika många tittare som CNN.

Jag väntar med spänning på det första svenska bolaget som gör ett event i spelet. E-sport är en populär åskådarsport och Fortnites explosiva popularitet öppnar dörren för varumärken hitta nya sätt att nå den eftertraktade Generation Z-marknaden.

För er som inte är bevandrade i spelet Fortnite så är det ett gratis online-spel som lanserades 2017. Spelidén är att 100 spelare samlas på en ö för att kämpa för sin överlevnad. Enligt spelets utvecklare, Epic Games, har de mer än 250 miljoner registrerade användare världen över.

johanna.lindskog@lindell.org

Dela blogginlägget:

Det sägs att Teslas marknadsföringsbudget är noll kronor..
Desto mer muskler lägger bolaget på vasst pr-arbete. Hur lyckas de med att höras och synas när andra bolag har det lite motigare?

Teslas varumärke har växt sig starkt, och deras publik håller ett högt engagemang. Anhängarna är aktiva användare av Instagram och andra sociala plattformar. Tesla har inte behovet att lägga krutet på betald marknadsföring när de redan har stark organisk räckvidd. Exempelvis hard vd:n Elon Musk lyckats bygga upp skara på 26 miljoner följare på Twitter. Ett av de sätt som Tesla marknadsför sina produkter är genom vd:n Elon Musks Twitter-konto. Det kommer väl till hands när han exempelvis bestämmer sig för att skicka upp sin bil i rymden. Helt klart klickvänligt material! Men även om man inte har tillgång till rymdraketer är digital närvaro är en nödvändighet för alla varumärken som vill vara ledande på sin marknad. Lyckligtvis för Tesla har Musk inga problem med att använda Twitter för att tala om bolagets senaste ansträngningar.

Jag har sagt det tidigare och säger det igen,  morgondagens vinnarbolag är de företag som har anställda som är starka digitalt. Det är hårdvaluta för bolag.

För inte så länge sedan visade Tesla upp sina nya bil Cybertruck. Det verkar som allt inte gick som planerat, men det har ni säkerligen redan läst om. När rutans hållbarhet skulle testas sprack den till allas förvåning, eller var det så? De krossade rutorna skapade löpsedlar världen runt, och många undrade hur lyckad bilen faktiskt var. Men Musk kunde komma med bra förklaringar dagarna efter, och lovade att de ytterligare ska undersöka hur de ska skapa de mest hållfasta rutorna.

Intresset lät inte vänta, krossade rutor eller inte. Redan idag går det förbeställa en Cybertruck, något som bara kostar 1 000 SEK, men som redan 250 000 personer redan gjort. Det tog bara ett par dagar att komma upp i den summan. Vad betyder det då? Ja, förutom att Tesla dragit in ett snabbt lån på 250 miljoner kronor, har de också skapat sig 250 000 ambassadörer för varumärket som går runt och berättar för alla att de förbeställt en bil och hur bra den är. Det betyder inte att alla faktiskt kommer hämta ut bilen, men det är inte det viktiga här. Tesla har ännu en gång lyckats skapa uppmärksamhet utan någon marknadsföringsbudget.

johanna.lindskog@lindell.org

Dela blogginlägget:

Foto: Debbie Fan på Unsplash

Svallvågorna efter mardrömsintervjun med prins Andrew vägrar att avta och den brittiska kungafamiljen är i akut behov av positiv pr. Kanske kan den omåttligt populära Netflix-serien The Crown hjälpa till med att förbättra den pr-bilden.

Handlingen i The Crown är långt ifrån fri från skandaler och framställer inte på något sätt kungahuset smickrande i alla lägen. Men en karaktär som bibehåller sin anständighet genom hela den senaste säsongen är Prins Charles. Han porträtteras smickrande som modern och mänsklig prins.

Mycket av serien har avfärdats som fiktion, exempelvis porträtteringen av att Prins Charles skrev brev till den abdikerade kungen där han beskrev hur mycket han beundrade sin farbror, som genom att gifta sig med en frånskild kvinna, valde kärleken framför plikten. Ingen kan veta huruvida det är helt sant eller inte, men det spelar inte heller så stor roll. Prins Charles karaktär bygger sympati hos tittarna.

Det är ovanligt att Prins Charles framställs på ett så positivt sätt, istället han tidigare beskrivas som en tråkig person, och manusförfattare driver gärna med honom. Mycket av negativiteten kommer från hans första äktenskap med prinsessan Diana, och hennes tragiska död som ökade den ambivalenta inställningen till Englands framtida kung.

Det är intressant hur Netflix, oavsett hur nära serien ligger sanningen, har gett människor en känsla av att få en inblick i den kungliga familjen, och skapat en mer mänsklig bild av Charles och delar av kungafamiljen.

Frågan som många kanske ställer sig är om den brittiska kungafamiljen ser på serien. Någon i palatset har iallafall gjort det, eftersom den som sköter kungahusets Twitter-konto har nämnt scener ur serien.

Källa: Telegraph

johanna.lindskog@lindell.org

Dela blogginlägget:

Publicerad 25 november 2019

Kodning vägen in i framtiden

Foto: Hack Capital på Unsplash

Sigma IT publicerade för en tid sedan sin ”Tomorrow Report” – en studie som tar tempen bland svenskarna om digitalisering.

Ett ämne som fångade mitt intresse var det om barn och programmering, något som är otroligt viktigt att barn lär sig. 6 av 10 föräldrar vill att programmering ska bli ett eget ämne i skolan, det är bra! Mer oroande är att en tredjedel av de tillfrågande lärarna i rapporten inte ser någon nytta av programmering i skolan – skrämmande och dystert.

Alla måste få chansen att förstå den digitala värld de växer upp i, inte bara de barn som har föräldrar som har kunskapen eller engagemanget. Skolan spelar en viktig roll här.

Om barn inte får förståelse för programmering, riskerar de att växa upp som digitala analfabeter. De som däremot fått möjlighet att lära sig digitaliseringens förutsättningar kommer därmed också vara de som kommer att tjäna de stora pengarna.

I en värld där vår vardag kretsar kring användning av teknik, blir allt fler människor intresserade av att lära sig vad som händer bakom skärmarna i sina apparater. Vi lever i en värld som formas av fysik, kemi, biologi och historia – men nu också av digitalisering.

Apple utökade nyss sitt initiativ ”Every Can Code” med lektioner till de riktigt små, nämligen treåringarna. Mellan 1-15 december kommer Apple Stores över hela världen att erbjuda gratis kodningssessioner för att fira Computer Science Education Week.

Alla kommer inte bli, eller vilja bli, nästa Zuckerberg, men förståelse för programmering är viktigt i en digital värld. Det är viktigt att börja föra in den kunskapen i ung ålder, speciellt hos tjejer – så vi inte skapar en skev framtid där männen är skaparna och kvinnorna användare.

johanna.lindskog@lindell.org

Dela blogginlägget:

Publicerad 19 november 2019

Företag behöver rebeller

Foto Miguel Bruna på Unsplash

Jag fullkomligen älskar rebeller på arbetsplatser! När de flesta människor tänker på en rebell, tänker de kanske på en ganska jobbig person, någon som inte gillar att följa instruktionerna och som orsakar obekvämligheter.

Jag tänker att de är just den friska fläkten som så många bolag behöver, en person som helt enkelt inte anpassar sig. De behövs då de skapar friktionen som krävs för att testa nya idéer och alternativa sätt som leder till bättre lösningar. Företag och organisationer måste hela tiden hitta nya innovativa sätt att vara relevanta i en ständigt föränderlig värld.

Människor som utmanar är inte upproriska bara för sakens skull. De gör det av en stark önskan att agera på ett sätt som stämmer överens med deras prioriteringar och värderingar. De kanske inte är överförtjusta i regler men älskar desto mer kunskap.

En vacker aspekt med att vara människa är att vi alla faktist har kraften att ändra saker som vi inte håller med om.

Steve Jobs frågade sig själv i spegeln varje morgon ”If today were the last day of my life, would I want to do what I am about to do today?” Var hans svar “Nej” för många gånger i rad, visste han att det var dags att agera.

Våga vara rebell idag och imorgon och ha alltid empati och medkänsla för dina medmänniskor. Det är viktigt.

 

Här hittar du den ursprungliga texten.

Dela blogginlägget:

Publicerad 14 november 2019

Ta ledigt eller byt jobb!

Foto av Jason Leung på Unsplash

Har ni som jag haft en intensiv höst? Håll ut det är snart julledighet och tillfälle för vila ut i några dagar eller kanske rent av byta jobb!

Här är fyra tecken på att du behöver ett break:

1. Rutiner gör dig uttråkad
Om du känner att dina dagar suddas ihop genom monotona arbetsuppgifter är det dags att planera in ett break eller en resa! Det kommer öka din kreativitet och skapa nya idéer. Det bästa med att planera resor är att du har något att se fram emot. En oengagerad pr-rådgivare är inte bra för något varumärke..

2. Sömnbrist
Sömnlösa nätter utan egentligen anledning kan vara tecken på ångest och oro. Å andra sidan kanske du är som jag – en nattmänniska som tycker att alla andra går och lägger sig alldeles för tidigt. Oavsett vad så är sömn viktig, se till att ta itu med oro eller rastlöshet – du kommer bli mer produktiv och avslappnad.

3. Du börjar slarva med ditt jobb
Börjar du göra misstag med uppgifter som du aldrig tidigare gjort? Missar du möten eller missar viktiga deadlines? När du märker att det börjar hända är det bättre för företaget att du tar ett break.

4. Småsaker blir stora
Att överreagera på småsaker är ett tecken på att du inte är i balans. Det är inte kul för dig och framförallt inte dina kollegor! För allas skull – ta semester eller byt jobb!

Dela blogginlägget:

Foto: Nik Shuliahin från Unsplash

Ny rapport från WE communications Brands in Motion 2019 visar att de finns stigande förväntan på att varumärken tar ansvar i en alltmer polariserad värld.

I undersökningen deltog 80 000 tillfrågade personer och beslutsfattare världen över. Rapporten visar bland annat att konsumenternas åsikter har blivit kraftfullare, förväntningar på bolagens tekniska framsteg ställs högre, och ansvarstagande påverkar i hög grad konsumenternas lojalitet till varumärket.

Enligt rapporten tror konsumenterna att varumärken kan ta en större roll för att skapa global stabilitet. Varumärken förväntas också att ta ställning till frågor och skapa konkret, positiv inverkan – alltså inte bara prata utan faktiskt göra skillnad. 54 % av de tillfrågade sa att de vill att de varumärken de stöder ska balansera en bra produkt med ett kraftfullt syfte och aktivism. Varumärken bör dra fördel av möjligheter där de kan bli en del av lösningen. Engagemang, mod och agerande gör att varumärken kan skapa positiv förändring och ett bestående arv.

Konsumenterna vill att teknik ska förbättra deras liv, men inte till någon kostnad. De tillfrågande betonade vikten av etik och ansvarsskyldighet.

97 % av de svarande var överens om att företag ansvarar för att de använder teknik etiskt. 92 % av de svarande sa att de skulle sluta använda en produkt eller tjänst om bolaget använde konsumentinformation oetiskt.

En strategi 2020 bör vara ökat fokus på vad som gör att ett varumärke är mänskligt för att tilltala konsumenternas nuvarande förväntningar.

Den ursprungliga texten och rapporten finns här.

johanna.lindskog@lindell.org

 

 

Dela blogginlägget:

Foto: Brooke Lark från Unsplash

Förra veckan träffade jag en företagsledare som berättade att de har svårt att hitta bra kommunikations-personer och att de har en historik med att ha svårt att behålla vassa talanger en längre tid. Här är fyra skäl till varför bolaget tappar stjärnorna. Oftast brukar det inte vara en orsak, utan en blandning.

Brist på erkännande
En av de främsta anledningarna till att anställda letar efter ny arbetsgivare är bristen av erkännande i sin nuvarande roll. Underskatta aldrig vikten av ett ”tack” eller ”bra jobbat”. Det kan vara avgörande.

Brist på tillväxt
Har positionen möjlighet till ta ett steg till i karriärstegen? Anställda som redan är högt upp i sin lönegrad, men saknar karriärsmöjligheter är mest troliga att lämna företaget. Chefen ska  se till att den anställde har möjligheter att förbättras och utvecklas.

Brister hos chefen
Att ”Anställda lämnar chefer, inte jobb” är sant. Människor jobbar för människor och inte företag. Om de inte får erkännande, utbildning eller utvecklingsmöjligheter är det vanligtvis på grund av en dåligt chef. Det är viktigt att ha en bra chef.

Pengar!
Alla har ekonomiska behov och det är viktigt att ersätta den anställde korrekt. När vi pratar om pengar och kompensation handlar det om två saker: Betalar du personen det den är värd för företaget och betalar du den anställde en marknadsmässig lön?

 

Ursprungliga texten hittar du här.

johanna.lindskog@lindell.org

Dela blogginlägget:

För att inte hamna i “No Brands land” måste du som varumärke sluta att vara medioker. Våga ta ställning i frågor och höja din röst. Om du inte syns eller hörs kommer du förmodligen inte heller bli vald av kunderna – det vore galet att tro att det händer helt slumpmässigt. Ditt företag kommer ta bli tvunget att stiga åt sidan för de tyngre konkurrenterna.

Ängslighet är något som jag verkligen inte klarar av. Ni har säkert, precis som jag, mött personer som filar på strategidokument för evigt istället för att göra något. Eller varumärken som vill höras i sakfrågor men inte törs ta bladet ut munnen för rädslan att inte bli gillad av alla. Under tiden de funderar på om de ska agera, har tiden sprungit förbi och tillfället för att prata är sedan länge borta.

Människor vill ansluta sig till andra människor, inte med företag. Ledare och anställda kan ge bolag en personlighet och röst. Precis som människor, får företag ha värderingar, åsikter och övertygelser. Jag fullkomligen älskar varumärken som struntar i att kommunicera fyrkantigt med corporate lingo och istället är öppna med sina åsikter och tar ställning i samhällsfrågor och viktiga ämnen.

Modiga varumärken är pålitliga varumärken. I dagens laddade politiska klimat kommer företag som inte står för något, att falla i diket. Modiga varumärken definierar sitt syfte, ger en orsak till att deras kunder bryr sig om dem. Att ta ställning kan bjuda in eventuell kritik, men när det görs med äkthet bygger det även förtroende, som är vår tids hårdvaluta.

johanna.lindskog@lindell.org

Dela blogginlägget:

Publicerad 21 oktober 2019

No Assholes Rule

Joaquin Phoenix roll som Jokern har fått människor över hela världen att applådera hans prestation. Jag kan tänka mig att det krävs hög nivå av koncentration och disciplin för att göra karaktären i det mörka Gotham City äkta. Joaquin hade dock två enkla regler under inspelningen för att säkerställa att energin på uppsättningen var rätt.

Nummer ett. Han krävde att produktionen endast anlitade riktigt bra skådespelare, vilket låter vettigt.

Regel nummer 2. Personerna fick inte vara assholes, eftersom de då skulle kunna förstöra filmen. Alla skådespelare fick gå genom en bakgrundskoll, och det sägs att referenser även kollades angående diverse douchebagsattityder som kan ha funnits i bagaget.

Vi har alla råkat ut för otrevliga personer. Vissa personer i vår bransch, särskilt inom kommunikation, tror att ju hårdare och mer aggressiva de är, desto mer professionella och vassa tror de sig bli uppfattade som. I nästan alla fall är det är oftast tvärtom. I mina ögon är en otrevlig fasad endast ett skal för osäkerhet.

Jag tycker vi ta vidare Joaquin Phoenix “No Asshole Rule” in i pr-branchen också.

johanna.lindskog@lindell.org

Dela blogginlägget:

Publicerad 16 oktober 2019

Därför bör alla ha en skrytlista

En framgångsrik karriär byggs oftast upp av hårt arbete, där dina prestationer inte bör gå obemärkt förbi. Du kanske nu tänker att ditt hårda arbete bör tala sitt tydliga språk, men ibland måste man själv belysa prestationerna, för att få det erkännande man förtjänar.

De flesta, oavsett bransch, har någon gång under året en tid då det är dags att påvisa sina prestationer – vad man egentligen har utfört med bravur. Om någon skulle fråga dig, ”Vad gjorde du den här månaden på jobbet som du är mest stolt över?” skulle du kunna svara? Kanske inte. Det är lätt att fastna i det dagliga arbetet och glömma de fantastiska saker du gjort för varumärket/varumärken du jobbar för.

Lösningen är att alla borde ha en skrytlista. Det kan vara svårt att hålla reda på alla detaljer, men en lista som uppdateras löpande med det som du tycker du har gjort är bra.

Listan kan komma väl till hands, speciellt när du sitter med en ny chef som undrar vad du har åstadkommit. Då är det bara att ta fram den och uppdatera personen. Du kan inte bara hänvisa till listan, utan även dela den direkt. Det är klart man ska slå sig för bröstet när man har gjort något bra. Det uppmuntrar också en kultur att fira prestationer i teamet. Om ingen att säger att du är bra, så får du helt enkelt säga det själv. Minst en gång per dag!

johanna.lindskog@lindell.org

Dela blogginlägget:

Förra veckan fick jag en förfrågan från en läsare, som ville att jag skulle berätta hur en PR-person kan jobba med data. Hur det helt enkelt går till när man går från att vara en talker till att bli en doer inom Datastategisk PR.

Att gräva i data kommer leda till intressanta resultat och berättelser värda att dela. Kombinera dina ord med bilder och visualiseringar för att berätta en historia. Diagram kan vara bra när de används för att visa jämförelser, men om du vill att informationen ska vara minnesvärd, måste den vara begriplig och engagerande.

Varumärken sitter ofta på data som skapats genom sin verksamhet, som de kan paketera till exempelvis journalister. Eller så kan man helt enkelt leta upp data som andra har publicerat, lägga till kommentarer och skapa en kompletterande berättelse.

Men data skapar inte bara berättelser eller nyhetsvinklar. Vårt medielandskapet utvecklas hela tiden och omfattar sociala medier, innehållsmarknadsföring, digitala påverkare och mycket därtill. Därför blir det nödvändigt att förstå hur vi ska bygga relationer. Den digitala omvärldsbevakningen formar framtidens PR. Det är viktigt att hela tiden ha ett öra mot den digitala sfären, för genom datan få insikter om vad du ska kommunicera, till vem och framförallt i vilken kanal.

Att lyssna på vad som händer är som sagt viktigt, men det är minst lika viktigt att samtidigt vara mottaglig för att ta del av analyser och information från kunderna. Alla siffror som kan förknippas med PR-arbetet är intressanta, men även de som till synes inte gör det – dessa kan ge ditt PR-team ytterligare idéer och tankar för fortsatt arbete. Med analyser kan du förutse trender för just din kund och i sin tur exempelvis generera trendrapporter som kan sätta företaget i en ledande position i sin bransch.

Hoppas ni får en fin datastrategisk pr-dag! Glöm inte att kunskap är makt och datan är verkligen den nya oljan.

johanna.lindskog@lindell.org

Dela blogginlägget:

Publicerad 30 september 2019

Färdigheter som krävs för modern PR

PR-industrin är i ständigt rörelse. När teknik och metoder utvecklas – så bör även dina kunskaper också göra det.

Utnyttja hyperkreativitet. Medan PR-proffs genom historien har sagt att kreativitet är en nödvändig färdighet, kräver nu modern pr hyperkreativitet. Kreativitet behövs för att ständigt generera nya koncept för kampanjer och vinklar som de alltid har gjort. Men utöver detta måste pr-proffs nu arbeta mycket hårdare för att deras budskap ska nå igenom det digitala bruset.

De mest skickliga pr-proffsen kommer att pressa de kreativa gränserna för att komma med nya innehållsidéer med hjälp av de många mediaalternativ som finns där ute.

Lära känna kunden – lite mer. PR-proffs behöver inte bara förstå arbetsgivaren, deras publik och deras bransch för att ge positiva resultat, utan modern PR kräver också respektive bransch sätt att prata, de senaste tekniska framstegen och de senaste trenderna i sociala medier.

Genom att förstå mer om kunden och dess publik, liksom händelserna i deras digisfär, är en pr-person bättre rustad för att leverera bra resultat.

Kunna skriva. Oförmågan att kunna skriva en kort begriplig tweet, samtidigt som man levererar långa texter med fullständiga meningar, är inte förhandlingsbart. Dagens PR-människor måste kunna omvandla komplex information till något lättförståeligt och kortfattat. Dåligt kommunikation i skrift är en röd flagga för både konsumenter och varumärken.

Våga bryta strukturer och regler. För ett modernt arbete med pr krävs tillit till instinkt, inte föråldrade regler kring vad som är kutym eller inte. Gamla ineffektiva förhållningsregler behöver försvinna i alla branscher.

Förståelse för data. Kunskap är makt, och genom data kan du få exempelvis få kunskap om vilka människor som influerar andra människor.
Att analysera data och justera kommunikationen löpande behövs i modernt pr-arbete. Genom detta upptäcks trender och hur människor pratar om specifikt varumärke. Med informationen går det att utnyttja eller minimera negativa effekter samt identifiera mönster som urskiljer svaga punkter i tjänsten eller produkten.

Flexibilitet. Vem vill läsa ett pressmeddelande och vem läser hellre en tweet? Ska tweeten publiceras kl. 07 eller 19? Du måste vara flexibel och kunnig för att anpassa kommunikationen till den person som ska ha informationen.

johanna.lindskog@lindell.org

Dela blogginlägget:

Publicerad 18 september 2019

Vad betyder egentligen ”Ok”?

Vi har alla varit med om det. Den där gången då du skrivit ett långt meddelande till någon via ditt företas chatt för att berätta något viktigt. Du ser att mottagaren har sett meddelandet, och du ser sen att personen i andra änden håller på att skriva något. Sedan landar det.

Ok

Inget mer, inget mindre, bara två bokstäver som kan betyda allt eller inget. Vad betyder det? Är personen så nöjd med det du skrev att den inte har något att tillägga, eller är det du skrev så lamt att det inte förtjänade mer än ett Ok? Oavsett så tolkas ordet allts som oftast extremt negativt.

Huffington Post har hittat svaret på varför den korta repliken kan ha så stor inverkan på dig. De har pratat med lingvisten och författaren Gretchen McCulloch som förklarar att ”allt som är kort kan låta oartigt och abrupt, medan längre svar uppfattas mer artigt”.

Det är inte säkert att avsändaren menar att vara oartig, men tycker helt enkelt om att vara rak och tydlig. Men det finns förbättringar att göra tycker McCulloch. Att helt enkelt lägga till ett par ord så meningen istället exempelvis blir ”Ok, det låter bra” kan betyda mycket. Även ett utropstecken kan göra stor skillnad; Ok! låter mer engagerat än den mer avskalade varianten.

McCulloch förklarar också att chefer eller äldre personer tänker på det här mindre än andra. En person som är underordnad lägger mer energi på hur den blir uppfattad av de som är över en. Det är förstås helt naturligt, eftersom alla vill visa sin bästa sida för chefen. Men din chef behöver inte oroa sig lika mycket för hur den blir uppfattad, och kan helt enkelt kosta på sig att vara mer pragmatisk. Samtidigt förklarar McCulloch att det är just när ett sånt svar kommer från chefen som det uppfattas sämst, just för att det finns en obalans i maktförhållandet.

Överlag är det alltså en bra idé att försöka utveckla sina svar till något mer om man vill ha mindre gnissel i maskineriet på sin arbetsplats. Eller så får man som avsändare av Ok:s helt enkelt finna sig i att uppfattas som smått otrevlig.

Ok?

johanna.lindskog@lindell.org

 

Dela blogginlägget:

Vissa människor bara har just DET – talets gåva och kan effektivt och vältaligt kommunicera bolagets budskap externt – medan andra kämpar för att få till sammanhängande svar. En superb taleperson kan särskilt under kris bidra till att skapa, och upprätthålla, en positiv uppfattning om ditt företag. Talespersoner ger bolaget ett mänskligt ansikte och behöver inte automatiskt vara företagets ledare, tvärtemot mångas uppfattning. Bara för att man är chef är man inte per automatik en talesperson, det är många som ska och bör vara tysta medialt. Även om det är en obekväm sanning så är det vi som är pr-ansvariga som får ta den pucken. Dock kan såklart alla med en bra lärare blir bättre.

Är du en bra talesperson? Om du svarar ”ja” på dessa beskrivningar nedan och dina kollegor inom kommunikation nickar medstämmande så har du fått godkänt.

Du vet vilka människor som vill höra företagets budskap och använder därför rätt språk för att kommunicera med dem.

Du förenklar komplexitet och är kortfattad. Du har alltid lyssnaren i åtanke och ser till att talet är klart, koncist och begripligt.

Du behåller lugn och tappar inte fokus i knepiga situationer, då företag kan uppfattas negativt om talesperson reagerar dåligt på frågor. Du visar att du har kontroll över situationen och på så sätt framstår som trovärdig.

Du har ett hum på kring de frågor som kan ställas, och förbereder svar på dem innan intervjusituationer. Vad är det du och bolaget inte vill svara på? Dra fram alla skelett från garderoben och förberedd svar. Det kan mycket väl dyka upp en obekväm fråga.

Du duckar inte några frågor och du vet att gå in in försvarsställning inte är en bra strategi i media.

Lägg stoltheten åt sidan och erkänn för dig själv de saker du inte uppfyller. Vill du verkligen bli en god talesperson, se då till att ta uppdraget på allvar och träna på att kommunicera!

johanna.lindskog@lindell.org

 

Dela blogginlägget:

Publicerad 2 september 2019

Vad är Datastrategisk PR?

Det här är mitt absoluta favoritämne! Jag har tjatat om datadriven kommunikation sedan 2013, så pass att datastrategisk pr har listats som en egen genre under public relations på Wikipedia. Så vad är egentligen datadriven pr-arbete? Här nedan kommer min förklaring på min alldeles egna benämning: Datastrategisk PR.

Datastrategisk PR bygger på att analysera dataflöden och utifrån det bygga kommunikativa strategier. Alla ni vet att kunskap är makt, och genom data kan du få kunskap om människor som influerar andra människor eller nå en eller flera personer som du vill påverka.
Så börja analysera och justera kommunikationen löpande. Du kommer upptäcka trender och hur människor pratar om just ditt varumärke. Med informationen du får kan du utnyttja eller minimera negativa effekter samt identifiera mönster som urskiljer svaga punkter i tjänsten eller produkten.

Men hur berättar du en historia med data? Det är lätt, du har storyn precis framför dig! Du kommer bli förvånad över vilka historier du kan berätta i ditt kommunikationsarbete.

Att gräva i data kommer leda till intressanta resultat och berättelser värda att dela. Kombinera dina ord med bilder och visualiseringar för att berätta en historia. Diagram kan vara bra när de används för att visa jämförelser, men om du vill att datan ska vara minnesvärd, måste den vara lätt att förstå, engagerande och delbar.

Data är helt enkelt en outtömlig källa till berättelser och debattartiklar, och för guds skull, se till att etablera god kontakt med företagets it-personer. Det är guld värt.

johanna.lindskog@lindell.org

Dela blogginlägget:

Publicerad 26 augusti 2019

Fem nivåer av person-PR

Jag tänker alltid att allt är som ett spel som kan poängsättas. Kör det ihop sig på en bana, så är det bara att testa igen. Här är fem nivåer att nå inom person-pr. Vilken level är du på?

Nivå 1: Basexperter. Dessa experter respekteras väl inom sina företag och av sina kunder, men de har liten synlighet utanför denna publik. Dock börjar de mest synligaste experterna sin resa här.

Nivå 2: Lokala hjältar. Dessa personer börjar bli kända utanför sina företag. De är mer aktiva i sitt lokala närområden och får ibland prata genom branschmedier och nämns på bloggar. De kanske till och med tar med sig hem nya affärer till sitt företag.

Nivå 3: Rising Stars. Dessa experter har utvecklat ett regionalt rykte. De är ganska välkända bland kollegor i deras område, de talar och skriver ofta kring sina kompetensområden både i sina egna kanaler och i förtjänad media.

Nivå 4: Industrirockstjärnor. Dessa namn är kända över hela landet för sina nischområden. De lockar människor till sina företag, och resultat blir att de är en betydande tillgång för företaget.

Nivå 5: Globala superstjärnor. Världens elitexperter har brutit ut ur sina nischer och blivit mer erkända i sina branscher. Företag och människor runt om i världen vill kopplas till dem.

Läs mer här

johanna.lindskog@lindell.org

Dela blogginlägget:

Publicerad 13 augusti 2019

Så får du en framgångsrik karriär

Foto: Rebecka TS CC BY-NC-ND 2.0

Vilka är de viktigaste ingredienserna för en framgångsrik karriär? Det finns nog inte ett recept som passar alla. Den viktigaste delen till en framgångsrik karriär är nog att du arbetar med något du verkligen gillar att göra. Om du verkligen gillar att göra det kommer du också att vara motiverad.

Här är några andra bra ingredienser:

1. Ledarskap i gråzoner, sk gråzonsledare är skickliga på att bygga allianser för att lösa problem som ofta hänger löst mellan avdelningar. Frågorna är viktiga, men ingen äger dem. Gråzonsledare identifierar de saker som är viktiga för ett företags eller en grupps framgång och använder sitt inflytande för att få rätt expertis till för att lösa situationen. När problemet sedan är löst delar hen gärna med sig av berömmet och riktar ljuset till kollegorna, vilket stärker gråzonsledarens synlighet som ledare.

2. Lyssna. Av alla kommunikationsförmågor är lyssnande det viktigaste. Bra lyssnare förmedlar respekt och är en väsentlig ingrediensen för förtroende. Exempelvis är effektiva pr-proffs observanta och lyssnar på verbal och annan subtil kommunikation innan de erbjuder sina insikter eller rekommendationer.

3. Kontroll i krävande kommunikationssituationer. Att hålla huvudet kallt och undvika närkamp kommer positionera dig som lugn, samlad och uppriktigt sagt som en stark ledare, oavsett hur högt trycket är. Men framgång i klibbiga situationer kan vara krävande. När du till exempel besvarar kritik, försök alltid att svara lugnt och gör det inte i affekt. Att hantera någons kritik genom att svara meningsfullt kan ta udden av den negativa kommentaren och samtidigt stärka ditt varumärke

4. Politisk arena. Var som helst människor samlas och organiseras uppstår en sorts politisk miljö. De med makt bestämmer vad som görs och av vem. Framgångsrika karriärklättrare engagerar sig i organisationenss politiska miljö och odlar inflytande.

5. Bra självförtroende. Den mest begränsande faktorn hos de som underkänner sig är bristen på tro på sina egna förmågor. Men lugn, även om du kanske känner dig som en bluff kan du trösta dig med att även de mest framgångsrikaste människorna delar din känsla.

Den ursprungliga texten hittar du här.

johanna.lindskog@lindell.org

 

Dela blogginlägget:

Publicerad 6 augusti 2019

Många chefer förstår inte PR

En ny studie från Released visar att många chefer inte känner till värdet av vad PR kan göra för deras organisation

Två av tio chefer i högre positioner vet inte vad PR står för, och så många som 40% tror inte att det kan förbättra deras verksamhet. Det är faktiskt riktigt illa om chefer inte förstår vad förkortningen PR ens står för.

Jag och du som jobbar med PR dagligen vet att vårt arbete är guld värt, men den insikten saknar några beslutfattare. Studien undersökte över 300 chefer från olika branscher, alla i ledande roller inom sina organisationer. Resultaten visar att många chefer antingen inte är medvetna om PR eller värderar PR chockerande lågt – samt underskattar dess potential för att öka bolagets resultatet.

Okej, det var den trista delen av undersökningen. Studien visar också att chefer som vet vad PR är, och förstår fördelarna med att ha en specialist vid sin sida har sett att det skapar värde.

Sätt dina egna mätvärden på ditt arbete, exempelvis värdet på artiklar, och omvandla det till siffror. Det är ett av många sätt som visar hur PR bidrar till bolagets resultat, Mät även bolagets talespersoner, exempelvis en VDs varumärke, som oftast är bolagets ansikte utåt.

Jag är övertygad om att de företagen som består av digitalt starka människor och hanterar sina personliga varumärke med omsorg, kommer vara de företagen som springer om konkurrenterna. Det klassiska ordspråket ”Show, don’t tell” gäller även här. Människor vill förknippas med talespersoner som delar deras åsikter. Person-PR kommer bli allt mer viktigt, ett område som också är otroligt roligt.

Den ursprungliga artikeln samt fler siffror hittar du här.

Dela blogginlägget:

Publicerad 8 juli 2019

Sluta att ha tråkiga möten

Vi spenderar två timmar av vår tid i veckan på meningslösa möten, vilket kostar bolagen 541 miljarder dollar enligt Doodle. I genomsnitt spenderar vi tre timmar i veckan på möten – vilket gör att hela två tredjedelar av alla möten är onödiga och slöseri med dyrbar tid. Jag kanske är ensam om detta att tycka, men idé- och spånmöten är kanske det värsta jag vet att sitta i. De är krystade och man tvingas till att vara kreativ. Jag har faktiskt aldrig under hela min karriär suttit i ett påtvingat kreativt möte där det faktiskt har uppkommit en kreativ lösning, och då har jag suttit på ett flertal arbetsställen på både kund- och byråsidan. De varken börjar eller slutar i tid. De är dessutom tråkiga.

Missförstå mig inte nu, jag är inte emot möten, jag är bara emot inrutad tid som kväver energi och inspiration. Speciellt när det handlar om pr och kommunikation. Här är tre förslag på andra varianter på traditionella möten:

 1. Gå eller stå – Promenader leder till mer kreativt tänkande. Så, i stället för att deltagarna samlas i konferensrummet – gå och prata. Solen skiner, så varför sitta inne bara för sakens skull?
 2. Ha möte med en relevant person – Behöver du verkligen hela ditt team i möte? Antagligen inte. Många ser möten som en klassfest, varför blev inte jag bjuden osv. Det måste ändras. Möten är inte ett tillfälle för organisatören att samla varenda kotte.
 3. Digitala möten – Du behöver inte samla alla i ett fysiskt möte. Det går alldeles utmärkt att ha möten digitalt. När jag pluggade på Hyper Island var många av våra lektioner via Skype, vilket inte var något problem. Virtuella möten är mer flexibla och ofta snabbare än möten på kontoret.

Här är fler tips på varianten av möte.

johanna.lindskog@lindell.org

 

Dela blogginlägget:

Publicerad 30 juni 2019

Mot Almedalen 2019

Foto: (CC BY-SA 2.0) Helen Simonsson

Nu är väskan packad och jag beger mig återigen mot Almedalen. Det sägs att det är färre seminarier i år, men aldrig förr har det varit så många mingel att gå på.

Ok, vad ser jag fram emot denna vecka? Jag hoppas jämställdhet diskuteras lika flitigt som hållbarhet under veckan. Utan ett jämställt näringsliv kommer Sverige halka efter. Det är helt enkelt galet att inte ta tillvara på kompetens som kan driva tillväxt. Sedan hoppas jag verkligen inte att odigitala bolag pratar om digitalisering. Inget får mig att vilja somna på studs i stolen. Ni vet att det är ett odigitalt bolag som öppnar seminariet med att prata om den digitala revolutionen som att den kommer snart. Vi lever i den, och har gjort det i ungefär fyrtio år, så det är inget nytt eller revolutionerande. Anpassa dig och häng med! Att prata om det digitala kommer inte förändra ditt företag eller organisation, ni måste dagligen anpassa er, för vår värld kommer inte stå still, inte idag och inte imorgon. Det gäller att affärsutveckla företaget hela tiden.

Vi ses i minglet!

Dela blogginlägget:

Publicerad 25 juni 2019

Dags för nytt jobb?

För en tid sedan skrev jag om tecken som visar att du behöver ta ledigt, men om inte semestern hjälper? Kanske var du i söndags inte alls sugen på att gå till ditt vanliga jobb efter ha tillbringat en härliga midsommarhelg med släkt och vänner.

Det finns många anledningar till att man kan vara uttråkad eller inte trivs på sitt arbete. Ett skäl kan vara att man är överkvalificerad, och att jobbet inte längre ger några utmaningar.

Ingen blir glad av en uttråkad kollega! Det är inte kul för mig, dig eller den som är uttråkad. Dessutom kan arbetet för kunden bli lidande. Kom igen, byt jobb! Det är kul med nytt.

Tre tecken som kan visa på att du är uttråkad på ditt nuvarande jobb:

 1. Du gör mindre än vad som förväntas. Att vara oengagerad, inte använda sig av sin expertis och att inte komma med bidragande idéer kan ses som lathet och är inte populärt när man jobbar i team där alla förväntas vara lagspelare.
 2. Du kommer till jobbet och vill redan hem när du har kliver över dörrtröskeln. Att förlora känslan av glädje för ditt jobb är inte bra.
 3. Du möter inte dina kollegors behov och äventyrar deras arbete. Att arbeta på byrå, likt många andra arbetsplatser, innefattar uppgifter som ofta kräver att kollegor är beroende av varandra för att kunna slutföra sina uppgifter i tid. Om du inte levererar leder det till missnöje på din arbetsplats, och inte minst hos dina kunder.

johanna.lindskog@lindell.org

Dela blogginlägget:

Publicerad 20 juni 2019

Vad trendar i Almedalen?

CC BY-SA 2.0 Rasmus Sten

Nu är det inte långt kvar tills Almdelsveckan drar igång. Hela 3 476 seminarier är listade. Men vad är det egentligen som trendar just nu?

Här kommer tio-i-topp listan över de seminarier som är toppfavoriterna enligt Almedalsguiden.

Seminarier inom media:

 1. Smygreklam exploderar i sociala medier – men vem bär ansvaret? Arrangör Resumé, Dagens Media, Mediavärlden, RO
 2. AI och robotisering – hur påverkar det vårt arbetsliv. Arrangör Resumé, Mediavärlden, Dagens Media
 3. Dagens spaning inom media och kommunikation. Arrangör, Resumé, Dagens Media, Mediavärlden, Netigate
 4. Journalister och kommunikatörer – en dynamisk duo. Arrangör Cision Sverige
 5. Kris, mediadrev och troll – så navigerar du i kris 2019. Arrangör Resumé, Danske Bank, Dagens Media
 6. Hållbar kommunikation – är samhällsvara också affärsnytta? Arrangör Resumé
 7. Vad är bra eller dåligt populärvetenskap? Arrangör Kungl. Vetenskapsakademin
 8. Hat, hot och våld utan gränser – så skräms journalister till tystnad. Arrangör, Resumé, Reportrar utan gränser, Arkitektkopia
 9. Dagens spaning inom media och kommunikation. Arrangör Resumé, Dagens Media, Mediavärlden, Netigate
 10. Vem tar ansvar för spelbolagens marknadsföring? Arrangör Resumé, RO, Sper

Seminarier som trendar oavsett ämne:

 1. Framtiden 2023 – om generation z får bestämma. Arrangör Kairos Futire
 2. Framtidens beslutsfattande, verksamhetsstyrning. Arrangör Hypergene, Chef
 3. Varför ledarskap är viktigare än digitalisering. Arrangör Centigo
 4. Livslångt lärande för alla – men vad ska vi lära oss? Arrangör Företagsuniversitet, Chef
 5. Framtidens sjukvård – om unga patienter och medarbetare får bestämma. Arrangör Dagens Medicin Agenda, Akademiska sjukhuset, Novo Nordisk
 6. Hur kan företag vinna slaget om kompetensen? Arrangör Chef, Sodexo
 7. Vision e-hälsa – snart bäst eller? Arrangör Dagens Medicin Agenda, Di Digital, Smile Incubator, Medeon
 8. Hur får du dina supertalanger att stanna i organisationen? Arrangör Breakit, Företagsakademin
 9. I framtidsstolen – vem ska egentligen bestämma om framtidens sjukvård Arrangör Dagens Medicin Agenda, Akademiska sjukhuset, Novo Nordisk,
 10. Är riset för digitalisering en utbränd organisation? Arrangör Level21, Chef

Finns inte ditt bolags seminarier med i listan över de som trendar just nu? Håll i hatten, det finns ännu tid för dig att se till att det kommer upp på listorna!

johanna.lindskog@lindell.org

Dela blogginlägget:

Blir inte ni som jag fundersam när ni träffar pr-experter som saknar nätverk – något som är en grundsten i yrket.

De personer som har ett brett kontaktnät som de har vårdat är också en bättre förlängd arm för det varumärke de jobbar för.

Sociala nätverk betyder mycket. Du kanske tycker att mingel eller event är tråkiga, att det är supertrist att bubbla med kollegor runt kaffemaskinen? Men de interaktionerna kan vara avgörande för din framgång. Studier visar att människor hellre gör affärer med en person som de gillar och litar på istället för någon som de ogillar. Inte så konstigt eller hur? Ingen gillar en douchebag.

De mest framgångsrika människorna brukar ha de bredaste och mest mångsidiga sociala nätverken. Ju mer tid och ansträngning du lägger på att vårda dina sociala nätverk, desto mer framgångsrik kommer du sannolikt att bli.

Har du inga inplanerade mingel att besöka under Almedalsveckan? Då är det dags att öppna kalendern och boka in mingeltid. Vi ses i folksurret!

Dela blogginlägget:

Publicerad 5 juni 2019

Gnällspikar och nejsägare

CC BY-SA 2.0 Henry Burrows

Har du någonsin undrat över hur nejsägare kan bli så kraftfulla?

Nejsägarna är de personerna som alltid ser ett halvtomt glas, de som aldrig ser lösningar och bemöter nya idéer med negativitet och skepticism, och konstigt nog verkar de alldeles för ofta få sin vilja igenom. Det är egentligen inte så konstigt. Nya, oprövade idéer gör många nervösa. Att luta sig mot en nejsägare skapar trygghet för stunden. Man slipper sticka ut hakan och ta de jobbiga besluten. Ängslighet är något som får mig att rysa.

En sak som jag har lärt mig genom åren är att de som alltid säger nej också alltid har en komplicerad pr-plan, en plan som aldrig blir färdig eller är alldeles för luddig. Kom ihåg att överdriven planering också är en form av motstånd…

Att agera är viktigare än den perfekta planen. Alla planer förändras, det vet alla. Planer är inte, och bör inte vara statiska dokument. Börja istället med att justera dina planer allt eftersom förutsättningarna förändras. Då håller du dem uppdaterade. Så länge du vet vad du vill åstadkomma kommer du att arbeta i rätt riktning.

Och nejsägarna då? Håll dig borta från dem! Om du omger dig med negativa personer kommer du slutligen bli likadan.

Dela blogginlägget:

CC BY-NC-ND 2.0 Cyril Attias

Victoria’s Secret meddelar att de inte längre kommer tv-sända sin årliga modeshow – en show som genom åren har varit ett sätt för dom att branda sig. Men det amerikanska bolaget har haft det svårt att vara relevanta de senaste åren och har tagit emot mängder av kritik för att de har ett kvinnoideal som inte många tycker är sunt, medan andra genom åren har hyllat deras show som en genialisk marknadsföringsstrategi.

Underklädesföretaget har redan stängt många av sina fysiska butiker, och förutspås att stänga ännu fler. Butiksdöden har säkert ett finger med i spelet, men jag tror att tiden helt enkelt har sprungit förbi bolaget. Victoria’s Secret har misslyckats med att anpassa sig till konsumenternas efterfrågan. I alla branscher har trenderna inom marknadsföring förändrats, och ett bolag som har fastnat i en tv-sänd gala med behåar och kändismodeller år efter år, känns dammigt, vilket speglar tittarsiffrorna som dalat kraftigt.

Modeshowen tv-sändes för första gången 2001. Miljontals människor världen över har sett modeller iklädda strassunderkläder med enorma vingar på podiet, och artister som Lady Gaga, Ed Sheran och Taylor Swift är några som har uppträtt genom åren.

I samband med att Victoria’s Secret meddelade att det inte längre kommer sända showen sa de att de ”must evolve and change to grow”.

Bolag som inte har förmåga att ändra sig och leva i samtiden är morgondagens förlorare. Det återstår att se hur det går för Victoria’s Secret, om de är för sent ute, eller om de kommer lyckas rädda sitt varumärke.

Dela blogginlägget:

Publicerad 28 maj 2019

Prada viker sig, slutar med päls

Det blåser lite ljummare pr-vindar kring Prada som nyss meddelat att de från 2020 kommer sluta använda päls i deras kommande kollektioner. Förra året fick Prada massiv kritik då de sålde jackor gjorda av räv och minkpäls.

Modevaruhuset är inte de första i sitt slag som slutar använda päls. De som hann före är många såsom Gucci, Michael Kors, Burberry och Chanel. Det sistnämnda bolaget har även lovat att inte använda exotiska skinn, som krokodil, ödla och ormskinn i kollektioner – vilket jag trodde att ingen längre sålde, men så är det uppenbarligen inte.

Jag måste säga, att det inte går superfort för dessa modevaruhus att ändra sin affär när dagens konsument har en annan attityd. Denna globala rörelse över världen går fort och det kommer tack och lov vara osannolikt att pälsen kommer återvända som en acceptabel modetrend igen.

Flera större städer i USA har numera förbjudit försäljning av päls och Amsterdam Fashion Week, Helsinki Fashion Week och London Fashion Week har sedan tidigare inför pälsförbud.

Det är viktigt att företag engagerar sig socialt då de har mycket de kan bidra med till samhällsutvecklingen. Jag är nog inte ensam om att vilja stödja och köpa från bolag som har ett högre syfte och som tar ansvar fullt ut för att arbeta för ett bättre samhälle.

 

Dela blogginlägget:

Vissa människor verkar tro att det är glamoröst och lätt att jobba med pr, men det är snarare ett hårt arbete. En kund till mig sa en gång att jag hade världens lättaste jobb, jag bara lyfte luren och ringde ett samtal och vips var det en helsida i morgondagens tidning. En annan kund ville att jag endast skulle ringa media som publicerade hennes story i papperstidningen, då den digitala tidningen ansågs vara var mindre fin. Riktigt så funkar det ju inte.

Jag har sagt det tidigare, grundstenen i pr är relationer och det bygger man över tid. En pr-rådgivare utan kontakter är som en bank utan pengar. Min och mina branschkollegors hårdvaluta är relationer. Det spelar ingen roll om du är skarp på sätta rubriker eller skapa en story, du måste också kunna sälja in den. Vi är alla säljare av något slag. Jag säljer förpackningar med personer och varumärken. Jag vet att alla inte håller med då det inte är lika fint att vara säljare som strateg – men faktum kvarstår, det handlar om att sälja in sin kund.

Det gäller att hela tiden fortsätta att utmana gamla metoder, lära sig från utveckling och utöka sin marknad. Den som står still och trampar kommer inte klara sig länge. Vi måste utvecklas, snabbt och aggressivt, för att tillhanda nya kunskaper. Vi lever i spännande tider som ställer otroliga krav på oss som pr-utövare.

Bäst du är du redo, för alla kan inte vara strateger!

Dela blogginlägget:

Dåligt beteende är aldrig klädsamt, det fick en användare på Tinder lära sig efter att en kvinna som han kommenterat valde att sprida hans kommentar.

Förra veckan publicerade twittraren @theachippendale en skärmdump på Twitter som visade oönskad feedback angående en klänning som hon bar i en av sina bilder. En man hon blev matchad med på Tinder kände sig tydligen tvungen att förklara för Thea hur dåligt klänningen satt på henne, och hur löjlig hon såg ut i den.


Hennes tweet fick snabbt mycket uppmärksamhet – förmodligen för att  många kvinnor tyvärr kände igen beteendet. Tweeten fångade även klädbolaget ASOS uppmärksamhet som säljer klänningen.

De la till Theas bild på klänningen på deras sajt och twittrade sedan denna rad till henne:

“Swipe right to see who had the last laugh”

Theas förvåning blev stor när hon fick se sig själv på ASOS webbshop, och det går helt klart att dra slutsatsen att hon gick vinnande ur matchen med killen som inte kunde agera respektfullt.

Dela blogginlägget:

Publicerad 6 maj 2019

Experter vs. soffexperter

Varför anser många i sociala medier som har en åsikt att de plötsligt är experter på vilket ämne som helst?

Alla har idag en röst som kan bli hörd, både den riktiga experten och soff-experten. Idag kan vem som helst skapa en sida eller tråd för att belysa ett ämne. En digital demokrati som är bra.

Dock är det viktigare än någonsin att vara försiktig. Bara för att någon påstår något är det nödvändigtvis inte sant.

En expert är någon som, förutom har god kunskap i ämnet, också kan engagera sig i ett ämne från flera vinklar. En expert är inte ute efter att vinna debatten, utan vill dela med sig av sin kunskap för andra att ta ställning till. Men internet och en hel del soff-experter gör det inte alltid lätt för människor att veta vilka röster kan och borde lita på.

Frågor som besvaras av fel människor gör att deras godtyckliga gissningar får spridning. Vi matas med information under dygnets alla timmar. Ibland tenderar fakta blir osanningar, och rykten blir sanning. Att kontrollera fakta är viktigare är någonsin. Att publicera eller säga saker som inte är sant kommer inte bara nagga på din yrkesstolthet utan även skada ditt anseende och företagets varumärke som du jobbar för.

johanna.lindskog@lindell.org

Dela blogginlägget:

CC BY 2.0 Zoe Margolis

En bra SoMe-strategi syftar till att få människor att svarar på ditt innehåll på ett positivt sätt. Så, vad händer om din engagemangskampanj inte leder till någonting eller bara till negativa gensvar?

Här är 6 tecken på att du bör ompröva strategi:

1. Dina frågor får inget gensvar.
Det är en sak att ett inlägg ignoreras eller att en uppdatering inte får så mycket uppmärksamhet. Det händer de mest framgångsrika varumärkena. Men om du når ut direkt till din publik med frågor och du inte får något svar är detta ett tydligt tecken på att din strategi inte fungerar.

2. Du förlorar följare på vissa plattformar.
Ibland är det inte hela din strategi som inte funkar, men vissa delar måste optimeras eller byta taktik. Om ditt engagemang på Facebook är bra men Instagram släpar efter kan det vara dags att undersöka det. Varje kanal är unik, det är inte något nytt.

3. Det engagemang du får är ytligt.
Likes är trevliga, men kan vara ganska meningslösa. Processen att gilla ett inlägg är en snabb och enkel handling. Det behöver inte spegla ett äkta intresse. Om detta är den enda datan du tittar på och kanske det enda engagemanget du får kan det vara ett problem. Fokusera istället på den faktiska effekten och inte fåfäng data.

4. Etablerade kunder blir inte engagerade.
Det kan vara utmanande att skapa en engagemangsstrategi som ger dig möjlighet att nå ut till nya kunder, samtidigt som du behåller dina befintliga kunder ombord. Lojala kunder känner ofta som om de hamnat på efterkälken eftersom varumärkesinnehåll ofta är utformat för nya kunder. Kom ihåg att det kostar mer pengar att locka till sig en ny kund än att vårda befintliga relationer.

5. Du använder dina följares data för marknadsföring istället för engagemang.
Du kan göra mycket med data. Du kan få information om exempelvis demografi, intresse och ålder. Att använda datan för marknadsföring är bra, men inte om det är det enda du gör! Använd data för att forma innehåll som dina följare faktist vill ha.

6. Dina engagemangsmätningar är dammiga
Det finns mätningar som spelar roll. Om dessa har minskat betydligt kan det vara ett problem med din strategi. Får du människor att titta på dina videoklipp, dela dina inlägg och koppla tillbaka ditt innehåll? Bra! Det är alla bra tecken på att du är på rätt spår.

Om ditt innehåll inte gör sitt jobb, gör då en innehållsrevision och ta reda på vad som inte fungerar och vad behöver förbättras. Statiskt arbete digitalt är inte en bra taktik.

Här hittar du den ursprungliga texten.

johanna.lindskog@lindell.org

Dela blogginlägget:

Ni kanske la märke till att Facebook, WhatsApp och Instagram låg nere i söndags? Under cirka två timmar var det problem för plattformarnas användare att uppdatera sina flöden.

På Twitter klagade människor på plattformarnas uppehåll och det såg transportjänsten Careem, som nyligen förvärvats av Uber i Dubai, som en möjlighet och tog tillfället i akt och agerade i realtid. Jag är väldigt svag för snabba bolag!

Careem erbjöd kunder rabatterade åkningar och uppmanade människor att träffas IRL istället för digitalt som omväxling. Rabattkoden var “FBIGWADOWN” Fyndigt!

 

 

Dela blogginlägget:

Publicerad 11 april 2019

Tre pr-råd!

CC BY-NC 2.0 Thomas Hawk

Här mina bästa råd till blivande pr-kollegor. Det finns säkerligen tusentals andra värdefulla råd, men dessa tycker jag är viktiga och går att applicera på en mängd olika branscher.

1. Var trevlig och behandla andra som du vill behandlad själv
Inte så komplicerat, människor gör hellre affärer med en person som de gillar och litar på istället för någon som de ogillar. Det vimlar av personer som tror att de uppfattas mer professionella, ju tuffare attityd de har. Nja, inte så smart, för tänk på att branschen är liten…

Relationer är grundstenen i PR. Är du en usel förvaltare av relationer är du också en sämre förlängd arm för de varumärken och personer du arbetar för.

2. Var inte en snackare utan en doer
Snackarna bara pratar och får inget gjort. De vill göra så mycket, men gör inget. De lever alltid i det förflutna eller i framtiden, men aldrig i nuet. Det använder alltid stora, breda, tomma och meningslösa ord för att prata om ogenomförbara strategier – men fluff går bort. Bli istället personen som faktiskt utför och sätter bollar i rullning. Och sitt inte med en dammig komplicerad strategiplan. Att faktiskt göra något är så mycket viktigare än den perfekta planen. Alla planer förändras, det vet alla!

3. Förenkla
Konsten att förenkla komplexitet och göra den förståelig är guld värd i en värld som snurrar snabbt och tid för uppmärksamhet är väldigt knapp. Kort enkel kommunikation är något som jag föredrar! Vem orkar eller har tid att läsa superlånga pressmeddelanden eller en roman i mailform? Har du inte en rubrik så har du inte heller storyn. Att onödigt komplicera till saker i min värld, betyder att du har för lite att göra.

johanna.lindskog@lindell.org

 

Dela blogginlägget:

Publicerad 8 april 2019

Konkurrera med bra förmåner

CC BY 2.0: FrankGuido

Nyckeln till ett framgångsrikt företag är att ta hand om sina anställda, och ett sätt är att erbjuda några fantastiska förmåner! Nej, jag menar inte pingisbord.. att spela rundpingis är inte för mig en förmån. Gratis lunch till anställda må vara kostsamt men det är inte dyrare än att rekrytera för att ersätta förlorad spetskompetens. Vi spenderar mycket tid på våra jobb, så när det är dags för ett nytt jobb så kanske vissa perks är mer lockande än andra.

Jag kollade runt i mitt nätverk och hörde mig för vad de hade för förmåner via jobbet här i Sverige. Kanske är ett bolag av dessa nedan din arbetsgivare imorgon!

LinkedIn: Gratis frukost, lunch, läsk och snacks. Gymkort samt tillgång till olika träningsklasser som exempelvis yoga. De får även en extra budget som kan användas till barnflicka, städhjälp eller det som den anställda behöver hjälp med för att få sin vardag mer smidig.

IKEA: Hälsobidrag samt bidrag till skor(!). Extra pensionssparande till de anställda som jobbat några år på bolaget, samt en mängd förmånliga erbjudanden genom bolaget Benify.

Spotify: Rabatt på diverse olika högtalare, vilket känns vettigt för ett bolaget som huvudsakligen sysslar med ljud. De har även olika spelrum för exempelvis LAN och brädspel.

King: Generöst friskvårdsbidrag och en kreativ arbetsplats.

Detta är en spaning för de svenska bolagen, men förmånerna ser olika ut på de andra marknader som de befinner sig på.

johanna.lindskog@lindell.org

Dela blogginlägget:

Bild: Jocelyn

Har ni som jag haft en intensiv jobbstart på 2019? Håll ut det är snart påsk och kanske tillfälle för ledighet.

Här är fyra tecken på att du behöver ta några lediga dagar:

1. Rutiner gör dig uttråkad
Om du känner att dina dagar suddas ihop genom monotona arbetsuppgifter är det dags att planera in ett break eller en resa! Det kommer öka din kreativitet och skapa nya idéer. Det bästa med att planera resor är att du har något att se fram emot.

En oengagerad pr-rådgivare är inte bra för något varumärke.

2. Sömnbrist
Sömnlösa nätter utan egentligen anledning kan vara tecken på ångest och oro. Å andra sidan kanske du är som jag – en nattmänniska som tycker att alla andra går och lägger sig alldeles för tidigt. Oavsett vad så är sömn viktig, se till att ta itu med oro eller rastlöshet – du kommer bli mer produktiv och avslappnad.

3. Du börjar slarva med ditt jobb
Börjar du göra misstag med uppgifter som du aldrig tidigare gjort? Missar du möten eller missar viktiga deadlines? När du märker att det börjar hända är det bättre för företaget att du tar ett break.

4. Småsaker blir stora
Att överreagera på småsaker är ett tecken på att du inte är i balans. Det är inte kul för dig och framförallt inte dina kollegor! För allas skull – ta semester.

 

Dela blogginlägget:

Publicerad 1 april 2019

Du kan också vara ett mediehus

Har ni följt med i Emanuel Karlstens rapportering kring direktiven 11 och 13? Två ganska krångliga direktiv enligt mig, och det är säkerligen fler än jag som tycker det.

Direktiven handlar väldigt förenklat bland annat om att minska gapet mellan webbplatser och innehållsproducenter. Plattformar kommer bära ansvar för allt innehåll som någon annan publicerar hos dem, och de kommer behöva införskaffa en licens som ger dem rätt att publicera innehåll från innehållsskapare.

Det har pågått många demonstrationer runt om i Europa kring direktivet, vissa menar att detta är bra och vissa menar att detta är dåligt för yttrandefriheten.

Direktiven är viktiga, och vi alla kommer beröras av dem. En potentiell utveckling skulle kunna bli att webbplatser som Google och Facebook kraftigt kommer reducera innehållet som delas, vissa nyheter, citat eller bilder kommer inte synas, vilket kan förhindra den fria debatten. Å andra sidan kan exempelvis konstnärer och musiker få större makt för deras skyddade material.

Den svenska journalisten Emanuel Karlsten har rapporterat om direktiven och gjort det förståeligt genom att förklara det olika delarna.

Men han har varit relativt ensam om detta. Direktiven har inte rapporterats om särskilt brett i medier, varken i Sverige eller utomlands. Implementeringen av dessa kommer förändra hur internet kommer fungera, och det kan tyckas att detta skulle vara stora nyheter sedan länge. Karlsten noterade detta, och drog ihop en crowdfunding för att bekosta sitt arbete, bland annat att resa till Bryssel för att prata med parlamentsledamöter där. Där framkom det bland annat att de som röstat för direktiven, inte riktigt förstod vad de röstat på.

Det här hade vi inte fått reda på om det inte vore för att en person såg att det fanns ett stort hål i rapporteringen i svenska medier, och inte heller utan de hundratals personer stöttat rapporteringen med ekonomiska medel – och det hade definitivt inte hänt i en tid före internet. Tekniken ger gång på gång människor möjlighet att utveckla idéer och utmana traditioner, precis som vi sett i Emanuel Karlstens fantastiska initiativ. Han är sitt egna mediehus, något som du med internets hjälp även kan bli.

Nu kör vi igång veckan!

johanna.lindskog@lindell.org

Dela blogginlägget:

Publicerad 26 mars 2019

Muntlig kommunikation tar revansch

Har du lagt märke till att du kan skicka röstmeddelanden som direktmeddelanden Instagrams app? Jämfört med andra sociala plattformar, inklusive moderbolaget Facebook, är Instagram ganska sen på bollen med röstfunktionen.

Enligt The Verge kommer röstmeddelanden blir den föredragna kommunikationsmetoden – och detta är en signal till de kommunikatörer som vill slipa sin kompetens.

Med röstmeddelanden på frammarsch kommer innehållsstrategier inte bara att handla om engagemang och spridning. PR-proffs kommer behöva utvärdera “Voice engagement”, då dagens och morgondagens konsumenterna interagerar med röstmeddelanden med varumärken.

 

Dela blogginlägget:

Publicerad 21 mars 2019

Kampen om järntronen

En ny pr-kampanj signerad av HBO för den sista säsongen programmet Game of Thrones har placerat sex versioner av den ikoniska järntronen på hemliga platser runt om i världen. Något som seriens fans kan leta efter och ta i besittning.

#ForTheThrone-kampanjen lanserades igår och visade på YouTube en timmes-lång video av Iron Throne i en skog. På kampanjens officiella hemsida har en nedräkning börjat ticka tillsammans med ett meddelande som ber fansen att ”Ta tronen innan tiden löper ut”.

Jag tycker bestämt detta ser ut att vara precis bredvid Valle i Lindvallen. Någon som är där och kan bekräfta?

 

Dela blogginlägget: