Dela sidan:

Vem granskar granskarna?

I onsdags såg jag Uppdrag Granskning. Jag hade sett trailern som berättade att Ulf Ekman, fd pastor för församlingen, blir ertappad för att tagit emot stora summor pengar från flera håll i världen. Alltid kontanter aldrig några banköverföringar. Jag såg programmet och min bild av Livets Ord bekräftades, korrupt. Organisation var byggd likt ett pyramidspel, de på toppen tar både hela kakan och smulorna.

Jag är en aning arbetsskadad och ville kontrollera Livets Ords krishantering. Min gissning var att den skulle vara under all kritik, men möttes av en blogg som hade besvarat alla de frågor som programmet hade väckt hos mig.

En av frågorna som besvaras är exempelvis:
Uppdrag Granskning säger att de lyssnat på timmar av Livets Ords undervisning. Hur kan de ha fått en felaktig bild?
“Trots att UG hävdar att de lyssnat till ‘timmar av undervisning’ om ekonomi från Livets Ord, är alla de citat man använder i inslaget 25-30 år gamla. Inget aktuellt bild- eller ljudmaterial från Livets Ords undervisning har använts i reportaget”

Programmet gav en snäv vinkel. Min gissning är att många inte själva söker vidare information efter programmet, utan nöjer sig med den bild som ges i reportaget. Jag vet inte vad som är sant i det här fallet, men jag vet åtminstone att verkligheten inte är så ensidig som Uppdrag Granskning vill framställa det som. Det enda som är säkert är att Ulf Ekmans kvinnosyn är förkastlig, vilket bevisas då han klappar Uppdrag Gransknings reporter Anna Lindman på kinden och säger “lilla sötnos”.

 

johanna.lindskog-lindell@hyperisland.se