Dela sidan:

En miljon dollar för att motverka ”felaktiga” åsikter i sociala medier

En stödorganisation för Hillary Clinton, så kallad PAC, i USA ska spendera en miljon dollar för att rätta till kommentarer på nätet som de tycker motverkar Clintons möjligheter att bli presidentkandidat, och senare även president i USA. Plattformarna som projektet riktar in sig på är Reddit, Facebook, Twitter och Instagram. Exempelvis fokuserar man på mer än 5 000 utvalda personer på Twitter, personer som kritiserat Hillary Clinton.

Organisationen kommer att “reagera snabbt och kraftfullt på negativa attacker och falska berättelser”. En strategi är enligt uppgift också att uppmuntra supportrarna för Bernie Sanders, Clintons konkurrent om presidentkandidats-posten, att istället rösta på Clinton. Vissa Sanders-supporters på Reddit började redan märka av förändringar förra veckan. Till onlinepublikationen Lifezette.com säger en Reddit-användaren OKarizee:
“Det här förklarar varför min inkorg bröt ihop förra veckan. Jag har varit medlem på Reddit i nästan fyra år, och har aldrig upplevt något liknande. Faktum är att jag aldrig, alla de år jag funnits på nätet, upplevt något liknande”

Det här visar att sociala medier numera är ett extremt viktigt verktyg även i politiken. Obama gjorde sig känd för att hantera digitala medier på ett exemplariskt sätt inför valet 2009, och nu vill andra följa efter.

Det är ungefär två år kvar till nästa val i Sverige, och med största sannolikhet tittar de svenska partiernas kommunikationsavdelningar på amerikanska exempel för inspiration. Kommer vi få se en ytterligare ökad närvaro i sociala medier även i Sverige? Troligen. Den som vinner opinionen i de digitala kanalerna kan vinna många röster. Valstugorna har blivit digitala, men det vet vi ju redan sedan tidigare.

Jag tror vi kan förvänta oss mycket mer oförsiktiga digitala strategier framöver. Det är bara ta fram popcornen och titta på.

johanna.lindskog-lindell@hyperisland.se