Dela sidan:

Städa ditt digitala rykte

Som jag skrev förra veckan och många gånger tidigare, är jag övertygad om att vi inom en snart framtid kommer mäta vårt digitala rykte likt ett kreditbetyg. Vår data är och kommer vara värdefull. Internet glömmer inte din pinsamma bild från julfesten för några år sedan, och dina framtida arbetsgivare kommer inte heller missa den. Kanske kan en publicering eller en tweet sinka dina chanser att nå dit du vill. Så dumt.

Misströsta inte! Nu finns det en möjlighet att någorlunda städa upp ditt digitala rykte. Genom en svensk webbplats som heter Deseat.me skapad av Wille Dahlbo och Linus Unnebäck, låter användarna radera deras historiska data. Alla konton som du någonsin har aktiverat via din Gmail går nu att spåras och raderas.

Men kom ihåg, du kan inte ta bort bilder eller uppdateringar som dina vänner har lagt upp som handlar om dig. Så tänk både en och två gånger innan du knyter slipsen runt huvudet och går loss på julfesten, (har dock bara sett det på filmduken).

johanna.lindskog@lindell.org