Dela sidan:

Att vara förälder i pr-branschen – inte oproblematisk

Jag träffade igår under ett almedalsmingel en branschkollega som precis har börjat ett nytt jobb på en ung och ”modern” pr-byrå – trodde hon iallafall. Byrån består mestadels av yngre talanger och alla har en sak gemensamt, inga av hennes nya kollegor har barn. När hon frågade sin chef om arbetstider då hon behöver hämta barn från förskolan vissa dagar och således behöver gå tidigare fick hon som svar att det gick bra, men bara om hon kom tidigare på dagarna. Byrån har nämligen arbetstiden 9-17 och det är inte något som ruckas på. Behöver hon gå klockan 14, så måste hon vara på kontoret kl 06.  Åtta timmar ska hon befinna sig på kontoret. Punkt.

Är det här en modern byrå? Hur fräscht är det att inte främja kvinnor i arbetslivet? Ska personer som väljer att bilda familj straffas genom ett livspussel som inte går att lägga? Är det verkligen ok att 2017 att exkludera folk, speciellt kvinnor, från en yrkeskarriär? Jag har så många frågor!

Jag är mamma till två barn, och jag inser att alla inte har samma tur som jag har att ha en arbetsgivare som stöttar mig. Det är inte givet att folk arbetar optimalt under traditionell kontorstid. Låt folk forma sin egen tid. Friheten lönar sig troligen. Det som folk inte kan göra inom 9-17, tar de igen med råge på dygnets övriga timmar. Att sitta klistrad framför en skärm betyder inte att man arbetar effektivt.

johanna.lindskog@lindell.org