Dela sidan:

Nu kan du snooza irreterande vänner på Facebook

Facebook har lanserat en funktion som tillfälligt låter dig dölja irriterande vänners uppdateringar från din newsfeed. Funktionen Snooze gör att du kan avfölja en person, sida eller grupp i 30 dagar. Du kan rensa upp ditt nyhetsflöde från vänner som du fortfarande gillar, men som kanske just nu inte slutar posta oändligt trista bilder på exempelvis sin nya katt eller dagliga irriterande selfies. När deras liv är tillbaka till det normala kan du ”Unsnooze” dem, och de kommer inte att veta att de har varit osynliga i din feed. Kanske är den här funktionen ett led för Facebook att göra den sociala plattformen ännu mer relevant för sina användare.

Funktionen Snooze finns inte i Sverige ännu, men funktionen “avfölj” finns. Dock är den inte tidsbegränsad och du måste aktivt börja följa din Facebook-vän igen om du vill se hans eller hennes uppdateringar.

Men okej, det här är en åtgärd för tillfälligt irriterande personer som du fortfarande vill vara vän med digitalt. Men vad gör du om du verkligen inte vill längre vara vän med “kompisen” digitalt?

En bekant berättade häromdagen att en kollega hade blivit förnärmad när hens inbjudan inte hade blivit accepterad. En annan kompis berättade i samma diskussion om en bekant som hade blivit väldigt ihärdig i sin kontakt med min kompis digitalt, vilket gjorde min kompis illa till mods. Efter en tids frenetiskt envägskommunikation tog min vän helt enkelt bort den jobbiga vännen från sin Facebook. Den digitalt dumpade ex-vännen blev rasande och skickade arga sms och krävde en förklaring. Puh!

I det analoga livet glider vänskap ibland ifrån varandra, det är normalt. Om du träffar på den personen, kanske du till och med blir glad att se din gamla vän igen. Men att unfrienda ett kompis digitalt är som att säga: ”Jag tycker inte om dig, vill inte veta vad du har att säga och vill inte se dina uppdateringar. Hejdå!” Det kan bli ett stelt möte när du sen träffar på den personen igen på stan eller på bussen. Men ibland har man faktist inget annat val.

Så, hur gör du slut med vänner på Facebook? Här kommer en trestegs-åtgärd:

1. Sluta följ
Om du vill göra det lite mindre officiellt att du inte anser dig vara vän med en person, kan du sluta följa honom eller henne. Det innebär att ni är fortfarande vänner, men du slipper se personens inlägg på din tidslinje. För att avfölja någon, gå till persons sida och välj knappen “följer”. Sedan trycker du på “Sluta följ…”. Om du nu inte vill att den här personen ska se dina personliga uppdateringar kan du skapa listor och därefter sätta personen på listan över bekanta. När du lägger till en vän i din lista över bekanta visas deras inlägg mer sällan i nyhetsflödet. Du kan även välja att exkludera dessa personer helt när du gör inlägg. Det gör du genom att välja “Vänner utom bekanta” i målgruppsväljaren.

2. Ta bort vän
Din ex-vän kommer inte få en notifiering om att han eller hon inte är vän med dig längre om du väljer att unfrienda personen. Det personen kanske kommer att märka är att dina uppdateringar inte längre dyker upp hens nyhetsfeed. Går personen in på din profil möts den också av knappen “lägg till som vän”.

3. Blockera
Till sist, det går att blockera personen. Det betyder att ex-vännen inte kommer kunna ha någon kontakt med dig överhuvudtaget. Du kommer dock inte heller kunna se något som personen skriver eller gör.

 

johanna.lindskog@lindell.org