Dela sidan:

Vem kandiderar till presidentposten 2020?

Oprah Winfrey som president? Ämnet togs upp som ett skämt, men finns det möjligen ett uns allvar i ryktet som startades under Golden Globe-galan? Kanske, kanske inte. Seth Meyers sa skämtsamt under galakvällen att Winfrey inte hade vad som krävdes för att bli president, men menade alltså tvärtom. Senare under galan levererade hon ett hyllande tal och sa:
– I want all the girls watching here and now to know that a new day is on the horizon. 
Talet väckte många frågor från journalister, och när Los Angeles Times frågade Winfreys partner, Stedman Graham, och planerna på presidentposten svarade han:
– Det är upp till folket. Hon skulle absolut göra det.

Dessutom delade hon i sina egna kanaler nyligen en artikel från New York Post med rubriken Demokraternas bästa hopp för 2020: Oprah.

Men även om hon höll ett hyllat tal har hon en hel del i bagaget som talar mot henne som kandidat för presidentposten. Hon har exempelvis upprepade gånger pratat om ett självhjälpsystem kallat The Secret vilket hävdar att folk kan bota emotionella, ekonomiska och fysiska problem endast genom att tänka goda tankar (och köpa DVD:er). Kim Tinkham, en kvinna drabbad av bröstcancer, berättade i Winfreys talkshow att The Secret hade hjälpt henne och ignorerade därefter läkarnas råd och behandling. Tragiskt nog dog hon senare.

Men det är inte bara Oprah Winfrey som kan tänkas att kandidera till presidentposten, utan det ryktas även att Facebooks grundare kan tänkas ställa upp.  Jag skrev om Mark Zuckerbergs eventuella planer på att bli president redan för ett år sedan. Då var det inte många som höll med mig, men idag har flera av ändrat sig och tror att det kanske är en kommande sanning.

Zuckerberg har börjat uttala sig mer politisk korrekt, och han har även lyft sin religiösa bakgrund från att han tidigare har sagt att han är ateist. Det är en viktig ingrediens för presidentkandidater i USA. Sitt skifte förklarade han med:

– I was raised Jewish and then I went through a period where I questioned things, but now I believe religion is very important.

Nyårslöftet förra året var att han skulle besöka varje delstat i USA för att lära sig mer om människor, vilket han nu har gjort. David Plouffe, Barack Obamas tidigare kampanjchef, har anställts och även Joel Benenson, ännu en person från Obamas stab, har anslutits sig till Zuckerbergs team.

Mark Zuckerberg har ännu inte en uttalad politisk plattform men har tidigare pratat om medborgarlön och varför han tror att den finansiella modellen är bra. Han menar att med ett basbelopp som räcker för en behaglig tillvaro, kan möjliggöra att fler vågar starta nya företag eller ta risker utan att få för stora finansiella konsekvenser.

Kommer Winfrey och Zuckerberg kandidera? Det får tiden utvisa.