Dela sidan:

Fyra viktiga regler för en pr-rådgivare

Vad gör en bra pr-rådgivare? En uppfattning många utanför branschen kan ha är att de som arbetar med pr är någon form av lömska sanningsförvrängare som skor sig på folks okunnighet. I min värld är det så fel som det kan bli. PR handlar om relationer, både inåt i organisationen och utåt till mottagarna av budskapen man förmedlar. För mig känns det ganska enkelt; gör ett bra jobb samt var öppen och ärlig mot din omgivning så blir allt så mycket lättare. Jag har ett par regler jag alltid vill hålla mig till, regler som jag tror alla kan följa.

Berätta sanningen
Det kan verka självklart, men det finns några som tummar på sanningen ibland. Falska nyheter eller att medvetet sprida desinformation är inte okej. Om du blir ertappad, vilket du tids nog blir, förlorar du förtroende. Förtroende är en pr-rådgivares kanske viktigaste tillgång. Utan det blir det väldigt svårt att göra sitt jobb.

Säg förlåt
Ingen är perfekt, och när du gör fel, be om ursäkt. En uppriktigt ursäkt kommer du långt med. Att inte erkänna fel eller ducka kritik får dig inte bara att se skyldig ut, utan du kan också verka vara osympatisk. Att uppfattas på ett negativt sätt är också som i punkten ovan, en förtroendefråga.

Var inte en ja-sägare
Att säga ja bara för att blidka människor är inte en bra idé, särskilt när du inte kan genomföra det du sa ja till. Tänk på vem som är din egentliga målgrupp. Att i ett första steg göra uppdragsgivaren glad med toma löften kan verkar vara en enkel väg för att göra dig populär. Med det är kortsiktigt, om dina ord och handlingar inte följs åt, kommer du förlora viktiga relationer.

Sprid inte rykten
Världen är liten och pr-världen är ännu mindre. Sprider du illasinnande rykten kan du kyssa ditt rykte farväl. Om du inte har något trevligt att säga, säg det inte alls. Otroligt enkelt.

johanna.lindskog@lindell.org

 

Ursprunglig text hittar du här.