onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Johanna Lindskog Lindell

Jag heter Johanna Lindskog Lindell och är pr-rådgivaren som bygger och ger varumärken en tydlig och mänsklig röst. Mitt fokus ligger är PR, data och sociala medier, tre saker som gärna får blandas. Har bloggat på Resumé sedan 2013.


Publicerad 2 mars 2016

Även en goodiebag förmedlar ett budskap

Alicia Vikander var helt klart Oscargalans lysande stjärna! Hennes medtävlande i kategorin hade säkerligen själva önskat att det fick ta emot det prestigefyllda priset, men tyck inte synd om dem än. De övriga gick nämligen inte hem helt tomhänta, utan snarare tvärtom. Alla nominerade fick Oscarsgalans goodiebag som enligt källor är värderad till ungefär 230 000 dollar ett rekordsumma om man jämför med tidigare år. Men vad innehöll den?

Här är några saker som påsen innehöll:

  • Chapstick, ett läppcerat värt 6 dollar.
  • En ångpennna, eller ”vape pen” som det heter i USA.
  • Tallrikar som värderas till 30 dollar.
  • En privat rundvandring i Japan i 15 dagar för 54 000 dollar.
  • Designat toalettpapper som kostar 275 dollar.
  • Personliga M&Ms för 300 dollar.
  • Laserbehandling värde 5 500 dollar.
  • Ett år av obegränsad användande av Audi hyrbilar, värderas till 45 000 dollar.
  • (Vampire) Bröstlyftsbehandling för 1 900 dollar.
  • En resa till Israel för 55 000 dollar som kanske är den mest kontroversiella gåvan i påsen enligt kritikerna. En som har reagerat är Mark Rylance som förkastar hela goodiebagen.

Utöver dessa saker ovan, så fanns det även några flaskor sprit, choklad med och annat smått och gott. För att klargöra så har Academy of Motion Picture Arts and Sciences ingenting att göra med presentpåsarna, utan har tidigare stämt företaget som tar fram påsarna och som försöker kapitalisera på akademins varumärke. Det är alltså inte galans PR-team som är ansvariga för detta. För när världen ser ut som det gör just nu, varför inte då lyfta blicken och göra goodiebagen mer smakfull? Företaget som står bakom påsarna säger att de vill skämma bort dem som har allt som kan köpas för pengar, men ändå få de att njuta av den enkla glädjen som av en gåva. Jag tycker det skickar felaktiga signaler, och jag hoppas att de nominerade istället skänker dessa gåvors värde till välgörenhet.

Även i Sverige har presentpåsar fått kritik. Kommer ni ihåg Vårrusets goodiebag förra året? Den påsen innehöll ett flertal gåvor som var ”lämpad” för kvinnor, åtminstone tyckte de som satte ihop påsen det. Påsen innehöll microfiberdukar, tvättmedel, tamponger, choklad och lite mer därtill. Kritiken lät sig inte väntas och som försvar sa Vårrusets marknadschef Axel Lönnqvist tidigare i en intervjuatt det alltid finns folk som inte gillar innehållet i påsarna, men har ingen förståelse för att vissa kvinnor uppfattar årets produkter som sexistiska. Goodiebagen kommer säkerligen vara kvar i år och jag hoppas verkligen de har lyssnat på kritiken. Det vore väl onödigt att göra om samma misstag?

Ska du göra ett event och planerar att ge bort gåvor? Se till att de representerar ditt företags varumärke och värderingar på bästa sätt och fyll den med eftertanke.

 

johanna.lindskog-lindell@hyperisland.se

 

Dela blogginlägget:

Mer från Johanna Lindskog Lindell

Till bloggen >

Framgångar

Foto Miguel Bruna på Unsplash Jag har en framgångsrik vän som inte alls trivdes på sitt förra jobb, då chefen hela tiden förminskade personens insatser. För att jobbet skulle flyta på...

3 oktober 2022

Fyra regler i PR-världen

Foto av Daniel Fazio på Unsplash Vad gör en bra pr-rådgivare? En uppfattning många utanför branschen kan ha är att de som arbetar med pr är någon form av lömska sanningsförvrängare...

21 juni 2022

Att pitcha nyheter är som att dejta

Foto av Jess Bailey på Unsplash Många av de personerna som jag träffar i mitt arbete undrar ofta hur jag jobbar med att pitcha nyheter till media. Jag ser ju mig...

18 maj 2022