Dela sidan:

Vikten av att lära sig programmera

Kommer du ihåg när du lärde dig att läsa? Jag minns när texten “Hello World” dök upp på min mac när jag pluggade på Hyper Island. Jag blev löjligt stolt. I en värld där vår vardag alltmer kretsar kring användning av teknik så blir fler människor blir intresserade av att lära sig vad som händer bakom skärmarna i sina maskiner.

Programmering är ett viktigt ämne och speciellt viktigt för barn att lära sig, alla måste få chansen att förstå den nätverksanslutna värld de växer upp i. Datavetenskap är ett nytt sätt att tänka kring problemlösning som kallas “Computational Thinking”. Det handlar om att förstå skillnaden mellan människa och artificiell intelligens. Men dock är det inte bara viktigt för barn, utan vi som är en aning äldre kan också få nytta av detta.

Just nu pågår det ett intressant projekt i USA, där personer som sitter i utvalda fängelser får lära sig det digitala språket. Projektet startade 2014 och resultaten har varit enormt bra. Och det finns nu nybakade mjukvaruingenjörer som är redo att möta sin frihet. Läs mer här.

Vi lever i en värld som formas av fysik, kemi, biologi och historia men också en nätverksansluten värld. Om framtidens vuxna inte har en djupare förståelse för programmering, kommer dom växa upp som passiva konsumenter av slutna enheter och tjänster som skapats av dom som fick chansen att lära sig programmera.

 

Dela sidan:

Tre saker som gör en PR-konsult sur

Då och då stöter jag på publiceringar på internet innehållande punkter om vad journalister ogillar med pr-konsulter. Nu är jag kanske en dysterkvist som tänder en moteld mot en yrkeskår som vi dagligen jobbar med, men jag gjorde en snabb spaning bland mina branschkollegor. Här är tre exempel på händelser som gjorde de sura:

Punkt ett.
Gör en intervju för att sedan gå in i en lång tystnad, alternativt aldrig hör av sig igen. Det är resurskrävande att ordna med intervjuer. Kan du som journalist av någon anledning inte skriva artikeln som var tänkt ursprungligen, hör av dig och berätta det, det är helt ok.

Punkt två.
Tackar ja till intervju, dyker inte upp, bokar inte av och svarar därefter inte på telefon, mail eller sms. Hör inte heller av sig senare. Man blir på riktigt orolig att det hänt något allvarligt som en olycka.

Punkt tre.
Tackar nej till en story, men skriver den iallafall samma dag som sin egen.

Ovan är några frustrerande händelser och visar på oprofessionellt bemötande, var sig man är journalist eller har ett annat yrke. Allt handlar om att vårda relationer både på jobbet och privat. Var proffsig och behandla andra med respekt.

Dela sidan:

Infografik: Instagram 2018

Instagram har sedan starten 2010 vuxit, med över 500 miljoner dagliga aktiva användare och över en miljard aktiva användare varje månad.

Facebooks grundare Mark Zuckerberg, köpte den sociala plattformen för 1 miljard dollar, 18 månader efter första lanseringen. Plattformen har sedan dess vuxit sedan förvärvet.

Att etablera en närvaro på Instagram kan vara fördelaktigt för ditt bolag. Under det senaste året har Instagram lagt till ett antal verktyg specifikt för företag, exempelvis analys och shopping direkt i appen.

Siffror för Instagram:

  • Instagram har mer än 1 miljard aktiva användare per månad.
  • Den typiska användaren spenderar i genomsnitt 55 minuter per dag på Instagram.
  • Användarnas engagemang är 58 gånger större på Instagram jämfört med Facebook och engagemanget per följare är 120 gånger större jämfört med Twitter.
  • Instagram har för närvarande över 25 miljoner aktiva företagsprofiler.
  • 72 procent av Instagramanvändarna har köpt en produkt som de såg annonserades på appen.

Här är en Infografik från Make a Video Hub som visar mer data om Instagram:

 

Här hittar du den ursprungliga texten.

 

Dela sidan:

Agera med eftertanke

Förmodligen har det skrivna ordet aldrig varit lika kraftfullt som nu. De digitala plattformarna ger oss möjlighet att prata med miljoner människor världen över när vi känner för det. Tillsammans med streamingteknik delar talet samma makt som det skrivna ordet.

Vi är privilegierade och bor i ett land där i stort sett allt är tillåtet att säga inom lagens gränser, men ibland är det helt enkelt klokt att vara tyst. Teslas vd Elon Musk lärde sig det, och kanske kan hans läxa komma till nytta för andra – tänk två gånger innan du säger något. Timing är lika viktigt som innehåll och kanaler. Ibland är kommunikation inte lösningen, att agera strategiskt är minst lika viktigt. Och att agera med eftertanke är guld värt.

Teslas vd twittrade marknadspåverkande information, som därefter tvingade honom av posten som styrelseordförande för bolaget.

“Am considering taking Tesla private at $420. Funding secured” skrev Musk på sitt konto den 7 augusti, som har fler än tjugo miljoner följare. Uttalandet fick oanande konsekvenser för Musk, då det inte fanns något som backade upp planen med privatiseringen. Musk ångrade sin tweet, men för sent. Skadan var redan gjord.

Dela sidan:

Utforska sociala mediers universum

Sociala medier har uppnått oöverträffad användarutveckling över hela världen. Nästan alla som har smartphone är registrerade på minst en social plattform, det kan vara YouTube, Facebook eller Twitter. Varje månad besöker miljontals användare dessa appar och visar hur världen har vuxit för att vara beroende av denna relativt nya teknikform. Infografiken här nedan, skapad av Visualcapitalist, ger en inblick i några av de mest populära sociala medierna i 2018:

(Klicka på grafiken för en större bild)

 

Ursprunglig text hittar du här.