Dela sidan:

Lider du av selfie-missbruk?

Är du en person som nu i semestertider prioriterar ditt ansikte över det vackra omgivande landskapet som omger dig i bilder?
Jag tycker liksom dig att bilder som porträtterar människor är mycket mer intressanta än bara miljöer, men när det är samma ansikte som hela tiden pryder bilden kan det bli väldigt tradigt och speciellt om selfien involverar ett “stoneface” eller ett “duckface”

En selfie är enligt min vän egentligen bara acceptabel om det inte finns någon som kan hjälpa dig att ta din bild när du står på Mount Everests topp med Oprah, men det är lite för snävt även för mig.

2014 myntades begreppet “selfitis” av organisationen American Psychiatric Association och beskrevs som en psykisk sjukdom. Vissa forskare menar på att deprimerade människor väljer oftare att publicera foton med sitt ansikten på för att de umgås i mindre sammanhang. Konstant publicering av selfies har visat sig vara kopplade till många symtom som är vanliga för psykiska störningar. Dessa inkluderar narcissism, låg självkänsla, ensamhet, självcentrerad och uppmärksamhetssökande beteende.

Dela sidan:

Är Elon Musk(ler) äkta?

Igår räddades de sista pojkarna i det thailändska fotbollslaget som suttit fast i en grotta. Räddningsteam och hela världen har engagerat sig för att rädda pojkarna.

Elon Musk, Teslas grundare involverade sig i räddningsaktionen och erbjöd sin hjälp för att få ut pojkarna i den vattenfyllda grottan, bland annat med en ubåt och tunnel. Men Elon Musk har fått kritik över att använda fotbollslagets kris som ett PR-stunt, och en del röster säger att han är respektlös genom att lägga sig i räddningsarbetet.

Det är inte första gången Musk engagerar sig i katastrofer. När en orkan till exempel drabbade Puerto Rico ordnade han med batterier till de behövande.

Vad säger ni om Musk engagemang? Är det genuint eller tar han chansen att plocka poäng? Jag ser hellre att de personer som kan erbjuda sin hjälp agerar snarare än att prata. Det kommer alltid finnas dysterkvistar som sitter och klagar likt gubbarna på teaterbalkongen i Mupparna.

(Uppdatering: Gubbarna i mupparna heter Statler och Waldorf)

Dela sidan:

Hello world!

I en värld där vår vardag kretsar kring användning av teknik, blir allt fler människor intresserade av att lära sig vad som händer bakom skärmarna i sina apparater.

Programmering är viktigt för barn att lära sig, alla måste få chansen att förstå den nätverksanslutna värld de växer upp i. Datavetenskap är ett nytt sätt att tänka kring problemlösning och kallas “Computational Thinking”, det handlar om att förstå skillnaden mellan människa och AI. Vi lever i en värld som formas av fysik, kemi, biologi och historia men också av en nätverksansluten värld.

Om barn inte får förståelse för programmering, riskerar de att växa upp som digitala analfabeter och passiva konsumenter av slutna enheter och tjänster som skapats av de som fick möjlighet att lära sig koda.

Förra veckan fick mitt barn möjlighet att medverka på programmeringslägret “Hello World” som ordnar läger under sommarlovets för barn. Hello World är en ideell förening men har ett flertal sponsorer som stöttar, exempelvis King, Coop och Salesforce. Kostnaden för en veckas läger baseras på föräldrarnas månadsinskomt, dvs en vecka kan kosta från 300 kr och upp till 7900 kr.

Hello World är bara ett av många sätt som finns för att skapa förståelse kring programmering. Kodcentrum är en annan ideell organisation som kostnadsfritt utbildar barn i deras kodstugor. För den som vill lära sig mer hemma finns både Scratch Jr och Scratch, två kostnadsfria program i vilka man kan skapa egna appar.

Jag tror inte alla kommer bli eller vilja bli nästa Zuckerberg, men förståelse för programmering är viktigt i en digital värld, och det är viktigt att börja föra in den kunskapen i ung ålder.

Dela sidan:

KRIS i Almedalen

Föreningen KRIS, Kriminellas Revansch I Samhället, skapade rubriker igår när de omringade NMR under Annie Lööfs tal i Almedalen.

NMR försökte försökte störa talet genom att samlas framför Almedals-scenen för att ropa och bröla, men Annie Lööf lät sig inte provoceras. Istället blev hennes tal en manifestation för demokratin, och aktionen från NMR fick omvänd effekt. Den störande gruppen blev tystad av publiken samt medlemmar från KRIS som omringade gruppen.

Det spontana initiativet av medlemmarna från KRIS fick många positiva reaktioner i sociala medier – och KRIS fick möjlighet att visa att de vill representera trygghet.

Dela sidan:

Vårda relationerna i Almedalen

Det är dags för Almedalen 2018 och med många chanser att nätverka. Ibland blir jag lite konfunderad när jag träffar pr-rådgivare som saknar nätverk, något som borde vara en grundsten i yrket. De personer som har ett brett kontaktnät som de har vårdat, är också en bättre förlängd arm för det varumärket de arbetar för.

Sociala nätverk betyder mycket. Du kanske tycker att mingla är överskattad men faktum är att de interaktionerna kan vara avgörande för din framgång. Studier visar att människor hellre gör affärer med en person som de gillar och litar på istället för någon som de ogillar. Helt logiskt.

De mest framgångsrika människorna brukar ha de bredaste och mest mångsidiga sociala nätverken. Ju mer tid och ansträngning du lägger på att vårda dina sociala nätverk, desto mer framgångsrik kommer du att sannolikt bli.

Här kommer ett bra tips för att starta en konversation om du tycker det är tradigt att konversera. Le och säg helt enkelt berätta om dig/ditt företag. Folk älskar att prata om sig själva – de blir glada, smickrade och kanske till och med förvånade över att du frågade. Det är ett bra sätt att starta en konversation. Till sist, men ack så viktigt, var trevlig. Behandla andra som du vill behandlad själv. Inte så svårt. Jag är ju en aning insnöad i mitt arbete med pr, men jag ryser när jag möter kantiga personer som inte förstår vikten av att vårda sitt personliga varumärke både analogt och digitalt.

 

johanna.lindskog@lindell.org