Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Johanna Lindskog Lindell

Jag heter Johanna Lindskog Lindell och är pr-rådgivaren som bygger och ger varumärken en tydlig och mänsklig röst. Mitt fokus ligger är PR, data och sociala medier, tre saker som gärna får blandas. Har bloggat på Resumé sedan 2013.


Publicerad 31 januari 2020

Tysta bolag vänder inga pr-kriser

Foto av Ante Hamersmit på Unsplash

En pr-kris kan snabbt förvandlas till en pr-katastrof. Kriser är inte ett resultat av dålig pr utan de är resultatet av dålig förvaltning. Och att vara ett tyst bolag när krisen briserar är oftast inte en bra strategi. Rasande bränder kommer löpa amok digitalt innan företaget väl har bestämt sig för att släcka dem.

Det har väl inte undgått någon att Arla har en jobbig period just nu. Kommunikationsdirektören kör ”Jag-har-ingen-kommentar-strategin”, i det här fallet är det inte det bästa just nu. Vad företaget säger, eller undanhåller, påverkar varumärket. Transparens och vikten av att bemöta kritik snabbt är viktigare än någonsin.

Enligt Clutch rapport visar det att företag som genomlider en pr-kris, men som agerar och svarar snabbt, inte lider lika mycket som bolag som väljer att hålla sig tysta. Företag som väntar på att reagera är helt enkelt mer benägna att förlora kunder.

Vad företag väljer att göra omedelbart efter en negativ händelse indikerar helt enkelt deras förmåga är att hantera varumärkets rykte på lång sikt.

Här är några tips att tänka på innan och under en kris.

Var beredd. Att vara lite paranoid är bra i pr-branschen. Tänk ut olika scenarion som kan uppstå och försök se alla brister. På så sätt kan du redan nu täppa till de problem som upptäckts.
Transparens. Under en kris, är det en bra idé att omedelbart börja ta itu med problemet och göra en grundlig analys. Presentera inte en platt lösning som aldrig kommer skrida till verket, det kommer media och kunder se igenom och det skadar varumärket och er affär. Se till att ni äger er kommunikation så ni får komma till tals. Alla är idag ett mediahus, och ni kommer garanterat bli hörda på er blogg, LinkedIn, debattinlägg etc. Det finns oändligt med kanaler.
Ansvar. Om ditt företag har gjort misstag, erkänn det så snabbt som möjligt. Folk är mycket mer förlåtande om ett företag tar snabbt ansvar än tvärtom. Be om ursäkt OM det finns något att be om ursäkt, inte bara för sakens skull. Det är inte heller en god idé.
Var äkta. Efter att ha lidit av en kris är det kanske frestande att låtsas som inget har hänt. Ta er tid att svara på kritiken ni får och svaren bör vara uppriktiga och mänskliga. Alla människor vill bli sedda, och ett individuellt svar kan rädda mycket, dvs en besviken kund kan bli en nöjd kund.

johanna.lindskog@lindell.org

Dela blogginlägget:

Mer från Johanna Lindskog Lindell

Till bloggen >

Rebeller behövs!

När de flesta människor tänker på en ”rebell”, tänker de på en jobbig person – någon som inte gillar att följa instruktionerna och som orsakar obekvämligheter. Men kom ihåg rebeller som...

4 oktober 2021

Nej-sägarna

Nej-sägarna är de personerna som alltid ser ett halvtomt glas, de som aldrig ser lösningar och bemöter nya idéer med negativitet och skepticism. Märkligt nog verkar många lyssna mer till...

20 september 2021

Här kommer tre PR-råd

Foto av Vonecia Carswell på Unsplash PR handlar främst om relationer. Bränner man dem blir det svårt att få jobbet gjort. Efter några år på nacken i PR-branschen är det här...

7 september 2021