Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag10.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Johanna Lindskog Lindell

Jag heter Johanna Lindskog Lindell och är pr-rådgivaren som bygger och ger varumärken en tydlig och mänsklig röst. Mitt fokus ligger är PR, data och sociala medier, tre saker som gärna får blandas. Har bloggat på Resumé sedan 2013.


Publicerad 15 Juni 2020

Yttrandefrihet är inte ansvarsfrihet

Igår sparkades Alexander Bard från TV4 efter det rasistiska utspelet han gjorde förra veckan.

Tidigare menade kanalens presschef att Alexander Bard ger uttryck för sina egna privata åsikter på sina sociala plattformar och måste svara för dessa själv och därför är det inte en fråga för TV4 att svara på. Dock ändrade kanalen sitt beslut några timmar senare och avslutade sitt samarbete med Bard.

Internet och sociala medier för med sig en mängd nya perspektiv i samhället. Rasism och odemokratiska åsikter kommer upp till ytan. Alla som är aktiva digitalt har en anledning att ha i åtanke att de representanter sig själva men också de bolag som de arbeta för.

TV4 har tidigare indirekt stöttat Bard genom avsaknad av ställningstagande, då deras passiva handlade backat en person som har kunnat säga precis vad han vill utan några konsekvenser, exempelvis rasistiska uttalanden och nedvärderande ord om kvinnor.

Människor representerar alltid sitt företag som de är anställda på och oavsett om de säger att deras digitala ord är ”deras egna åsikt”. Alla människor är potentiella språkrör som kan stärka bolaget men även kan lägga en mörk tung skugga över det.

Du och jag representerar alltid våra företag, vare sig vi vill eller inte – det ligger i betraktarens ögon. Yttrandefriheten ger människor rätt att framföra sina åsikter, men det betyder inte att man är immun mot konsekvenserna.

Dela blogginlägget:

Mer från Johanna Lindskog Lindell

Till bloggen >

Låt de anställda höras i digitala medier

Foto av Daniel Fazio på Unsplash Tänk att det fortfarande finns bolag som är rädda för att anställda kan bli för starka i den digitala sfären. Förra veckan hamnade jag i...

3 Augusti 2020

Kommunikativt ledarskap, viktigare än någonsin

Många av oss har arbetat på distans väldigt länge och det kan göra att vissa människor kan känna sig överflödiga och frånkopplade. Därför är kommunikativt ledarskap viktigare än någonsin. Dagens...

2 Juli 2020

Grundstenen i PR är relationer

Vissa människor verkar tro att det är glamoröst och lätt att jobba med pr, men det är snarare ett hårt arbete. Något som jag fått erfara genom åren är att...

30 Juni 2020