Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Johanna Lindskog Lindell

Jag heter Johanna Lindskog Lindell och är pr-rådgivaren som bygger och ger varumärken en tydlig och mänsklig röst. Mitt fokus ligger är PR, data och sociala medier, tre saker som gärna får blandas. Har bloggat på Resumé sedan 2013.


Publicerad 15 juni 2020

Yttrandefrihet är inte ansvarsfrihet

Igår sparkades Alexander Bard från TV4 efter det rasistiska utspelet han gjorde förra veckan.

Tidigare menade kanalens presschef att Alexander Bard ger uttryck för sina egna privata åsikter på sina sociala plattformar och måste svara för dessa själv och därför är det inte en fråga för TV4 att svara på. Dock ändrade kanalen sitt beslut några timmar senare och avslutade sitt samarbete med Bard.

Internet och sociala medier för med sig en mängd nya perspektiv i samhället. Rasism och odemokratiska åsikter kommer upp till ytan. Alla som är aktiva digitalt har en anledning att ha i åtanke att de representanter sig själva men också de bolag som de arbeta för.

TV4 har tidigare indirekt stöttat Bard genom avsaknad av ställningstagande, då deras passiva handlade backat en person som har kunnat säga precis vad han vill utan några konsekvenser, exempelvis rasistiska uttalanden och nedvärderande ord om kvinnor.

Människor representerar alltid sitt företag som de är anställda på och oavsett om de säger att deras digitala ord är ”deras egna åsikt”. Alla människor är potentiella språkrör som kan stärka bolaget men även kan lägga en mörk tung skugga över det.

Du och jag representerar alltid våra företag, vare sig vi vill eller inte – det ligger i betraktarens ögon. Yttrandefriheten ger människor rätt att framföra sina åsikter, men det betyder inte att man är immun mot konsekvenserna.

Dela blogginlägget:

Mer från Johanna Lindskog Lindell

Till bloggen >

Rebeller behövs!

När de flesta människor tänker på en ”rebell”, tänker de på en jobbig person – någon som inte gillar att följa instruktionerna och som orsakar obekvämligheter. Men kom ihåg rebeller som...

4 oktober 2021

Nej-sägarna

Nej-sägarna är de personerna som alltid ser ett halvtomt glas, de som aldrig ser lösningar och bemöter nya idéer med negativitet och skepticism. Märkligt nog verkar många lyssna mer till...

20 september 2021

Här kommer tre PR-råd

Foto av Vonecia Carswell på Unsplash PR handlar främst om relationer. Bränner man dem blir det svårt att få jobbet gjort. Efter några år på nacken i PR-branschen är det här...

7 september 2021