Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Jörgen Lindqvist

Jörgen Lindqvist är delägare i kommunikationsbyrån Greatness och hans fokus är content – och marknadskommunikation för huvudsakligen b2b-bolag. Han var tidigare chefredaktör på Computer Sweden och har bevakat och påverkat it-branschen i tio års tid. Jörgen har även jobbat inom techmedia i Silicon Valley och bevakat den nordiska Life Science-branschen.


Publicerad 14 oktober 2016

Naivt babbel från techmiljardärer

Martin Lorentzon och hans kumpaner är förbannade på att varken regeringens eller moderaternas förslag om skattelättnader för personaloptioner gäller hans mångmiljardföretag. Från sina glastorn kritiserar bland annat han, Izettles Jacob De Geer och Klarnas Sebastian Siemiatkowski beskattningen och drar upp 90-talets argument om att ”smarta människor kommer lämna landet och starta förtetag någon annanstans” om inte reglerna ändras.

Det hände inte då. Det kommer inte hända nu på grund av just denna skatteregel.

Att tro att sådan argumentation skulle bita på en socialdemokratisk regering är inte bara naivt – det visar på att dessa miljardärer lever i en helt egen värld bland gigantiska techfonder, foodtrucks och scenframträdanden på techevent världen runt. Kommunikativt går Martin Lorentzon och hans kollegor fram som om de fortfarande var underdogs. Att de slåss för något nytt, är den lille företagaren som kämpar att få ihop det på sista raden medan de i verkligheten och gemene mans ögon givetvis är multimiljardärer som flyger privatjet och inte oroat sig på väldigt många år om pengarna ska räcka till.

Techsektorn saknar grundläggande förståelse hur politik fungerar. De är uppvuxna med att jobba iterativt, komma på en idé, bygga en fungerande demo, testa den mot marknaden, förkasta eller förändra. Det är helt rätt i deras värld. Men helt fel i politiken. Politiken går försiktigt fram, tar hänsyn till allas behov och framförallt till känsliga frågor kring vanliga människors liv – inte om en app säjer i Google Play. Därför kan man inte som Jacob De Geer ställa frågan ”vem disruptar politiker?”.

Istället för att hojta om att lämna landet eller att ”personaloptioner är som löntagarfonder” (vilket det inte är) så borde de gå ihop med andra företagsledare i samma situation. Få 100 techgrundare att lova att öka personalstyrkan med tio procent om skattereglerna ändras. Då bidrar de med en konkret insats som visar på god vilja att skapa ännu mer arbetstillfällen och inte bara ett intresse av att kunna använda personaloptioner för att undvika skatt och göra deras framgångsrika företag ännu rikare.

Dela blogginlägget:

Mer från Jörgen Lindqvist

Till bloggen >

Dags att döda den sminkade reklamgrisen

Reklamtröttheten fortsätter att växa. I dag tycker 63 procent att reklam är störande, en siffra som var 52 procent för tio år sedan samtidigt som 71 procent inte gillar att...

12 mars 2020

Linkedingelska – så här slutar du

Hur uttrycker man sig genuint? Vi pr-konsulter säger till våra kunder att de inte ska hitta på, undvika att ljuga och helt enkelt säga som det är. ”De mest framgångsrika...

29 november 2019

Se upp för Postnordsjukan – kass logistik OCH kommunikation

Tre beställningar med olika leverantörer visar hur viktig kombinationen av kommunikation och logistik är för att göra mig som kräsen kund nöjd. Hur gör ditt företag för att inte vara...

15 oktober 2019