Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag18.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kampen för Hållbara Varumärken

Håkan Olofsson (varumärksstrateg) och Erik Huss (glaciolog, klimatforskare och tankesmed) reder ut vad som gör varumärken mer eller mindre hållbara.


Publicerad 12 December 2019

Julklappar som håller längre är till nyårsafton – här är hela listan

Julklappar är kanske inte det mest klimatsmarta du kan handla, men även helvetet har grader. För att göra ditt val (och samvete) lite lättare har vi listat klappar du kan köpa med hedern i behåll. Först några grundregler. Undvik nedsatta priser. Att handla på rea är som att tända eld på byxbenen när man fryser. Varje gång någon sänker ett pris dör en korall i Röda havet eller något liknande. Fjärilseffekten funkar så. En annan regel är att stötta de fysiska butiker du vill ha kvar i framtiden. Och som sagt, betala för kvalitet. Det ska kosta. Här är våra tips.

En bra kniv är bättre än tio dåliga. Många prisar japanskt smide men i det här fallet är tyskarna vassare. I Solingen har man tillverkat knivar i tvåtusen år. Wüsthof startade först 1814 men börjar så sakteliga få kläm på hantverket. En Wüsthof 4582 kan både maskindiskas och slipas hur många gånger som helst. Väl skött håller den i generationer.

Tycker du att elvispar är fula och klumpiga ska du skaffa en ballongvisp från Östlin Storköksprodukter i Sandviken. Franska kockar älskar de här små underverken från Gästrikland och det borde du också göra. Nästa gång du ska skumma upp det vita till cappuccinon, så ta en handvisp i stället för den där batteridrivna mini-elvispen som bara håller några veckor.

Medan Peugeots bilar är lite comme si comme ça är deras pepparkvarnar très magnifique. En Peugeot Paris Icône är en julklapp som aldrig tar slut.

När vi ändå är inne i köket, Ankarsrum Assistent har funnits sedan 1940. Många menar att det här är den bästa mekaniska maskinen som någonsin konstruerats. Den är smidig som ett kassaskåp men ska det lagas och bakas mycket i framtiden finns inget bättre.

Vi avråder å det bestämdaste att ge bort dammsugare till kvinnor. Men är det till dig själv eller en man kan vi varmt rekommendera en dansk Nilfisk GM 80 C. Den är vacker som Georg Jensens silver men byggd som en stridsvagn. Köp fort innan den ersätts av något skräp i plast.

Bland det bästa du kan ge bort är en militärjacka. Gärna begagnad. Oavsett ursprung är dessa produkter framtagna för att klara riktigt tuffa tag. Kanske rentav en mellandagsrea. Håll dig gärna till de som är tillverkade av naturfiber. Materialet ventile är ren bomull men klarar väta minst lika bra som t ex Gore-Tex.

Ingen uppskattar kärlek så mycket som ett par skor. En utmärkt present är Loake Luxury Beeswax Polish. Förutom bivax innehåller den terpentin (gran) och karnaubavax från brasilianska vaxpalmer.

(Är det svärmor som ska ha klappen räcker det med ett presentkort.)

Böcker är aldrig fel. Dessutom är de lätta att slå in. Om du tröttnat på titlar som ”En sommar i det lilla bageriet bakom värdshuset vid havet på kusten i Provence ” och liknande feel good-litteratur, har vi bättre förslag. ”No one is to small to make a difference” av Greta Thunberg. Kort, kärnfull och allmänbildande (dessutom utgiven Penguin Books). Tycker du att Greta inte är allvarlig nog kan du köpa ”Är du förberedd?” av Lena & Lars Wilderäng. En prepping-bok får dig som tror att apokalypsen är nära förestående.

Vill du lägga så lite som möjligt på julklappar funkar en kortlek. Amerikanska spelkort för poker är av usel kvalitet och håller bara några timmar. En kortlek från Öbergs däremot står emot tidens tand galant, med vacker patina. Dessutom snyggaste hovet på marknaden. Rekommenderas.

Om du mot förmodan ska ge bort en klapp till en skåning finns det ljuvliga olivtvålar från Aleppo i Syrien. SD har ju alltid sagt att de vill hjälpa folk på plats. Att använda deras produkter är en bra start.

ERIK HUSS
glaciolog, klimatforskare och tankesmed

HÅKAN OLOFSSON
varumärkesstrateg

Dela blogginlägget:

Mer från Kampen för Hållbara Varumärken

Till bloggen >

Vädret, döden och en sista tur till affären

Vädret är som bekant galet. I Australien har hela ekosystem brunnit ner, i Antarktis är det svensk sommar (18,3 grader) och i Turkiet och Egypten fryser folk ihjäl. Som om...

11 Februari 2020

Så hindrar du din personal från att döda dina kunder

Polcirkeln drar som ett hundspann genom staden Salechard i Sibirien där den korsar floden Ob och dess resa mot Norra ishavet. Längre från civilisationen går knappt att komma. Ändå börjar...

29 November 2019

Det finns bara två hållbara bilmärken. Det ena kommer förvåna dig.

Mycket kan sägas om Donald Trumps syn på världen, men i en sak har han rätt – det stora hotet mot Amerika kommer från Kina. Inte minst när det gäller...

14 November 2019