Dela sidan:

Q&A William Spetz Del 1: ”Snapchat är dött”

William Spetz ett kreativt humorgeni. När han inte turnerar med sin succéföreställning (”Mormor jag vet att du är i himlen, men har du tid en timme?”) skådespelar eller gör briljanta sommarprat hittar han tiden för sketcher till Instagram. Min plan var att vi skulle göra en kort Q&A, men så blev det INTE. Eftersom jag har svurit att aldrig göra ett inlägg i bloggen som kräver att man ska behöva scrolla nedåt mer än tre gånger kommer den här intervjun delas upp i två delar. Del 2 kommer nästa vecka, då full av  tips för hur du skapar grymt videoinnehåll på Instagram!

Berätta, hur kommer du på idéer till sketcher? 

Oftast när jag har tråkigt hemma och inte är kreativt upptagen av jobbet. Ofta när jag gör något väldigt vardagligt och inser att det kan finnas en igenkänning här. Andra gånger kan det vara något som sker i samhället, något jag känner en frustration över. Då blir humor ett sätt att kanalisera det.

Dina och Johanna Nordström (@johannanordstrm) semestersketcher är väl ett exempel på det? 

Exakt! Då var vi båda lediga i en vecka, och kom på saker hela tiden. Hon är också en sån kreativ kraft; så fort humor bildas i ett rum börjar hon regissera och fånga det med mobilen. Hon har den förmågan naturligt, att fånga och skapa humor i stunden utan att känna press eller övertänka. Det tycker jag är fantastiskt.

Svenskar möter svenskar utomlands

A post shared by William M Spetz (@williamspetz) on

Att bli som mest kreativ när man är uttråkad, det betyder också att det inte finns någon kreativitet över när du, som nu, turnerar med din föreställning i flera månader? 

Exakt så! Vilket gör att det blir väldigt oregelbundet. Ibland kan det gå ett halvår innan jag lägger ut någonting. Förut var ju sociala medier min primära kanal, och all kreativitet gick åt till det. Men idag är det ett komplement. Min huvudsakliga kreativitet lägger jag på mitt jobb. Men det betyder också att när jag kommer hem på kvällen är det sista jag vill göra att spela in en sketch till Instagram.

Nu får mina sociala medier mer spegla mitt liv. Jag är ganska pensionärig på mina sociala medier, det är väldigt mycket bilder på träd med en caption typ ”Ha en fin dag, gonatt”. Jag har säkert förlorat en massa likes och följare på det – men jag känner att jag mer har landat i mig själv. Jag trivs bättre med det här, att inte jaga en kick.

LISA OCH KOMPLIMANGER. Biljetter: blixten.se/williamspetz ❤

A post shared by William M Spetz (@williamspetz) on

Berätta om det här med att du får panik så fort du börjar tänka strategiskt kring att skapa och posta sketcher. Att din kreativitet dör då. Det tycker jag är så talande för vem du är.

Jag är verkligen inte lagd så som person, att vara strategisk kring kreativitet. Det var därför jag tilltalades av Youtube från början – det var så prestigelöst och inte kommersiellt, det var bara en kreativ kanal. Det är det fortfarande, men det är också så mycket annat som inte tilltalar mig. Hade mitt tonåriga jag idag letat efter en form för min kreativitet så hade jag nog inte börjat med Youtube. Jag hade snarare gått en teaterkurs eller nåt.

Intressant! Hur menar du då?

Jag skulle inte se Youtube som rätt plattform för ett kreativt utlopp på samma sätt idag. Jag vill inte låta gammaldags eller dissig, men idag är det är en kommersiell plattform på ett sätt det inte var då. I väldigt många klipp och kanaler finns det en kommersiell agenda. För mig skulle det bara vara begränsande.

Stämningen under sista doppet innan hemfärd

A post shared by William M Spetz (@williamspetz) on

Vilka är dina favoritplattformar?

Instagram, eftersom det är så levande och snabbt.  Facebook är mer politiskt känner jag, så om jag har en mer politisk underton i en sketch brukar den bli större på Facebook. Där har jag också en bredare målgrupp, medan mina följare på Instagram är yngre. Jag låter innehållet avgöra var det gör sig bäst, men när jag gör ett klipp tänker jag i första hand på Instagram. Sen publicerar jag det på Facebook om jag tycker att det passar där.

Vad tänker du kring Snapchat nu? 

Det är dött. Jag gick faktiskt in häromdagen, det enda som kom upp i mitt flöde är gamla flirtar från 2016! Det är intressant hur det förändras. Nu lägger jag aldrig upp stories där längre. I föreställningen som jag turnerar med nu har jag en låt som handlar om flirtar på Snapchat, som gick under arbetstiteln ”Snapchat-låten”. Den handlar om hur man alltid vill ha makten, när man svarar på en snap eller inte osv. Den gjorde jag 2016 – men hade aldrig gjort idag.

Det är många som saknar dig i en sketchserie som genomsyras så av din speciella tonalitet. Det finns ju i projekten då du är djupt kreativt involverad, som i föreställningen och dina sommar- och vinterprat i P1. Men är det inte dags för dig att göra comeback i en egen sketchserie snart? 

Jag saknar verkligen det, att få vara med kreativt hela vägen i en webbserie! Skriva manus, klippa, filma. Att ha total kontroll. Jag har faktiskt flera grejer som jag skriver på just nu och hoppas få göra. Jag är taggad!

Om du får drömma fritt – vad är nästa stora steg?  

Att skriva nåt stort och skådespela i det, som en långfilm eller tv-serie. Att anta en riktig kreativ utmaning som kommer att kräva mer av mig än vad jag någonsin har behövt ge innan.

Jag är nyfiken på vad ni vill läsa om! Skriv gärna i kommentarerna eller DM:a mig på Instagram: @karin_winther.