Dela sidan:

Case: Prins Harry & Obama

Jag får ofta frågor om huruvida man bör använda stillbilder i videoproduktioner till digitala och sociala plattformar. Mitt svar: som komplement, absolut, men inte som huvudkälla.

Varför?

1. Om man ska man producera video så är det rörlig bild man ska fokusera på, det säger sig självt.

2. Plattformarnas algoritmer prioriterar i högre grad videoinnehåll som skapar engagemang hos mottagaren, och det resultatet uppnår du sällan om du fastnar i stillbildsträsket.

Dock finns det några undantag. Låt oss kika närmare på ett sådant exempel!

Vad: Prins Harry har intervjuat Barack Obama för BBC Radio 4:s nyhetsprogram ”Today”. De diskuterar viktiga ämnen som klimathot, psykisk ohälsa, ungdomskriminalitet – men hinner också med en busig frågerunda.

Vilka ligger bakom:  BBC Radio 4 och BBC News.

Om: I normala fall skulle jag aldrig rekommendera att utgå från stillbilder för att skapa videoinnehåll – men detta är  lysande undantag till den regeln – och därför roligt att titta närmare på!

Prince Harry and Barack Obama

Prince Harry asks Barack Obama some quick fire questions! • Boxers or briefs? • The Queen or Queen? • Aretha Franklin or Tina Turner? • Rachel or Monica? • Suits or The Good Wife? http://bbc.in/2pHsrJ1 (via The Today Programme)

Gepostet von BBC News am Mittwoch, 27. Dezember 2017

 

Visningar: 2,2 miljoner / Interaktioner: 38 000/ Delningar: 5000

Därför funkar det: Två spännande huvudpersoner, ett underhållande samtal och ett snabba-frågor-format som är helt rätt för snabb innehållskonsumtion på sociala medier. Det här är ett bra exempel på hur man bör jobba med stillbilder när det kommer till video. Dvs när det fyller en tydlig funktion för idén, snarare än fungera som en dålig nödlösning för att man inte orkar producera rörligt. Teamet bakom videon har begränsad tillgänglighet till huvudpersonerna och väldigt lite material att utgå ifrån. Det har man vänt till sin fördel tack vare en rapp klippning som illustrerar samtalet där val 1 och val 2 ställs mot varann, hoppa mellan Prins Harrys och Barack Obamas porträtt för varje kommentar och visuellt belysa varje val.

En intressant detalj: det här klippet är längre än vad som vanligtvis funkar på Facebook. Men i just det här fallet fungerar det, eftersom det lite längre formatet fyller en storymässig funktion och viktigast av allt: det är underhållande hela vägen.

Jag är nyfiken på vad ni vill läsa om! Skriv gärna i kommentarerna eller inboxa mig på Instagram: @karin_winther.