Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Karin Winther

Karin Winther driver digitala konsultbolaget Wolst & Winther. Som producent, kreatör och digital strateg är hon expert på hur man skapar engagerande videoinnehåll, jobbar med nya format och skräddarsyr content för sociala och mobila plattformar. Hon har lång erfarenhet av tv-branschen, både framför och bakom kameran.


Publicerad 18 juni 2019

5 intryck från Brilliant Minds

I helgen var jag på Brilliant Minds-konferensen, som liksom förra året gav mig fjärilar i magen. För en digitalnörd besatt av tech, klimatfrågan och amerikansk politik innebar det sannerligen dagar maxade med inspiration. Här kommer fem snabba intryck:

1. John Kerry räddade Paris-avtalet i USA – och är ett stort fan av Greta Thunberg

Barack Obamas utrikesminister John Kerry är en imponerande person. Hans brinnande intresse för klimatfrågor lös igenom när han pratade om politikens ansvar att genom lagstiftning och ekonomiska incitament kratta manegen för att ny teknik ska kunna bidra till att rädda klimatet. Vid sidan av att vara ett stort fan av Greta Thunberg (som han nämnde säkert fyra gånger) pratade han också om vikten av att organisera motstånd mot Donald Trumps farliga klimatpolitik. Som respons på att Trump drog sig ur Parisavtalet sydde Kerry ihop ett organiserat motstånd där 38 av de 50 amerikanska delstaterna förband sig att leverera på målsättningarna i Parisavtalet. Det ingav mig lite hopp, trots allt.

2. Gwyneth Paltrow har grov humor

Skådespelare som blir framgångsrika företagsledare – det är en ovanlig utvecklingsbana. Personlighetsmixen är fascinerande i sig: att vara en kreativ talang inom film och teater och samtidigt ha affärsmässiga instinkter och drivet som krävs för att grunda och chefa över ett miljardbolag med hundratals anställda. Men, det som förvånade mig mest med den Netflix-aktuella skådespelerskan var faktiskt hennes grova humor. Paltrows ganska väna uttryck i kombination med blixtsnabba repliker, svart humor och en rejäl dos svordomar rev ner applåder i publiken.

3. Snapchats VD förkastar hur sociala medier kapitaliserar på äkta vänskap

Evan Spiegel, medgrundare och VD för Snap Inc (dvs Snapchat) har en väldigt ödmjuk utstrålning. Kanske överraskar det eftersom man utgår ifrån att någon som grundat en av världens mest inflytelserika sociala plattformar rimligtvis bör utstråla någon procents arrogans. Under Spiegels samtal på scen underströk han sin aversion mot hur sociala mediers utveckling hittills byggt på att tjäna pengar på människors relationer och riktiga vänskapsband. Det absurda i att begreppet ”vän” nu också omfattar personer som vi är vagt bekanta med på internet (läs: på Facebook). Han betonade vikten av att vi istället måste omdefiniera vad riktiga relationer och vänskap egentligen är – och jobba för att förstärka det.

4. Att ge sjögräs till kor kan minska deras påverkan på växthusgaser med 80%

KTH-baserade svenska startupen Volta Greentech imponerade rejält. Deras pitch är lika enkel som genial. Köttindustrins enorma klimatpåverkan beror till stor del på de metangaser som släpps ut i atmosfären när en miljard kor pruttar och rapar. Genom att ge kor ett kosttillskott baserat på sjögräs kan man dock blockera metanproduktionen i kossornas magar – och minska deras metanutsläpp med 80%. Briljant.

5. Naomi Campbell är aktivist

Att supermodellen Naomi Campbell är en aktivist som brinner för afrikanska kvinnors rättigheter och kamp för jämställdhet var definitivt något jag missat. Hon jobbar också för att förändra mediabilden och uppfattningen om hur afrikanska länder uppfattas utanför kontinenten: ”Narrativet och uppfattningen om Afrika är felaktiga. Och om jag kan göra någonting under min livstid så är det att försöka peka på förändringen.” Hon pratade även om hur hon idag i stort sett enbart fortsätter med modellandet som ett verktyg för att stötta unga talanger och öka diversifieringen av modeller inom modebranschen. Go Naomi!

Eftersom jag inte kan tanka upp mobilklipp direkt till bloggen, så kan ni kika på min Insta Story om ni vill se köttigt med klipp från lördagens Brilliant Minds. Jag finns på @karin_winther. Vi ses!

Dela blogginlägget:

Mer från Karin Winther

Till bloggen >

Kontroverserna kring Clubhouse

Få har nog missat att den röstbaserade chattappen Clubhouse har fått enormt mycket uppmärksamhet de senaste veckorna. Det som började som en snackis i Silicon Valley-kretsar har de senaste månaderna...

22 februari 2021

Trender för 2021, Del 2: Nischade plattformar ritar om kartan

Det är fascinerande, men inte särskilt förvånande, att vi under pandemin tillbringar allt mer tid på sociala medier. Enligt Svenskarna & Internets senaste rapport har tiden vi lägger på samtliga sociala plattformar...

25 januari 2021

Trender: Så blir sociala medier 2021, del 1

Kul att 2021 äntligen är här! Och visst började det bra? Om föregående år visade oss något är det fragiliteten som kommer med att försöka förutspå framtiden. Mediehusens årliga framtidsmagasin, dyra...

18 januari 2021