Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Karin Winther

Karin Winther driver digitala konsultbolaget Wolst & Winther. Som producent, kreatör och digital strateg är hon expert på hur man skapar engagerande videoinnehåll, jobbar med nya format och skräddarsyr content för sociala och mobila plattformar. Hon har lång erfarenhet av tv-branschen, både framför och bakom kameran.


Publicerad 21 juni 2022

8 intryck från Brilliant Minds

Efter en tre år lång pandemiorsakad paus är Brilliant Minds äntligen tillbaka. Det här var mitt tredje besök på konferensen, upplevelserna från både 2018 och 2019 gav mig fjärilar i magen. 2022 är inget undantag. Det som gör Brilliant Minds så unikt är den starka talarlistan, en mix av tunga, internationella namn inom tech, konst, design, musik, film, media, politik och aktivism. Programmet  är lika starkt som tidigare år – och den intima känslan på konferensens två dagar är unik.Årets tema var ”Change”, och precis som föregående år ligger mycket fokus på framtid och innovation i kombination med att driva förändring inom viktiga ämnen som hållbarhet, klimatfrågan, mångfald, jämställdhet, representation och mänskliga rättigheter. Alla dessa ämnen vävs snyggt ihop med arrangörernas passion för kreativitet, konst och musik – något som inte minst märks på de nya, musikaliska talanger som lyfts fram på scen.Haley Bridge

Ella

Här kommer 8  av mina intryck från konferensen: 


1. Alicia Keys trollbindande spelning

Artisten Alicia Keys öppnade upp den första dagen med att spela sin monsterhit ”If I ain’t got you” på piano. Rummet var knäpptyst, förutom hennes starka stämma som böljade genom rummet. Håren reste sig på mina armar, precis som det gör i skrivande stund när jag ser klippet på min mobil.


2. Ai Weiwei om konstens roll i kampen för mänskliga rättigheter

Den berömda kinesiska konstnären Ai Weiwei, som i samband med konferensen också tagit fram ett fenomenalt konstverk stationerat utanför Nationalmuseum, talade om konstens roll när det kommer till att driva samhällsförändringar, specifikt dess roll för mänskliga rättigheter. Hans ödmjuka utstrålning och beskrivningar om vikten att kämpa för livets viktigaste frågor, var oerhört berörande. Inte minst på grund av hans bakgrund som fängslad av kinesiska staten för sin frispråkighet och senare engagemang i flyktingkriser. ”Art is never the answer, but will always be at the forefront asking questions”.


3. Gen Z + Samtidssatir = ”Birds aren’t real”

”Birds aren’t real” är samtidssatir av högsta klass, förklätt till en konspirationsteori som bygger på att amerikanska regeringen bytt ut alla levande fåglar mot övervakningsdrönare. Det är på många vis ett perfekt exempel på när Gen Z tar sig an allvarliga ämnen som desinformation, konspirationsteorier och de senaste årens politiska kaos  – med hjälp av humor. I grunden finns en fingertoppskänsla och en kristallklar bild av hur det moderna medielandskapet fungerar – och hur man trollar det. Charmiga initiativtagaren Peter McIndoe berättade om bakgrunden till projektet, som chockerande nog pågick i fyra års tid innan någon kom på att det hela var ett enda stort prank. Poängen? Ett sätt att belysa – och driva med – de vansinniga konspirationsteorier som frodas i USA och hur de kan få spridning i media. I grunden finns förstås ett stort behov av att hantera denna absurda verklighet genom att få skratta åt den.

4. Edward Nortons brinnande klimatengagemang

Jag hade helt missat att skådespelaren Edward Norton har ägnat sig åt klimataktivism i 20 års tid. Han var imponerande påläst – och arg. Han lyfte faran med bristen på äkta engagemang inom såväl globala storföretag som i finansbranschen. I en minnesvärd bild målade han upp hur viktig verklig handlingskraft är i klimatkrisen: han återberättade hur en bekant ansett att Greta Thunberg är alldeles för dyster, och svarade: ”When children are more serious than adults – it’s time to change”.


5
Reddit-medgrundaren Alexis Ohanain om framtiden för Web3

Givetvis lyftes flera intressanta perspektiv kring ny teknik. Framtiden för Web3-relaterad teknik som Metaverse, kryptovalutor och NFT:s belystes i flera samtal och dragningar på scen. De som stack ut mest var samtalet med Reddits medgrundare Alexis Ohanain, som i tio års tid engagerat sig i den tekniska utvecklingen av blockkedjornas olika möjligheter. Precis som alla människor som är tillräckligt insatta i tekniken, ser han dess breda användningsmöjligheter och områdena den, med stor sannolikhet, kommer att revolutionera. Långtifrån ekonomisk spekulation, bubblor och galet övervärderade digitala konstverk låg fokus istället på den underliggande tekniken – och de oändliga möjligheter som kommer med den.


6
Naomi Campbells aktivism för att förändra bilden av – och öka investeringar i – Afrika

Under Brilliant Minds 2019 var Naomi Campbell på besök och pratade om sitt engagemang för att förändra bilden av den afrikanska kontinenten. En bild som på många sätt fortfarande är gammeldags och ouppdaterad, inte minst när det kommer till verklighetens bredd inom afrikanskt entreprenörskap. I år var hon på besök med representanter för afrikanska startups och investeringsinitiativ för att lyfta de positiva aspekterna och mångsidiga vinsterna med att investera i projekt och bolag i Afrika.  Hon berättade också om sin egen drivkraft, att hon är en person som är väldigt priviligerad och vill dra sitt strå till stacken, och om hur hennes möte med Nelson Mandela i yngre år gjorde stort intryck på henne. Om man suktande efter oneliners blev man heller inte besviken: ”It’s not charity, it’s business”.


7. Spännande startups:  Molecular Attraction & Leia

En av de roligaste delarna av konferensen är att få möta nya startups och deras grundare inom tech. Nytt för i år är tävlingen ”Brilliant Innovators”, där spännande startups med världsförbättrande ambitioner kunde pitcha sina bolag för en tung, internationell jury. De två bidrag som gjorde starkast intryck på mig var bolagen Molecular Attraction och Leia. Den förstnämnda har som affärsidé att utrota sjukdomar som sprids via insekter och spindeldjur (t ex malaria) på det mest hållbara och miljövänliga sättet. Femtech-appen Leia stöttar nyblivna föräldrar i den fysiskt och psykiskt utmanande fasen efter förlossning, bland annat med hjälp av AI. Vinnare av tävlingen blev Molecular Attraction.

8. Den episka slutfesten

Det är omöjligt att prata om Brilliant Minds utan att prata om slutfesten, som givetvis var episk. Bussar körde oss till en hemlig plats utanför staden, där vi vandrade genom en äng förgylld med neonstatyer och rök. Ett efter ett öppnades nya, successivt mer grandiosa områden upp, fullmatade med livemusik, DJ:s, konst-installationer, gogo-dansare och eldslukare. Jag och mitt kompisgäng landade i att ”Lilla Burning man” var en bra beskrivning av denna festkväll. Kvällen toppades med ett fenomenalt DJ-set av Swedish House Mafia. Undertecknad dansade sig svettig och salig.

Jag kan dessvärre inte posta upp videoklipp här på bloggen, så kika på min Insta Story för rejält med klipp och bilder från Brilliant Minds. Jag finns  på @karin_winther. Vi ses!

Dela blogginlägget:

Mer från Karin Winther

Till bloggen >

Profilens 7 tips för lyckade samarbeten på Tiktok

Tiktok är den mest spännande sociala plattformen just nu, inte minst för yngre målgrupper vars engagemang på Instagram minskar. Många marknads- och kommunikationsavdelningar är förstås sugna på gå över till...

31 maj 2022

Miljardvisningar på Tiktok lockar unga till lärande

Hashtaggen #learnontiktok har vuxit sig enorm på Tiktok – och fortsätter  att öka i popularitet. När SVT nyligen intervjuade mig om det här fenomenet låg det totala antalet visningar på...

16 november 2021

Kontroverserna kring Clubhouse

Få har nog missat att den röstbaserade chattappen Clubhouse har fått enormt mycket uppmärksamhet de senaste veckorna. Det som började som en snackis i Silicon Valley-kretsar har de senaste månaderna...

22 februari 2021