Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Karin Winther

Karin Winther driver digitala konsultbolaget Wolst & Winther. Som producent, kreatör och digital strateg är hon expert på hur man skapar engagerande videoinnehåll, jobbar med nya format och skräddarsyr content för sociala och mobila plattformar. Hon har lång erfarenhet av tv-branschen, både framför och bakom kameran.


Publicerad 20 oktober 2019

Är Jennifer Aniston egentligen ett Instagram-geni?

Senaste veckans mest omskrivna Instagram-händelse är tveklöst Jennifer Anistons intåg på plattformen. Efter att Aniston postade en groupie på sig själv och de gamla kollegorna från kultserien ”Friends” gick internet bananas.  Inom loppet av blott en timme fick Aniston hundratusentals nya följare. Men en sådan intensiv tillströmning under så kort tid klarar inte Instagram av, istället ledde överbelastningen till att Anistons konto kraschade och tillfälligt låg nere.

Som bekant: när något blir viralt på såhär kort tid genererar det förstås bara ännu mer uppmärksamhet – och följare. Låt oss grotta ner oss i siffrorna: i torsdags kväll hade Aniston 8,5 miljoner följare, vid lunchtid på fredagen var hon uppe i 11, 5 miljoner – och i skrivande stund är hon redan uppe i nästan 15 miljoner följare.

Hela händelseförloppet är förstås en oemoståndlig story! Därav blev det också en rejäl snackis. Redan dagen därpå postade Aniston en charmig kommentar till händelsen:

Men var det en slump att hon hade sönder internet – kan succén verkligen vara så oplanerad som den framstår? Det skulle lika gärna kunna vara resultatet av en smart och genomtänkt strategi som framgångsrikt lyckades skapa lika mycket buzz på sociala som i traditionella medier. Inom loppet av nåt dygn gästar Aniston Jimmy Kimmel Live och berättar om händelsen:

Oavsett om den här episka Instagram-debuten är resultatet av en vass strategi eller den charmiga slump det framställs som, går det att skönja två tydliga anledningar till att genomslaget blev så stort: 

1. En möjlig Friends-återförening?

Aniston framhåller gärna att det hela var ogenomtänkt, både tillfället när hon valde att göra entré på Instagram – men också med vilken bild hon gjorde det. Personligen har jag svårt att köpa den förklaringen, eftersom just denna personlig groupie med hela ”Friends”-gänget samlat är huvudanledningen till att genomslaget blev så stort. En bild som i skrivande stund har nästan 13 miljoner likes och snart är uppe i 500 000 kommentarer. Eller att Anistons Instagram-premiär sker samtidigt som ”Friends”, i samband med sitt 25-årsjubileum, upplever sin största hype sen seriens storhetstid på 90-talet. Bilden i sig väckte nämligen vilda spekulationer kring en eventuell återförening, så det är förstås väldigt smart att Aniston väljer både denna bild (och detta tillfälle) för att inträda i Instagrams värld.

2. Den synkroniserade mängden pushar från stora konton

På Anistons Instagram story kunde man under det första dygnet se reposts på den kavalkad av kända personer med många miljoner följare som hälsar Aniston välkommen till Instagram. Från Reese Witherspoon till Nicole Kidman, Jennifer Garner, Dolly Parton och Ellen DeGeneres – alla postade de bilder på sig själva tillsammans med Aniston (som om de bara haft dem liggande) och  uttryckte sin eufori över att Aniston äntligen (som om vi alla inte gjort annat än vänta) skaffat sig ett konto på plattformen. Självklart ackompanjerat av en tydlig push till hennes konto.

Men oavsett om Jennifer Anistons Instagram-debut är resultatet av en drös smarta strateger – eller en rad lyckliga omständigheter – kan jag inte annat än att älska det.

Jennifer Aniston Dancing GIF - Find & Share on GIPHY

Jag är som vanligt sjukt nyfiken på vad ni vill läsa om! DM:a mig och berätta på @karin_winther.

Dela blogginlägget:

Mer från Karin Winther

Till bloggen >

Kontroverserna kring Clubhouse

Få har nog missat att den röstbaserade chattappen Clubhouse har fått enormt mycket uppmärksamhet de senaste veckorna. Det som började som en snackis i Silicon Valley-kretsar har de senaste månaderna...

22 februari 2021

Trender för 2021, Del 2: Nischade plattformar ritar om kartan

Det är fascinerande, men inte särskilt förvånande, att vi under pandemin tillbringar allt mer tid på sociala medier. Enligt Svenskarna & Internets senaste rapport har tiden vi lägger på samtliga sociala plattformar...

25 januari 2021

Trender: Så blir sociala medier 2021, del 1

Kul att 2021 äntligen är här! Och visst började det bra? Om föregående år visade oss något är det fragiliteten som kommer med att försöka förutspå framtiden. Mediehusens årliga framtidsmagasin, dyra...

18 januari 2021