Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Karin Winther

Karin Winther driver digitala konsultbolaget Wolst & Winther. Som producent, kreatör och digital strateg är hon expert på hur man skapar engagerande videoinnehåll, jobbar med nya format och skräddarsyr content för sociala och mobila plattformar. Hon har lång erfarenhet av tv-branschen, både framför och bakom kameran.


Publicerad 31 maj 2022

Profilens 7 tips för lyckade samarbeten på Tiktok

Tiktok är den mest spännande sociala plattformen just nu, inte minst för yngre målgrupper vars engagemang på Instagram minskar. Många marknads- och kommunikationsavdelningar är förstås sugna på gå över till samarbeten med kreatörer på Tiktok. Men vad ska man ha i åtanke för ett lyckat resultat? Och vad behöver profilerna för att kunna göra ett bra jobb?

Länk till video

Jag tog en pratstund med den populära Tiktok-profilen Aya Samarit. Hon har en kvarts miljon följare och har gjort samarbeten med företag som Pantamera, Håll Sverige Rent, NA-KD, Fun light och Estrella. Tillsammans landade vi i 7 tips som bäddar för ett lyckat samarbete.

1. Sikta på genuina samarbeten

Kreatörer som är verksamma på Tiktok får ofta känslan att kunder skickar ut en brief till väldigt många Tiktokare parallellt.

– Just nu är känslan att det kommer det väldigt mycket snabba förfrågningar, det känns ofta som att företag försöker nå ut till så många kreatörer som möjligt. Men eftersom det svenska communityt inte är så stort märks det direkt när alla följer samma mall, och pushar samma produkt, säger Aya.

Konsekvensen blir istället att resultatet inte känns genuint – och mottagarna märker det. Tips: Hör istället av er till de kreatörer ni vill jobba med på riktigt, och som ni tycker passar ert varumärke. Det bäddar för ett betydligt mer effektivt resultat.

2. Få koll på kreatörernas nisch

Gör research och få koll på kreatörerna ni vill jobba med, innan ni skickar ut förfrågningar. Lägg tid på att få övergripande känsla för deras personliga varumärken, nisch och vilken typ av videor de brukar posta på Tiktok. Det maximerar chansen till äkta innehåll som engagerar profilens publik – och minimerar samtidigt risken för missförstånd. Aya ger ett bra exempel:

– Alla kreatörer gör inte superkort innehåll, så att approchera en profil som gör längre innehåll med en förfrågan om att göra en video på max 15 sek kommer inte att leda till ett bra resultat på Tiktok, eftersom det troligtvis inte kommer att kännas genuint för hens publik – eller ens bli roligt innehåll.

3. Fokusera på varumärkeskännedom

När det gäller samarbeten med kreatörer på plattformen, är den bäst lämpat för fokus på varumärkeskännedom. Varför? Innehållet måste vara genuint och underhållande för att flyga där. Det lämnar inte utrymme för kreatörerna att grotta ner sig för mycket i detaljer. Detta är en stor skillnad mellan t ex Tiktok och Youtube, en plattform där lojaliteten mellan profilen och publiken är större – och där publiken är van att titta på mycket längre innehåll. Även om innehållet på Tiktok generellt går mot att bli längre är det enorm skillnad på hur mycket man fördjupa sig i detaljer här. Tiktok är en plattform där väldigt många konsument-trender inleds, så utnyttja plattformen för att lyfta en viss produkt – och bygg vidare i andra kanaler.

4. Våga ge kreativ frihet

För att ett samarbete ska bli lyckat måste innehållet likna det profilen brukar publicera i vanliga fall. Profilen vet själv bäst vad hens publik går igång på, så om syftet är att få ett bra resultat är det viktigt att ge kreativ frihet.

– Ofta är företag väldigt låsta vid ett format de har satt, men för att innehållet ska ge bra resultat måste det kännas genuint – och likna det vi som kreatörer postar i vanliga fall, säger Aya.

Slutsatsen? Om profilen får kreativ frihet bäddar detta för bästa möjliga resultat. Utgå från produkten ni vill lansera och ha en dialog med kreatören. Fråga: ”Den här produkten vill vi lansera. Är det intressant? Hur skulle du göra det?” Lita på kreatören, att hen känner sin publik och vet vad som behövs för att skapa bra och engagerande innehåll.

5. Tydliga riktlinjer & en öppen dialog

Tydliga riktlinjer är lika viktigt som kreativ frihet, både vad gäller ett bra resultat och en bra arbetsprocess. Var tydlig med kreatören vad du önskar att hen ska lyfta kring produkten. T ex: ”Vi vill att X händer i videon, att du tar upp det här”. Be kreatören återkoppla med en idé på hur hen skulle vilja göra videon. Överlåt åt kreatören att ta fram en idé på hur hen skulle vilja utföra videon och ta upp budskapet. Kom ihåg, som ovan, att de flesta kreatörer improviserar fram sitt innehåll på Tiktok – så skippa synopsis och manus. Fokusera istället på idén i sin helhet.

6. Skapa förutsättningar för autentiskt innehåll

De flesta företag vill att Tiktok-kreatörer ska skicka in en synopsis eller ett grundmanus på förhand. Med en sådan arbetsprocess blir materialet inte äkta eller ens roligt – och då flyger det inte på Tiktok.  Som kreatör på Tiktok är ens primära fokus att vara autentisk, sig själv. De flesta kreatörer på plattformen improviserar fram mycket av innehållet, då funkar det inte att behöva hålla sig till ett exakt manus man kommit överens om på förhand. Publiken märker direkt att det känns fejkat, och mottagandet blir svalt. Kom ihåg att målet är att skapa autentiskt innehåll – eftersom det är just det som funkar på Tiktok. Därför är det viktigt att ge kreatören förutsättningar att skapa rätt resultat.

7. Ge utrymme för rätt tonalitet

Autenticitet och humor är de två viktigaste ingredienserna för att skapa lyckat innehåll som ger resultat på Tiktok. Just hur det tar sig uttryck varierar förstås mellan olika mikro-communities, profiler och deras publik. Kom ihåg att du som beställare kanske inte har stenkoll på vilken jargong som är genuin för en viss profil och dennes publik. Undvik generationskrockar genom att inte peta för mycket i kreatörernas språk. Lita istället på att jargongen är viktigt för att innehållet ska kännas äkta för en viss publik.

Länk till video 

 

Länk till video

PS. Jag är nyfiken på vad ni vill läsa mer om! DM:a mig på Tiktok (@karinwinther). eller Instagram (@karin_winther). 

 

Dela blogginlägget:

Mer från Karin Winther

Till bloggen >

7 tips – Så lyckas du som företag på Tiktok

Att Tiktok är en av den roligaste sociala plattformarna  just nu är inget revolutionärt påstående. Men icke desto mindre sant! Idag domineras Tiktok som bekant av yngre målgrupper, men appen...

14 augusti 2022

8 intryck från Brilliant Minds

Efter en tre år lång pandemiorsakad paus är Brilliant Minds äntligen tillbaka. Det här var mitt tredje besök på konferensen, upplevelserna från både 2018 och 2019 gav mig fjärilar i...

21 juni 2022

Miljardvisningar på Tiktok lockar unga till lärande

Hashtaggen #learnontiktok har vuxit sig enorm på Tiktok – och fortsätter  att öka i popularitet. När SVT nyligen intervjuade mig om det här fenomenet låg det totala antalet visningar på...

16 november 2021