Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag22.02.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Karin Winther

Karin Winther driver digitala konsultbolaget Winther Wonderland. Som producent, kreatör och digital strateg är hon expert på hur man skapar engagerande videoinnehåll, jobbar med nya format och skräddarsyr content för sociala och mobila plattformar. Hon har lång erfarenhet av tv-branschen, både framför och bakom kameran.


Publicerad 7 Januari 2020

Vad blir viralt på TikTok?

TikTok släppte nyligen sin sammanställning TikTok 100, som är rafflande läsning om man är nyfiken på vilket innehåll som blivit stort på plattformen under året som gått. För er som inte har stenkoll på TikTok? Det är en av världens mest populära sociala plattformar för unga och har idag över 500 miljoner aktiva användare. Faktum är att TikTok även är den sjunde mest nedladdade mobilappen under hela 2010-talet. (Och ja, det är fd musical.ly).

Appen bygger på ett flöde av korta videor, oftast till musik. När du öppnar appen kommer du in i ett flöde som är uppdelat i två flikar, ett allmänt och ett baserat på konton som du följer.

Till skillnad från t ex Instagram och Snapchats Discovery-flikar dominerar det allmänna flödet på TikTok. Här samlas det innehåll som fått mest visningar och engagemang under hashtags som #foryou och #foryoupage. Det gör att antal följare (än så länge) inte är lika viktigt på TikTok som på andra sociala plattformar. Det innebär också att det går att dyka upp från ingenstans och få enormt genomslag på plattformen över en natt (så som Youtube var i sin begynnelse) – fenomenet som idag är så unikt på sociala medier att det gett upphov till begreppet Tik Tok-fame.

TikToks värld av innehåll består ofta av trender och memes där folk gör sin egen version av ett viralt skämt eller en musiksnutt och uppstår lika fort som de försvinner. Det kan vara allt från danstrender, husdjur och visuella effekter till beauty eller stunts.

Ett unikt exempel på hur det förändrar traditionella maktstrukturer är hur Lil Nas X ”Old town road” växte från en meme på TikTok till att bli den största amerikanska singeln genom tiderna (dvs den låt som legat längst som etta på Billboard-listan).

Så, vilka typer av videor blev mest virala på TikTok det senaste året? Här är mina favoriter bland top 10.

PS. Det är tyvärr inte tekniskt möjligt att bädda in TikTok-länkar på den här bloggplattformen just nu, så klicka på profilnamnet för att se videon.

@brittany_broski – Kombucha Girl gives us her honest opinion

 

@jayleennina – Man vs Wild: Roach edition

 

@calebcutler – They did surgery on a banana!

 

@raeganbrownn – Bear suit daredevil

 

@daviddobrik – David Dobrik and Nick Uhas’ crazy take on Elephant Toothpaste

 

Jag är som vanligt nyfiken på vad ni vill läsa om! DM:a mig på Instagram: @karin_winther

Dela blogginlägget:

Mer från Karin Winther

Till bloggen >

Är Jennifer Aniston egentligen ett Instagram-geni?

Senaste veckans mest omskrivna Instagram-händelse är tveklöst Jennifer Anistons intåg på plattformen. Efter att Aniston postade en groupie på sig själv och de gamla kollegorna från kultserien ”Friends” gick internet...

20 Oktober 2019

5 grymma podcasts om digitala trender

”Men herregud, när hinner du lyssna på allt?” brukar en av mina bästa vänner fråga mig. Hon har svårt att få ihop min högkonsumtion av podcasts med mitt i övrigt hektiska liv.

23 September 2019

5 intryck från Brilliant Minds

I helgen var jag på Brilliant Minds-konferensen, som liksom förra året gav mig fjärilar i magen. För en digitalnörd besatt av tech, klimatfrågan och amerikansk politik innebar det sannerligen dagar...

18 Juni 2019