Dela sidan:

CASE: Vings VR-värld – Bakom kulisserna

Häng med på en rundtur i Vings VR-värld via Facebook Spaces! Via Facebooks VR-plattform kan flera personer umgås i den virtuella världen. Jag tog snabbt tillfället och såg en möjlighet att sälja resor på ett nytt sätt. Jag lyckades att få idé till ”business in” i bolaget på mindre än 6 månader. Så här gick det till…

I april 2017 lanserade Facebook en ny VR-plattform som heter Facebook Spaces. De lanserade en beta-version som var främst för utvecklare. Jag snappade upp detta och såg direkt möjligheterna att kunna visa upp Vings resor på ett nytt innovativt sätt. Vi kan ta med våra kunder ut på en virtuell resa och visa upp våra resmål.

Visst, det är inte så många i Sverige som har ett headset och det kommer att dröja innan våra vanliga kunder har möjlighet att vara med på en VR-resa men syftet med detta var att skapa PR och uppmärksamhet, inte bara i Sverige utan jag siktade på Europa.

Hur gjorde vi?
Efter jag pratat med min chef så kom jag med i Vings innovationsforum. Det är ett nordiskt forum där nya idéer lyfts fram och testas. När jag pitchar min idé så visar det sig att min kollega Jonas Carlson Almqvist, Tech Lead, har ett stort intresse för VR och 360-fotografering och har till och med skrivit en bok om detta 1998! Han har tagit 360-bilder från många av våra resmål och hotell vilket gör att vi har det innehåll vi behöver.

Hurra! Nu kan vi vara snabbfotade och kan bli först på marknaden att få ut något. Vi gjorde en hel del tester och plattformen var minst sagt skakig. 360-bilder och videos visades ibland upp och ner, profil-avatarerna frös ibland och blev helt stilla men rörde bara på ögonen. Creepy! Men efter fram och tillbaka fick vi ihop en demo som vi kunde göra PR på. Bland annat så skrev Feber, Resumé och Travel News om vår VR-satsning och Jonas och jag blev intervjuade av VR-podden. Vi fick även internationell PR där business-webbplatsen Airline information skrev en artikel och intervjuade mig. Vi lyckades att få den PR som vi ville och att nå ut i Europa var en riktig fjäder i hatten och nu var vi i mål!

Ett par veckor senare så hör Gran Canarias Turistråd av sig till oss och vill göra ett betalt samarbete med oss. De vill visa upp Gran Canaria via VR och försöka nå en ny målgrupp. Vi ville göra det lite bättre den här gången och få deltagarna i rundturen att bli aktiverade så de fick göra ett quiz under tiden de blev guidade genom Gran Canarias vackra landskap. Till hjälp fick vi vår egna driftiga reseledare Katja Björlinger, Reserådgivare Ving. Mitt i allt detta så går jag på föräldraledighet och lämnar över till min duktiga vikarie Sara Persson, Social Media Manager Ving. Hon fick ta över och arbeta med fenomenala Johannes Stålnacke Nero, Videoproducent TCNE och så här blev resultatet: 

Feber skrev igen om vår vidare satsning på VR, och även spansk press uppmärksammade initiativet.

Artiklar:
Ving ofrece una aplicación de realidad virtual para visitar Gran Canaria

Suecia estrena realidad virtual para reservar viajes a Gran Canaria

Eftersom vi den här gången ännu tydligare hade som mål att nå ut utanför Sveriges gränser erbjöd vi nu också guidning på engelska. Och för att få så stor räckvidd som möjligt och spridning utanför våra egna kanaler bjöd vi in Laura Hall, känd som influencers The VR Girl och ett stort namn i VR-communityt till en av våra guidningar. Det var riktigt roligt att få visa upp vårt arbete för ett erfaret ”VR-proffs”! The VR Girl livesände även guidningen i Facebook Spaces på sin egen Facebook-sida, vilket gav extra spridning och möjlighet för oss att nå en ny målgrupp.

Jag tror att nästa steg inom VR är just att umgås för de VR-upplevelser som jag har varit med om så känner man sig ensam om sin upplevelse. Därför tror jag att Facebook är på helt rätt väg när de satsar på att socialisera i den virtuella världen. Det bästa är också att använda sig av Facebooks egna plattform vilket gör att vi inte behöver utveckla något själva utan kan använda oss av den befintliga plattformen som alltid är uppdaterad. Win-win-win!

Det ska bli spännande att se hur VR kommer mer och mer in i våra liv på olika sätt. Egentligen så har VR funnits länge men det är inte förrän nu som vi är redo att ta in det i våra liv – genom det också i vårt marknadsutbud.

Karin
@karinkomet
LinkedIn
karin.mt.eriksson@gmail.com

Dela sidan:

Spara tid – använd publiceringsschema för sociala medier

Arbetar du med sociala medier och känner att du aldrig har tid? Gör ett publiceringsschema och schemalägg så du slipper publicera manuellt.

Jag har arbetat med sociala medier i snart 10 år och det var långt innan Facebook hade Facebook Business Manager. När jag arbetade som Social Media Manager på Scandic Sverige hade jag ansvaret att hantera och publicera på samtliga kanaler såsom Facebook, Twitter, Instagram, Youtube och dessutom vara support till 72 hotellsidor. Hur skulle jag hinna med? Därför gjorde jag ett publiceringsschema. Strukturen på publiceringsschemat använder jag än idag. Jag använder ett kalkylark för det var enkelt att göra kolumner och få en snabb överblick. Det här publiceringsschemat är främst för organiska poster.

Publiceringsschema
Publiceringsschema

I menyraden står det:

 • Vecka
 • Datum
 • Kategori
 • Beställare
 • Beskrivning
 • Page (Den Facebook-sida den ska publiceras på)
 • FB = Facebook
 • TW = Twitter
 • Ad = Boostad annonsering
 • Copytext
 • Kommentar

Som uppföljning markerar jag inlägg som har fått extra bra engagemang vilket gör att man kan göra en snabb analys och se vad som fungerar bäst för våra följare.

När inlägget är färdigplanerat och redigerat lägger jag in det i Facebooks publiceringsverktyg och schemalägger det där. Vissa använder ett externt publiceringsverktyg men jag publicerar direkt på Facebook för det är så lätt att det blir något knas mellan det externa verktyget och Facebook. Det kan även bli en del strul med Facebooks egna verktyg. Därför är jag lite old school och publicerar direkt via Facebook.

Varför använda ett externt kalkylark när jag kan schemalägga direkt på Facebook?
Jo, för i kalkylarket kan jag lätt redigera copytexten, flytta runt inlägg utan att det laggar på Facebook (det om något är en tidstjuv!!) och ser vem som är beställare. Det bästa av allt är när någon i organisationen frågar “Hur många inlägg har vi gjort kring X under det här året?” Då kan man lätt söka fram resultatet. Genom att kopiera en del av copytexten och söka i Facebook Business Manager får man även fram inlägget. Den här typen av frågor kommer oftast i samband vid bokslut eller årsskiften då man vill göra en sammanfattning av vad man har gjort under året.

Hur mycket tid ska man lägga på planering?
Om man har en always on-strategi med minst ett inlägg per dag, brukar jag ha planerat 1-2 veckor i förväg för att ha utrymme för förändringar och kunna möblera om i schemat. Det tar 10-20 min per inlägg och då räknar jag med skriva copy, leta efter bild och video, hitta djuplänk som passar, lägga spårningskod på länken osv.

Buffert
För att spara tid har jag en flik i kalkylarket med ca 100 st färdiga copytexter som jag kan använda som inspiration. Speciellt när man är stressad och inte har tid att skriva smarta copytexter är det skönt att luta sig tillbaka och se vad man har i sin buffert-lista. Den har räddat mig många gånger när det varit stressigt med annat och någon säger “Det är väl bara att publicera i sociala medier?”.

Genom att planera in i minsta detalj frigör jag tid så jag kan vara beredd på krishantering, vara kreativ, hitta nya lösningar, göra annonser i sociala medier, grotta in mig i sälj-statistik, supportera kundservicemedarbetare som har svårt att svara en missnöjd kund på Facebook eller kanske bara vara social IRL. 🙂 Hur gör du för att spara tid?

Karin
@karinkomet
LinkedIn
karin.mt.eriksson@gmail.com

Dela sidan:

Checklista för dig som arbetar med Influencers

Arbetar du med Influencers? Vill du arrangera en tävling? Känner du till att Skatteverket har regler för Influencers? Du som arbetsgivare behöver hålla koll på vad som gäller när du arbetar med dem.

Många Influencers och arbetsgivare vill göra rätt för sig när de har ett samarbete men det är inte alltid så lätt. Speciellt när det finns många byråkratiska regler och annat som man måste förhålla sig till. Det är knepigt att hålla reda på vad man får och inte får göra. Som arbetsgivare får man ibland vara tydlig med Influencern så inte det blir fel. Om det blir fel så är det både arbetsgivaren och Influencern som blir drabbade. Ingen vill ju statuera sig som det dåliga exemplet. Så, vad bör man tänka på?

 • Tävling
 • Skatt
 • Annonsmärkning
 • Influencer-kit
Checklista för att arbeta med Influencers.
Checklista för att arbeta med Influencers.

Ska Influencern arrangera en tävling?
Ska influencern arrangera en tävling eller lotteri? Men först måste vi ta reda på vad skillnaden är mellan en tävling och ett lotteri. Lotteri är ett spel där det innebär att vinnaren väljs ut slumpmässigt. För att tävlingen inte ska ses som ett lotteri så är tumregeln att den tävlande måste prestera något t ex skriva en motivering och en jury som utser vinnaren. Tävlingssvaret måste vara så unikt att ingen annan kan svara exakt samma. Tävlingsregler samt var vinnaren publiceras bör även också vara med.

Från 1 januari 2019 har Lotteriinspektionen bytt namn till Spelinspektionen och har också uppdaterat spellagen gällande spel om pengar och andra vinster med ett värde i pengar.  De har även nya regler kring utlottning i sociala medier. Nu behöver man inte någon licens för att arrangera en utlottning i sociala medier som t ex. gilla- dela-tävling men kom ihåg att du måste förhålla dig till Facebooks egna regler.

Enligt Facebooks egna tävlings-regler är det inte tillåtet att t.ex. ”dela på din tidslinje för att delta” eller ”dela på din väns tidslinje för att kunna delta flera gånger” och ”tagga dina vänner i det här inlägget för att delta”.

Influencern behöver betala skatt – även arbetsgivaren
Det här med skatt kan vara snårigt. Om jag tolkar Skatteverkets regler rätt så spelar det inte någon roll hur många antal följare Influencern har, utan att Influencern driver sin kanal själv, är vinstdrivande och har regelbunden närvaro. Då anses det vara en näringsverksamhet och ska då beskattas. Om influencern bedriver egen näringsverksamhet så behöver företaget inte betala någon arbetsgivaravgift men om influencern agerar som privatperson, inte som företagare, behöver du som arbetsgivare betala arbetsgivaravgift. Det är något som inte många tänker på idag.

Annonsmärkning
När bolaget har ett samarbete med en influencer så är det väldigt viktigt att Influencerns inlägg annonsmärks på rätt sätt. Huvudansvaret ligger både på Influencern och bolaget som ansvariga. Reklamombudsmannen har satt upp riktlinjer på hur ett samarbete mellan ett företag och en influencer ska se ut. Det viktigaste är dessa två punkter:

 • Enligt Reklamombudsmannen så räcker det inte att skriva Sponsrat inlägg eller I samarbete med utan det måste stå ordet Reklam.
 • Kunden ska kunna se att inlägget är reklam vid en snabb överblick.

Därför bör ni komma överens om hur annonsmärkningen ska se ut. Glöm inte att ange vilka hashtaggar som ska vara med. Har Influencern följare som primärt är barn så finns det regler på hur man får göra reklam till barn. Då är det ännu viktigare att det är tydligt märkt med ordet Reklam. Influencer of Sweden har sammanställt en lista på vad Influencern bör tänka på kring annonsmärkning.

Vill du läsa mer utförligt om vilka regler som gäller när Reklamombudsmannens opinionsnämnd prövar reklam utifrån Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation.

Kit till Influencern
För att minimera att det blir fel så kan man göra ett kit med material som Influencern får använda. T ex logga, bilder, riktlinjer, video-vinjetter, logga i olika format. Detta är ofta väldigt uppskattat av Influencern och gör att slutprodukten blir proffsig och snygg.

Är det något som jag har missat som man bör tänka på? Kommentera gärna.

Karin
@karinkomet
LinkedIn
karin.mt.eriksson@gmail.com

Dela sidan:

Tittartips! Facebook – vän eller fiende

Har du sett dokumentären Facebook – vän eller fiende? Om du inte har gjort det så kan jag varmt rekommendera att titta på den! Den finns tillgänglig på SVT Play och är i två delar. Kanske något att passa på att kolla på under helgen?

Facebook har blivit en plattform som vuxit så snabbt att Facebooks grundare Mark Zuckerberg inte verkar ha insett, eller inte vill inse, att plattformen kan användas för fler syften än att ena världen, vilket är Facebooks grundvärdering. Det finns mycket gott med Facebook, där människor kan hålla kontakten med gamla vänner, även hitta nya och likasinnade världen över. Men det finns en baksida av myntet också som kanske inte alltid är så fin och ljusrosa.

SVT Play, Dokument utifrån: Facebook – vän eller fiende

Facebook har under många år inte tagit ansvar för vad det är för innehåll som publiceras på plattformen eftersom de anser att det är upp till varje person. De har också varit skyddade genom den amerikanska lagstiftningen, där internetföretagen inte hålls ansvariga för det innehåll som publiceras. Aktörer med intentioner om att skapa splittring istället för att ena tar plats på en arena där det blev extra tydligt i det amerikanska valet. Det skapas falska nyheter som underblåser konflikter mellan olika grupper och att genom det sprida konspirationsteorier runt om i världen.

Facebook vill fortfarande ena världen och skapa en plattform för människor att mötas, vilket är en fin tanke. Jag tror att Facebook har mycket gott och att personer vill använda plattformen fortfarande så länge den medför mer glädje än sorg för den enskilda personen. Däremot tycker jag att man ska vara medveten om att man betalar med sin information så det är inte gratis. Jag tycker att den här dokumentären är väl värd att se. Hoppas du gillar den och tycker att den är intressant. 🙂

Karin
@karinkomet
LinkedIn
karin.mt.eriksson@gmail.com

Dela sidan:

CASE: VING – Retargeting med fingertoppskänsla

Har du råkat att klicka på en annons för skor? Sen springer de, bokstavligen, efter dig på varenda webbsida som du besöker (förlåt för min dåliga Göteborgs-humor 🙂 ). Det här är inte rätt sätt för retargeting. Det gäller att hitta fingertoppskänslan när dina retargeting-annonser behöver stängas av.

Retargeting-annonser är en marknadsförares våta dröm, men bara om de görs på rätt sätt. Vi vet att kunden är intresserad av produkten eftersom hon har klickat på den tidigare. Genom det blir retargeting-annonser pricksäkra och har en högre konverteringsgrad än den första annonsen. Det man bör tänka på är att inte tjata ut kunden. Även när kunden har köpt varan så fortsätter annonserna att springa efter.

Jag arbetar på Ving som Social Media Manager och tänkte dela med mig av hur jag arbetade under vår Happy Weekend-kampanj. Den här kampanjen är en kort kampanj där vi vill sälja riktigt bra fyndresor till våra kunder. Eftersom den är kort så finns erbjudandet endast tillgängligt under en helg, vilket gör att vi vill maximera försäljningen så mycket som möjligt under den här perioden. Och vi tjuvstartade kampanjen i sociala medier.

3-stegsraket

I sociala medier gjorde jag en 3-stegsraket för annonseringen.

 1. Före kampanjen
 2. Under kampanjen
 3. Efter kampanjen

Före Happyweekend-kampanj

Före kampanjen gjorde jag annonser som riktades åt kunder som inte är med i vårt medlemsregister och ett antal andra parametrar som t ex “intresserad av att resa”, “barnfamiljer” mm. Exkludera de som redan gillar Ving för att nå nya kunder. Målet var att få personer att registrera sig för att få vårt nyhetsbrev. Budskapet är:

”Psst… I helgen har du möjlighet att hitta riktigt bra fyndpriser. Prenumerera på vårt nyhetsbrev så du inte missar chansen!”

 

Det finns statistik som pekar på att om en kund väl har registrerat sig på ett nyhetsbrev är det väldigt sällan kunden avregistrerar sig. Vilket gör att om vi har fått in kunden i vårt medlemsregister har vi möjlighet att skapa en långsiktig relation med kunden och få dem att ta del av våra fantastiska erbjudanden. Katjing! 🙂

Under kampanjen skickades retargeting-annonser till de som har klickat på annonsen men inte registrerat sig för nyhetsbrevet. Gjorde även A/B-tester med text i bild och bild utan text. Bild utan text fungerade bäst!

Efter kampanjens avslut så var planen att skicka ytterligare en påminnelse till de som klickat på annonsen men inte registrerat sig som kunder med budskapet “Missade du chansen? Missa den inte igen – registrera dig på vårt nyhetsbrev.” Men vi valde att inte skicka ut steg-3-annonserna för vi hade fått ett väldigt fint resultat på de första stegen – vi ville inte tjata hål i huvudet på våra blivande kunder, utan istället skapa en fin relation.

Har du arbetat med retargeting-annonser och hur gjorde du?

Karin
@karinkomet
LinkedIn
karin.mt.eriksson@gmail.com