Dela sidan:

”Hur gör jag för att orka?” Fel svar: Motivation

Augusti är det nya januari, det har ni koll på va? Det är nu vi avancerar till 2.0-versionen av oss själva, lovar att vi ska bli lite bättre på allt, och gör det där vi vill men aldrig orkar.

Och det första givna steget mot det nya jaget förblir: Var mer produktiv.

Så hur tänker vi? Motivation har alltid varit mitt svar på frågan, ”Hur gör jag för att orka?”. Men så enkelt ska det naturligtvis inte vara. Entreprenören, författaren och föreläsaren Rami Sethi som skrivit boken ”I will teach you to be rich” har nyligen publicerat ett inlägg från boken, som lär oss att produktivitet inte alls handlar om motivation.

Istället kan vi se källan till produktivitet som en pyramid bestående av tre nivåer.

Först, det grundläggande:

Den här nivån struntar många i, enligt Sethi beror det helt enkelt på att det är tråkiga självklarheter, vilka anses töntiga att prioritera på riktigt.

– Sov 8 timmar per natt. Varje natt
– Varje morgon när du vaknar, ska du veta precis vad du ska göra och varför
– Se till att din arbetsyta alltid är ren och organiserad
– Din kalender ska dagligen vara anpassad efter din energinivå. Tyngre uppgifter när du är som piggast, och de enklare uppgifterna när du har din dagliga energidipp.

Sen, det psykologiska:

– Sätt tydliga gränser. Våga säga nej, lyssna på vad du vill göra och våga prioritera det som ligger i linje med långsiktiga mål och drömmar
– Undvik de små onödiga irritationsmomenten i vardagen. Lägg t.ex, viktiga saker på samma ställe så att du aldrig behöver leta och ha alltid en extra uppsättning förbrukningsvaror hemma för att slippa irritationen när det tar slut
– Var en positiv jäkel. Gör det bästa av problemen och var alltid supersnäll mot dig själv när du misslyckas
– Planera in ”komma i kapp”-tid varje vecka, så att det alltid finns utrymme att lösa det som missats eller skjutits upp

Och slutligen, detaljerna:

Här spenderar människor 90% av sin tid, när de (efter att ha hanterat de andra två nivåerna) bara ska behöva spendera 10% på alla effektivitets-verktyg så som appar, to do-listor och smarta mejlsystem. Hur som, ska du ge dig in i effektivitets djungeln, är det här några tjänster värda att betala för.

– Konsulten. Sluta lägg din tid på det du inte kan, och ta istället hjälp av en expert när det kommer till saker som att sätta upp en hylla, organisera garderoben eller strukturera upp din privatekonomi
– Automatisera dina återkommande uppgifter och investera i löpande hemleveranser och abonnemang på tvätt- och städtjänster
– Sätt upp system som hjälper dig att vara proaktiv, du kan t.ex två veckor innan en födelsedag, middag eller dylikt påminnas om att köpa present som du sedan beställer, med leverans till mottagarens dörr

Den här pyramiden kan tyckas mastig och någonting annat och svårare, än den typiska ”Du behöver den här appen”-metoden. Men jag tror, precis som Sethi att det kan vara värt att ta tag i. För vilken styrka det finns i att ta kontroll över sin produktivitet på det här sättet, och slippa lägga allt ansvar på den egna motivationen. Samma motivation, som i många fall leder till att människor spenderar år, undrades varför de inte lever det liv de vill.