Dela sidan:

Karriärtips: Bli befordrad under föräldraledigheten


Foto: Christian Gustavsson

Första gången jag hörde om Patrik Lythell var när jag började på Oh My!. “Ett kreativt mastermind”, som stod bakom många av de vassaste idéerna på byrån. Jag var minst sagt nyfiken på den här personen, men fick höra att han satt sin karriär på paus, för att vara hemma med bebis i ett år. Och då blev jag givetvis än mer imponerad. Nu är han tillbaka – ibland med ett barn på armen – men framförallt som kreativ chef. (Note to everyone: en föräldraledighet innebär alltså inte att karriären sätts på paus.)

Var ju himla länge sen jag körde ett gäng karriärtips. Så här kommer dem, med ingen mindre än Patrik Lythell – Kreativ chef och superpappa till Inez.


Hur håller man liv i karriären under föräldraledigheten?
– Svaret är att det gör man inte. Man är med sitt barn i en tid som aldrig kommer tillbaka så ta vara på den. Däremot sover dom ju ibland och då kan man ha något projekt, som liknar hur man startade och varför man ens började i den här branschen. Själv har jag suttit på nätterna och kodat. Det har varit oerhört kul och tänt en rejäl eld för att komma tillbaka till jobbet och sparka lite röv.

Men, du blev ju befordrad till kreativ chef under föräldraledigheten. Hur gick det till egentligen?
– Det kan vara bra att vara ifrån jobbet ett tag, så får dem sakna en lite. Som en relation typ. Ta tiden till att tänka på vad du vill, och kom med ett konkret förslag för hur du ska ta dig och de som är runt dig till nästa nivå.

Vad tar du med dig från föräldraledigheten rakt in i jobbet?

– Leken. För vi måste våga leka också på jobbet. Ett rum där man känner sig rädd för att verka dum är inte ett kreativt rum. Rollspela och ta på dig en konstig hatt. Så länge det är självvalt och inte instruktioner på en lapp från någon trött workshop.

Går det att vara grymmast på jobbet med samtidigt gå hem tidigt?
– Absolut. För det ligger någonting i den där pressen av att behöva göra fyra supertimmar istället för tio slappa. Du fokuserar och skalar bort sånt som är onödigt. Tackar nej till möten du inte behöver vara med i, osv.

Om Inez bestämmer sig för att bli kreatör, vilka är dina tips?

– Att vara verksam som kreatör är inte konst utan ett hantverk. Var mer intresserad av människor än av media. Våga att ha hybrisen att tro att man kan va proffsfotograf, designer, regissör och copywriter samtidigt. Men sen att ha klokheten att fatta att man inte är det. Ork, ihärdighet och tålamod är också bra egenskaper att ha med sig, för att pusha sina projekt i mål. En ihärdig, envis jävel kommer alltid gå längre än en sköning.