Dela sidan:

#metoo är toppen – men rör inte vårt fotbolls-vm, era jävla fittor!

Visst är det lite som att #metoo-kampanjen känts övernaturlig, liksom ostoppbar. Förmodligen har det att göra med det faktum att alla har gått med på den. Från höger till vänster, uppifrån och ner. INGEN har satt sig emot, och kraften från den här historiska rörelsen har sparkat maktmän och fått redaktioner att darra. Men framförallt har varenda jävel reflekterat och tagit det till sig.

Klockan är 20:45. Två miljoner svenskar sitter klistrade framför sina tv-apparater och får i realtid se sitt älskade fotbollslag bli utbuade under Sveriges nationalsång. Någon svensk spelare skriker “jävla fittor” tillbaka till italienarna. Sverige vinner matchen. Miraklet i Milano är ett faktum och glädjen är total.

Men dagen efter, när vi knappt hunnit ta in att vi ska till VM, kommer en programledare och försöker förstöra glädjeyran i SVT’s Morgonstudion. Hur vågar hon? Att dra upp den där lilla detaljen att en spelare skrek “jävla fittor”, när vi lyckats med det omöjliga och vunnit mot Italien! Det finns inget utrymme för jämställdhets-reflektioner nu, fitta som skällsord hit eller dit spelar väl ingen roll?! Eller?

Var tog vi vägen? Vi som problematiserar att den där kritiserade machokulturen spiller över på bästa sändningstid. Vi finns inte på Twitter i alla fall.

Det en gång enade #metoo-Sverige är härmed delat.

För i samma sekund som Mikael Lustig skrek “jävla fittor”, tvingades vi inse, att vi faktiskt inte bryr oss så mycket. I svenskens bok väger fortfarande en historisk fotbollshändelse tyngre än en historisk jämställdhetsrörelse.

Så låt oss fira ifred nu, era jävla fittor. Vi ska till VM! 😀