Dela sidan:

Regisserat av Metro: Jimmie Åkesson i rollen som mysfarbror


Bild: Metro.se

Det är valår och nog känns det viktigt, intressant och bra när nya format tas fram för att nå ut till alla i Sverige med rösträtt. Det är jag med på.

Lucys val” är en rörlig intervjuserie av Metro, där sjuåriga Lucy intervjuar partiledarna. Låter kanske kul i ett par sekunder, men efter att ha tänkt till förstår både du och jag att det är en oerhört dålig idé.

Frågorna saknar tyngd och det är såklart omöjligt för en sjuåring att ställa kritiska följdfrågor. En riktig PR-dröm för en mediatränad partiledare med andra ord. Platt och onyanserat för oss andra. Sjuåriga Lucy är mörkhyad, så när hon tvingas prata rasism med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, blir det hela väldigt osmakligt.

(Och för att friska upp minnet, så här har Metros handplockade experter tidigare beskrivit partiet under rubriken ”Är SD ett rasistiskt parti?”. Om någon nu glömt bort vilka vi har att göra med i vår riksdag.)

Jimmie Åkesson ges nu utrymme att spela mysfarbror framför en mörkhyad flicka. Han förskönar Sverigedemokraternas ideologi och vinklar fritt sina svar på de obehagligaste av sätt. Tillexempel definierar Åkesson vad rasism är och förklarar att; ”Man får gifta sig med en flicka om man är flicka”, vilket ju stämmer bra utifrån lagboken. Men hur Sverigedemokraterna ställer sig till samkönade äktenskap hade kanske varit en intressantare fråga i sammanhanget?

Det är valår och aldrig har det väl varit så viktigt med nya format för att nå ut till alla i Sverige med rösträtt.

Att sjabbla bort den chansen på det här sättet. Fullständigt obegripligt.