söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Katarina & Jacob

Katarina Graffman & Jacob Östberg. Doktorn i antropologi och professorn i reklam och PR som tillsammans skrivit boken ”Vi är vad vi köper” resonerar om människors beteenden och fenomen i konsumtionskulturen.


Publicerad 25 november 2022

Är materialism det nya svarta?

Jacob: Usch Katarina, det känns inget bra just nu. Det känns verkligen som att jag kastar bort mitt liv. Så många möjligheter för mig och min familj som jag bara låter passera. I syfte att… ja, vad egentligen? Kanske har jag gått vilse trots allt. 

Katarina: Stackare, visste inte att du befann dig på en riktigt så dunkel plats i tillvaron. Det är tufft så här på hösten när novembermörkret sänker sig, vilket accentueras av att Black Friday successivt har koloniserat hela månaden. Det är svart, svart, svart vart man än vänder sig. Och i tider där människor håller hårt i sina plånböcker är det troligt att det svarta håller i sig ända fram till dopparedagen. 

Men ska man tro vissa företag kör de rea hela månaden bara för att minska överkonsumtionen. Hör här operativa chefen på Meds: “Vi ser att dessa kampanjer är väldigt uppskattade av kunder, men att många också upplever en köpstress som kan leda till överkonsumtion. Vi säljer ju produkter som kunder faktiskt behöver i vardagen, men ville i år även erbjuda extra bra priser över hela månaden så att våra kunder kan handla i lugn och ro.” Schysst ändå av Meds.

Jacob: Absolut, superbjussigt ju! Förvisso måste det ju verkligen inte vara ett motsatsförhållande mellan att försöka hjälpa stackars stressade kunder och att tjäna pengar, men ibland ekar det ju en smula ihåligt. 

Apropå ihåligt så känns det som att jag håller på att sugas in i ett svart hål av räntehöjnings-, inflations- och elprisångest. Det känns tungt och mörkt nu, men oj vad ljus tillvaron skulle kunna bli om jag bara släppte på bromsen och gick loss på alla fantastiska erbjudanden som just nu fyller min inkorg. Du och jag brukar ju predika om att lyckan inte ligger i att ha fler eller annorlunda prylar, men tänk om vi är ute och cyklar! Om vi på felaktiga grunder vänder ryggen mot det goda liv som just denna shoppingfest skulle kunna ge oss tillgång till? För ett rabatterat pris dessutom! 

Katarina: Har alltid vetat att du innerst inne tillber materialismen, att du tror på att det goda livet ska infinna sig om du bara kunde äga fler och annorlunda prylar.  

Det är klart att det inte är något fel på att inte spendera mer pengar än nödvändigt på sådant man behöver. Men vad är det man behöver? Kommer livet bli långsiktigt kvalitativt bättre av just de sakerna som man tokshoppar under Black Friday? För det går ju inte att komma ifrån att Black Friday är ett marknadsjippo som uppmuntrar överkonsumtion. Och jag kan inte låta bli att förundras över det faktumet att helt till synes förnuftiga människor beter sig som hungriga gamar när de ser ett reapris.

Jacob: Det är läskigt att ge upp tanken på att livet skulle bli bättre om vi bara hade fler, bättre och annorlunda prylar. Vadå, ska det bara vara såhär liksom? Jag vill ju uppåt, framåt? Bli något! För om vi inte tror på materialismen, vad ska vi då tro på? Det blir bara tomt.

Kanske måste jag helt enkelt söka andlig tröst hos “The Church of StopShopping” där Reverend Billy skänker hopp och gemenskap i ett samfund präglat av annat än materiellt överflöd.

Katarina: Hallelujah!

Dela blogginlägget:

Mer från Katarina & Jacob

Till bloggen >

Wanted Dead or Alive: Homo Economicus

Katarina: Häromdagen satt jag och bläddrade i sonens kurslitteratur, han ska läsa Nationalekonomi denna termin. Jag har ju inte själv läst detta ämne däremot ekonomisk antropologi som skiljer sig från...

25 januari 2023

Katarina och Jacob satt vid brasan

Katarina: Julen är en högtid som ursprungligen firades som en religiös högtid för att fira Jesu födelse. Med tiden har dock julen blivit alltmer kommersialiserad, med fokus på att köpa...

16 december 2022

Maximera avkastningen på ditt romantiska kapital!

Katarina: Hörru Jacob, har du testat nätdejting någon gång? Jacob: Njet, det blev aldrig något med det för min del. Har ju varit stadgad så länge så när jag var ung...

14 oktober 2022