tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Katarina & Jacob

Katarina Graffman & Jacob Östberg. Doktorn i antropologi och professorn i reklam och PR som tillsammans skrivit boken ”Vi är vad vi köper” resonerar om människors beteenden och fenomen i konsumtionskulturen.


Publicerad 2 februari 2022

Bluffmakare eller hållbarhetsmarknadsförare – same game different name

Katarina: Såg att du fick lite mothugg i senaste numret av Resumés Magasin! De har ett tema om “de nya talangerna, de eftertraktade”. En av dessa eftertraktade är tydligen “hållbarhetsmarknadsföraren” och enligt Billy Andersson “kommer du göra allt för att få tag på” en sådan.

Där plockas ditt uttalande om att “[hållbarhet] inte har ett skvatt med kommunikation att göra” och sätts i relation till ett uttalande från Erik Elvingsson Hedén – som driver konsultbolaget SB Insights, som står bakom Sustainable Brand Index – som i relation till hållbarhet tvärtom säger att det “tänks för lite kommunikation och marknadsföring.”

Jacob: Jo, jag såg det och det är ett så tydligt exempel på hur svårt det verkar vara för många att hålla två tankar i huvudet samtidigt: 

  1. Hållbarhetsarbete är viktigt. För att termen hållbarhetsarbete ska vara meningsfull måste den peka på arbete, det vill säga konkreta åtgärder, som på något sätt ställer om ett företags affärsmodell, tillverkningsprocess, eller dylikt i en riktning som minskar företagets klimatpåverkan.
  2. Kommunikation och varumärkesarbete är viktigt. 

Man kan ägna sig åt (1) hållbarhetsarbete utan (2) att kommunicera om det och använda det i sitt varumärkesarbete. Det förefaller korkat om man gör bra saker som man tror stärker varumärket. I så motto har Erik Elvingsson Hedén helt rätt när han säger att “Hållbarhet måste sättas i det egna varumärkets kontext.”

Däremot, och det är ju här skon klämmer, så spelar det ingen roll hur raffinerat man ägnar sig åt (2) hållbarhetskommunikation och dito varumärkesarbete om det inte finns (1) seriöst hållbarhetsarbete bakom. Jo, alltså, det kanske spelar roll för företagets försäljningssiffror men det hjälper oss inte mot en mer hållbar framtid.

Katarina: Precis, det får mig att tänka på vad Yrsa Lindberg skrev i en debattartikel i Resumé där hon uppmuntrade till att sluta använda h-ordet: ”Vi måste sluta använda det för att beskriva produkter, material och processer som ännu är långt ifrån hållbara – och antagligen aldrig blir det.”

Faktum är att artikeln om “hållbarhetsmarknadsföraren” är en nästan komisk uppvisning i hur svårt det verkar vara att hålla de här två sakerna i huvudet samtidigt. Eller komisk och komisk? Det blir ju snarare tragiskt när man tänker på hur många företag fixar och trixar med kommunikationen så att de ska framstå som mer hållbara än vad de är. Om det är hållbarhetsmarknadsförarens roll så hoppas jag att Billy Andersson har fel. 

Jacob: Jo, det finns onekligen en komisk timing i att man just nu lyfter fram Ann Freudenthal som ett lysande exempel på dessa framledes så eftertraktade hållbarhetsmarknadsförare. Freudenthal sägs i artikeln ha byggt upp den framgångsrika hållbarhetskommunikationen på mejerijätten Arla. 

Samma Arla som precis vunnit den ideella konsumentföreningen Äkta Varas antipris Årets Matbluff 2021 för just sin vilseledande hållbarhetskommunikation på temat “Netto noll”. Samma Arla som under de senaste åren gång på gång varit i blåsväder för just detta vilseledande budskap. Som 2020 lovade att komma med bevis för detta klimatpåstående men som 2021 stämdes av Konsumentombudsmannen då inga vettiga bevis för påståendena hade kunnat presenteras. 

Katarina: Världen står i brand och här står vi och gör vågen för en yrkeskategori som hyllas för att de framgångsrikt lyckas vilseleda konsumenterna. Det spelar ju ingen roll hur mycket bra och seriöst hållbarhetsarbete ett företag – som Arla – kanske gör så länge som kommunikatörerna inte vågar lita på att det räcker att berätta om detta på ett sakligt vis.

 

 

Dela blogginlägget:

Mer från Katarina & Jacob

Till bloggen >

Wanted Dead or Alive: Homo Economicus

Katarina: Häromdagen satt jag och bläddrade i sonens kurslitteratur, han ska läsa Nationalekonomi denna termin. Jag har ju inte själv läst detta ämne däremot ekonomisk antropologi som skiljer sig från...

25 januari 2023

Katarina och Jacob satt vid brasan

Katarina: Julen är en högtid som ursprungligen firades som en religiös högtid för att fira Jesu födelse. Med tiden har dock julen blivit alltmer kommersialiserad, med fokus på att köpa...

16 december 2022

Är materialism det nya svarta?

Jacob: Usch Katarina, det känns inget bra just nu. Det känns verkligen som att jag kastar bort mitt liv. Så många möjligheter för mig och min familj som jag bara...

25 november 2022