söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Katarina & Jacob

Katarina Graffman & Jacob Östberg. Doktorn i antropologi och professorn i reklam och PR som tillsammans skrivit boken ”Vi är vad vi köper” resonerar om människors beteenden och fenomen i konsumtionskulturen.


Publicerad 31 augusti 2023

Humanistiskt rationellt att lyssna på influencers

Jacob: Herregud, vi ses igen efter en halv evighet. Kul! Men påminn mig, var är vi och varför är vi här? Jag har ingen som helst aning? 

Katarina: Vi ska ju föreläsa på IM EXPO idag, Nordens största Influencer Marketing event & konferens. Vi pratar om varför det är humanistiskt rationellt att lyssna på influencers. “Det var ju otippat”, var det en person som sa till mig.

Jacob: Ja, det verkar som att en del har fått för sig att vi skulle vara mot influencers. Som om vi ville att detta fenomen skulle upphöra att existera. Men det är ju en missuppfattning. Influencers är ju knappast varken goda eller onda i sig själva, däremot kan de ju torgföra mer eller mindre rimliga livsstilar. Framförallt är det ju inte något fel på att följa och låta sig inspireras av influencers.

Katarina: Nej, det kan ju vara humanistiskt rationellt till och med. Men vad är då ”humanistiskt rationalitet”? Det är ett begrepp du och jag myntat för att beskriva den rationalitet som vi som människor följer när vi spelar efter (konsumtions-) kulturens regler. Till exempel, istället för att säga att vi är irrationella när vi köper snittblommor (som flugits in från Brasilien och odlas på gammal regnskogsmark) och en ask Aladdin (som innehåller palmolja) till vår mormor på hennes födelsedag, trots att det finns information om att detta inte är hållbart, bör vi kanske säga att vi följer en humanistisk rationalitet där vi vill odla det sociala bandet mellan mormor och barnbarn enligt de konventioner som vårt samhälle ställt upp.

Det handlar om att förstå mänskliga beteenden ur ett annat perspektiv än det teknokratiskt rationella, snarare ur det sociala och relationella. 

 Och hur hänger detta ihop med influencers?

 Jacob: Det finns ju en del som tycker det är märkligt, eller till och med fel, att influencers fått så mycket makt idag. Som tycker att de människor som låter sig ledas av influencers istället skulle se upp till andra auktoriteter. Eller vara lite mer självständiga.

Inte minst kanske denna typ av åsikter kommer från de som är lite äldre som förfasar sig över ungdomen. “Herregud, kidsen idag lyssnar slaviskt på sådana där influencers som inte har åstadkommit något annat än att ha ett populärt konto på diverse sociala medier!!! Kan de inte skärpa till sig och låta sig ledas av en riktig auktoritet, sina lärare till exempel???”

Istället för att förfasas är det i vanlig ordning mer intressant att fundera på varför influencers är så populära. Och det är här som den humanistiska rationaliteten kommer in i bilden. Det tycks nämligen som att influencers ofta bjuder på ett socialt sammanhang. Man kan tala om ett imagined community av andra likasinnade. Med dessa kan man känna en gemenskap, inte för att man har träffat dem utan för att man vet att de uppfattar världen på ett liknande vis, eftersom de också valt att följa just denna influencer.

När man följer och låter sig påverkas av en influencer är det således inte ett utslag av en krasst kalkylerande rationalitet där man vägt olika alternativ mot varandra och kommit fram till att man kommer att tjäna på att låta sig styras av just denna influencer. Istället tilltalas man av det sociala sammanhang och den gemenskap som man känner att denna influencer bjuder in till.

Katarina: Precis, därför är det en potentiellt sett mycket viktig och ansvarsfull roll som influencers har. Det är nästan så att jag blir sugen på att citera Spider Man. Ska jag? 

Jacob: Ja, det är dags!

Katarina: With great power comes great responsibility.

Dela blogginlägget:

Mer från Katarina & Jacob

Till bloggen >

Man eller mus?

Katarina: Hur går det för dig i Lyon? Har du plockat russinen ur den franska kakan och upplevt det mest förfinade den franska kulturstormakten har att erbjuda? Forskning visar att även...

9 juni 2023

Är det inte dags för AW?

Katarina: När är det nu du kommer hem från Frankrike, Jacob? Det skulle sitta fint med en AW i försommarsolen någon fredag den närmsta tiden, hinner du komma hem till...

26 maj 2023

Ingen lallare i ängslighetssamhället

Katarina: Sedan upplysningstiden på 1700-talet har en syn på människan som rationell och logisk dominerat; det rationella tänkandet har haft mer eller mindre fullständigt tolkningsföreträde. Vi har lagt fokus på...

17 april 2023