söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Katarina & Jacob

Katarina Graffman & Jacob Östberg. Doktorn i antropologi och professorn i reklam och PR som tillsammans skrivit boken ”Vi är vad vi köper” resonerar om människors beteenden och fenomen i konsumtionskulturen.


Publicerad 16 december 2022

Katarina och Jacob satt vid brasan

Katarina: Julen är en högtid som ursprungligen firades som en religiös högtid för att fira Jesu födelse. Med tiden har dock julen blivit alltmer kommersialiserad, med fokus på att köpa presenter och konsumera stora mängder mat och dryck. Detta kan leda till att den ursprungliga meningen med högtiden försvinner och ersätts med materialism och konsumtion.

Jacob: En kritik mot kommersialiseringen av julen är att den kan göra att människor känner sig stressade och pressade att köpa dyra presenter och uppfylla förväntningar från omgivningen. Detta kan också leda till ökad skuldsättning och pengaproblem för vissa individer och familjer.

Katarina: En annan kritik är att kommersialiseringen av julen kan förskjuta fokus från det som egentligen är viktigt under högtiden – att umgås med sina nära och kära och fira Jesu födelse. Istället kan det bli allt viktigare att visa upp sina inköp och överdriva julfirandet på sociala medier och i olika sammanhang.

Jacob: Sammanfattningsvis kan julens kommersialisering leda till stress, pengaproblem och att viktiga aspekter av högtiden förskjuts. Det kan vara värt att reflektera över hur man själv firar jul och försöka hålla fast vid det som är viktigt för en själv och ens närmaste, istället för att bli förförd av konsumtion och materialism.

Katarina: En antropologisk hyllning till julen skulle fokusera på hur högtiden är en unik kulturell praktik som har utvecklats och förändrats över tid, och som har olika betydelser och betydelsefulla ritualer för olika människor och samhällen.

Jacob: Enligt antropologin är alla kulturella praktiker, inklusive högtider som julen, både produkter av och påverkande faktorer för samhällen och individer. Julen är en högtid som har sina rötter i kristendomen, men som har förändrats och assimilierats av olika kulturer och samhällen i olika delar av världen.

Katarina: En antropologisk hyllning till julen skulle också betona dess betydelse som en tid då människor kan umgås och utföra olika ritualer och traditioner tillsammans. Detta kan ses som ett sätt för människor att förankra sig i sin kultur och gemenskap, samtidigt som det bidrar till att bevara och vidareutveckla dessa kulturella praktiker.

Jacob: Sammanfattningsvis skulle en antropologisk hyllning till julen betona dess betydelse som en unik kulturell praktik som har utvecklats över tid, och som har olika betydelser och betydelsefulla ritualer för olika människor och samhällen. Den skulle också fokusera på hur julen bidrar till att förankra människor i sin kultur och gemenskap, och till att bevara och vidareutveckla dessa kulturella praktiker.

 

Katarina & Jacob: 

Katarina och Jacob satt vid brasan

I den kalla medeltida natten

Och tittade på julgranen

Som glittrade i ljuset

 

De hade fått gåvor av sin far

Och delat med sig till varandra

En bok av Ovidius och en bägare av glas

Som glimmade i det skarpa ljuset

 

De log mot varandra, lyckliga och nöjda

Och kände sig tacksamma och välsignade

I den här högtiden, då allt var möjligt

Och kärlek och gemenskap rådde

 

De drack av glöggen och åt lussekatter

Och tänkte på hur lyckliga de var

Att få vara tillsammans i den här tiden

Och fira julen tillsammans i fred och glädje.

 

(En mysig juluppgift för oss alla är vilka av våra vänner och kollegor som kommer bli arbetslösa när vi blir ännu bättre på att använda den här typen av “hjälpmedel”. Hela det här blogginlägget har skrivits av chat.openai.com/chat genom att vi matade in följande instruktioner: “Skriv en kritik av julens kommersialisering”, “Skriv en antropologisk hyllning till julen” och “Skriv en juldikt med Katarina och Jacob i huvudrollen. Medeltida stil”. God Jul!)Dela blogginlägget:

Mer från Katarina & Jacob

Till bloggen >

Wanted Dead or Alive: Homo Economicus

Katarina: Häromdagen satt jag och bläddrade i sonens kurslitteratur, han ska läsa Nationalekonomi denna termin. Jag har ju inte själv läst detta ämne däremot ekonomisk antropologi som skiljer sig från...

25 januari 2023

Är materialism det nya svarta?

Jacob: Usch Katarina, det känns inget bra just nu. Det känns verkligen som att jag kastar bort mitt liv. Så många möjligheter för mig och min familj som jag bara...

25 november 2022

Maximera avkastningen på ditt romantiska kapital!

Katarina: Hörru Jacob, har du testat nätdejting någon gång? Jacob: Njet, det blev aldrig något med det för min del. Har ju varit stadgad så länge så när jag var ung...

14 oktober 2022