Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag19.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Katarina & Jacob

Katarina Graffman & Jacob Östberg. Doktorn i antropologi och professorn i reklam och PR som tillsammans skrivit boken ”Vi är vad vi köper” resonerar om människors beteenden och fenomen i konsumtionskulturen.


Publicerad 15 Maj 2020

Livet efter COVID-19

Katarina: Jag roar mig i dessa tider med att samla uttalanden om hur livet efter COVID-19 kommer att bli. Dessa sianden om framtiden har ju fullständigt exploderat i medierna. Låt mig återge ett axplock från några välkända tänkare:

“Istället för att bygga övervakningsregimer, är det inte för sent att återskapa människors tillit till vetenskap, statliga auktoriteter och media”, skriver historikern Yuval Noah Harari. Han framhåller att mänskligheten nu har ett val att göra, nationalistiskt isolering eller global solidaritet.

På frågan Vilka konsekvenser kommer uppmaningen att stanna hemma och stänga ned samhällsfunktioner få för vår tillväxtekonomi och vårt nuvarande globala ekonomiska system? svarar humanekologen Alf Hornborg så här: “Jag kan mycket väl tänka mig att en epidemi av den här typen kan vara stenen som stjälper lasset.” Hornborg menar att pandemin triggat en nervositet i systemet som inte bara har med hälsoproblemen att göra utan speglar en medvetenhet om sårbarheten i ett ekonomiskt system med extrem hyperkoherens.

“Normality will not return”, säger filosofen Slavoj Žižek, och menar att det är just i det faktumet som det finns en möjlighet. Nu kan vi välja om vi vill ha en framtid av barbari eller solidaritet.

Och så har vi David Sandström, Klarnas marknadsdirektör, som säger att nu ska Klarna sluta göra reklam för sina krediter eftersom “alla som arbetar på Klarna ska kunna se sig själva i spegeln när vi går och lägger oss.”

Jacob: När vi försöker förstå vad som komma skall är det viktigt att dra sig till minnes hur extremt dåliga vi är på att förutspå ens våra egna handlingar i en hyfsat lätt förutsägbar närframtid. Till syvende och sist handlar det om en av dina och mina gamla käpphästar, nämligen vilket dåligt mått attityder är för att förutse beteenden. Det är säkert så att många just nu, på ett individuellt plan, har en positiv attityd till radikala förändringar:

“Herregud, hur kunde vi hålla på som vi gjorde för bara några månader sen? Under min tid i frivillig isolering har jag insett hur ytligt det är med alla modekläder som jag brukade köpa. Det enda som betyder något är ju att faktiskt få träffas, att få se en andra människor i ögonen, förnimma deras fysiska närvaro… Vad man sen har på sig när man träffas, det kan ju faktiskt kvitta!”

Eller: 

“Jag brukade vara så stressad att jag inte tyckte att jag hade tid att laga riktig mat. Det blev att jag bara rafsade ihop nåt halvdant med hjälp av halvfabrikat. Nu när jag plötsligt tvingats sänka tempot har jag insett vilken tillfredsställande aktivitet det är att laga riktig mat från grunden. Och har man väl hamnat där, då finns det ingen väg tillbaka…” 

På det sättet tänker vi nog lite till mans, att nu har vi fått tid för reflektion och distans och aldrig kommer livet bli detsamma. Vare sig det gäller framtida klädinköp och matlagning eller något annat som semestrar och jobbresor. Vi har både en positiv attityd och en tydlig intention att förändra oss. Återstår dock att se om denna intention faktiskt omvandlas till beteenden? 

En sak kan vi nämligen vara helt säkra på och det är att mäktiga krafter kommer sätta alla klutar till för att få oss att återgå till de köpmässiga beteendemönster som vi hade innan den här krisen. Företagens kampanjer kommer stå som spön i backen för att få oss att lätta på plånboken och staten kommer göra vad den kan för att stimulera tillväxten och fylla på statskassan, vilket i slutänden innebär att vi som enskilda konsumenter måste konsumera.

Katarina: Jajjamensan! Det blir kul – eller snarare kanske ett tråkigt bekräftande – att se huruvida de stora tänkarna har rätt med sina profetior om radikal förändring, eller om vi, de små människorna, återigen fogar in oss i det konsumistiska lemmeltåget.


Foto: Elena Koycheva

Dela blogginlägget:

Mer från Katarina & Jacob

Till bloggen >

Älska valfriheten – den är ju så fri

Jacob: Jag har säkert berättat någon gång tidigare om ett tillfälle då jag befann mig på en hearing hos en av Sveriges större anslagsgivare för ekonomisk forskning. En kollega från...

15 Januari 2021

Här ligger en hund begraven

Katarina: Läste en undersökning som Ungdomsbarometern och Jung Relations genomfört som man kan läsa om i rapporten med den löftesrika titeln Framtidens hållbaraste varumärken 2020… Jacob: Spännande det där med “framtidens...

11 December 2020

Dags för årets svartkonstseans, eller som vi kallar den “Black Friday”

Jacob: Jag känner mig inte alls sedd i den här relationen längre. Mail efter mail skickar jag men inte fan får jag några svar. Har jag gjort något dumt?  Katarina: Förlåt,...

27 November 2020