söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Katarina & Jacob

Katarina Graffman & Jacob Östberg. Doktorn i antropologi och professorn i reklam och PR som tillsammans skrivit boken ”Vi är vad vi köper” resonerar om människors beteenden och fenomen i konsumtionskulturen.


Publicerad 13 maj 2022

Mer kropp än knopp

Katarina: Kom igen nu Jacob, vad långsamt du går, stapplar fram och stånkar och stönar så fort du ska röra på dig. 

Jacob: Äsch, det är bara träningsvärk. Jag har ju börjat gå på gym, vettu! 

Katarina: Va? Du som alltid hånat alla friskusar som håller sig i trim, från gymhetsare till vinterbadare. Är det åldersnojan som smyger sig på? 

Jacob: Nej, snarare en antropologisk kunskapspollett som slutligen trillat ner kan man kanske säga. 

Efter att ha lyssnat runt på teknikoptimisternas fantasier om hur livet i Metaverse kommer te sig så slog det mig hur de fullständigt reducerar bort kroppen. Kanske framförallt vad gäller idéerna om att i Metaverse så kommer vi kunna vara vem vi vill, utan att hållas tillbaka av våra kroppar. Om jag till exempel vill vara en vacker yngling med en torso som ser ut att vara frammejslad i granit, så kan jag vara det. I metaverse behöver jag inte vara en medelålders man med en torso som ser ut att vara frammejslad i halvsmält mjukglass. Ja, det är vad de lovar. Teknikoptimisterna. Men riktigt så enkelt är det ju inte. För vi är ju till syvende och sist våra kroppar, det är ju någonting som vi bland annat lär oss av antropologin. 

Katarina: Precis, det är så viktigt att komma ihåg att vi som människor är förkroppsligade. Vi är inte bara (mer eller mindre) rationella hjärnor – även om medvetandet förvisso kan tänkas ha sin hemvist där – utan vi är också kroppar. 

I såväl den här bloggen som i andra sammanhang så kritiserar vi ofta olika typer av undersökningar som bygger på att man frågar människor om deras beteenden. Det är ju nämligen så att om man vill veta något om hur människor beter sig så bör man studera just detta, snarare än att titta på hur de talar om att de beter sig. Det är nämligen inte alls samma sak.

Ibland när vi för detta på tal – att det är skillnad på hur människor pratar om att de beter sig och de faktiskt beter sig – så dras den felaktiga slutsatsen att vi skulle hävda att folk ljuger om hur de beter sig. Det stämmer inte. Visst kan det säkert finnas enskilda tillfällen när de man pratar med faktiskt ljuger, men framförallt handlar det om att vi har ganska dålig koll på hur vi beter oss. Vi tror att vi har koll på detta, men det har vi inte.

En anledning till detta stavas K R O P P E N. Kroppen, the body, der körper, le corps…. 

Jacob: Nej, kroppen blir vi inte av med. Snarare tvärtom. Ju mer vi sitter som jävla paddor framför en skärm och lajjar runt i Metaverse desto mer problematisk kommer kroppen bli. Lika bra att se den antropologiska sanningen om förkroppsligandet i vitögat och ta tag i saken, således. Därav gymbesöken. 

Vad tar du förresten i bänkpress? 

Katarina: Mer än du gör i alla fall!

Foto Thomas Oxford

Dela blogginlägget:

Mer från Katarina & Jacob

Till bloggen >

Wanted Dead or Alive: Homo Economicus

Katarina: Häromdagen satt jag och bläddrade i sonens kurslitteratur, han ska läsa Nationalekonomi denna termin. Jag har ju inte själv läst detta ämne däremot ekonomisk antropologi som skiljer sig från...

25 januari 2023

Katarina och Jacob satt vid brasan

Katarina: Julen är en högtid som ursprungligen firades som en religiös högtid för att fira Jesu födelse. Med tiden har dock julen blivit alltmer kommersialiserad, med fokus på att köpa...

16 december 2022

Är materialism det nya svarta?

Jacob: Usch Katarina, det känns inget bra just nu. Det känns verkligen som att jag kastar bort mitt liv. Så många möjligheter för mig och min familj som jag bara...

25 november 2022