Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Katarina & Jacob

Katarina Graffman & Jacob Östberg. Doktorn i antropologi och professorn i reklam och PR som tillsammans skrivit boken ”Vi är vad vi köper” resonerar om människors beteenden och fenomen i konsumtionskulturen.


Publicerad 30 maj 2019

Prylmässig tarmsköljning

Jacob: Mina kollegor inom företagsekonomi pratar generellt sett inte så mycket om patologiska tillstånd som hoarding disorder, det vill säga när samlandet går överstyr och människor far illa av att inte kunna göra sig av med saker. Man har liksom en tendens att se problem som enskilda händelser snarare än systematiska, och är framförallt mest fokuserade på hur det går till när vi skaffar oss nya saker, snarare än hur det går till när vi ska göra oss av med dem. Det finns liksom mer stålar att göra på köpandet än på slängandet. Alltmer har det förvisso börjat fokuseras på vad som händer när vi använder saker, eftersom man börjar förstå att det är då som värde skapas. Men själva slutfasen när vi ska göra oss av med prylarna är tämligen outforskat. Ändå känns det som att detta är en fas av konsumtionen som blir alltmer påtaglig. Dels för att de senaste årens framsteg på återvinningsområdet gör att vi är mer medvetna om vad som kan återanvändas och vad som bara blir sopor, dels för att det är mycket jobb som krävs av oss konsumenter för att hantera det här. Men det känns också som att hela vårt samhälle lider av någon form av mer eller mindre utbredd hoarding disorder, där vi ackumulerar en jäkla massa prylar som vi tycks oförmögna att göra oss av med. Hellre skaffa ett Shurgardförråd i förorten än att tvingas ta besvärliga beslut vid en eventuell rensning. Hur skulle du som antropolog förklara det här?

Katarina: Den omedelbara förklaringen människor vi studerat själva ger till alla dessa prylar som finns spridda i hemmet är att de har brist på förvaring i sitt boende. Nästan alla jag träffat genom åren i diverse olika studier klagar över att de inte har “tillräckligt med förvaringsutrymmen” och det är *därför* det är så mycket prylar överallt. Men den förklaringen är ju bara symptom på något helt annat, nämligen ett allt vanligare tillstånd i köp och släng-kulturen, människor köper och köper sådant de faktiskt inte behöver och är dessutom oförmögna att rensa ut.

Prylar får ju ett visst värde då vi haft dem och brukat dem en tid. Prylarna blir våra, en del av vilka vi är, de blir en del av berättelsen om oss själva. Och det är ju en av förklaringarna till att många människor har väldigt svårt för att rensa ut, slänga, göra sig av med, vissa mer än andra – därav begreppet hoarding disorder. Det är ju som att kapa en bit av sin egen kropp, att slänga en del av den man varit. Det är intressant att de allra flesta människor vi studerat ber om ursäkt för att de har så mycket prylar, det är något skamligt att ha huset fullt med saker. De säger att visst ska de rensa men det har ännu inte blivit av. Och när de försöker rensa och börjar riva i de gamla prylarna som “kallnat” uppe på vinden blossar åter känslan upp att den här prylen är ju en del av vem jag är och så packas den åter ned i lådan och sparas.

Jacob: Sen är det intressant att interagera med dem som faktiskt har lyckats göra sig av med lite av den tyngd de känner från alla prylar. Man ser det bland dem som nyfrälst sprider Marie Kondos evangelium: detta är den enda sanna vägen till frälsning! Men man ser det också i de glansigt saliga blickarna hos dem som just lättat sin last på tippen.

Den typen av lättat frälst blick har jag annars bara stött på när jag gjorde fältarbete bland hälsofreaks i USA för många år sedan. När de talade om colon cleansing både lät och såg de ut som de pryldumpare vi möter idag. Så det är väl det vi bevittnar, en prylmässig tarmsköljning i akt och mening att befria både såväl överbelamrade hem som själar.

Dela blogginlägget:

Mer från Katarina & Jacob

Till bloggen >

Graffman & Östberg slår ett slag för julklappen

Katarina: Nu är det jul igen. Nu är det köpfest igen.  Men, är det så illa att köpa julklappar? Överkonsumtion är inte bra, men är det bra att skippa alla julgåvor?...

21 december 2021

Att vara cynisk är det nya svarta

Katarina: Tänker på en siffra jag såg från en undersökning som Svensk Handel gjort, 56% uppgav att de planerade att handla något under Black Friday (eller Black Week eller vad...

26 november 2021

COP26 och den mustiga marknadsliberala marinaden

Katarina: Vi lever i en tid där vi gått från att exploatera naturen – alltså utnyttja naturen till fördel för egen vinnings skull och tillfredsställa ändlösa begär – till att...

2 november 2021