Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunicera!

BETALT SAMARBETE. Vi på Mynewsdesks content vill prata om konsten att skaffa sig en både personlig och relevant röst i ett medielandskap där så väldigt många andra också tycks ha mycket att säga. Bloggen skrivs av experter från Mynewsdesks contentbyrå som alla jobbar med PR och kommunikation på olika sätt, och har en hel del tankar och idéer att dela med sig av!


Publicerad 20 augusti 2021

Nå ut med ditt budskap på ett smart sätt

En lyckad kampanj kan vända vinden för ett varumärke eller, i sämre fall, få publiken att vända ryggen. I det här inlägget tänkte vi titta närmare på ett lyckat exempel på en kampanj och ett som borde ha stannat på skissbordet.

En slagkraftig kampanj har länge ansetts som det kanske bästa sättet att nå ut med sin marknadsföring. Att tänka utanför ramarna och satsa på  kreativt berättande kan i slutändan leda till ett så stort engagemang att kampanjen marknadsför sig själv. Låt oss presentera två kampanjer en som än idag rankas som en av de främsta kampanjerna någonsin och en som föll platt. 

Kampanjen som förändrade allt
För lite mer än tio år sedan hängde Old Spice på repen och få förutspådde att parfymmärket skulle bli ett av marknadens hetaste inom bara ett par månader. Nästan ett sekel hade gått sedan märket hade varit riktigt i ropet och fallet såg ut att fortsätta; under de senaste decennierna hade Old Spice gått från att vara något som de flesta hittade i sitt farfars badrum till att balansera på randen till glömska. Istället dominerade uppstickande märken som Axe och Dove parfymscenen för unga män. För Old Spice var läget akut; något behövde göras.
Företaget vände sig därför till Wieden och Kennedy, marknadsförarna bakom bland annat den legendariska “Just do it”-kampanjen för Nike, för att tänka nytt. Istället för att vända sig till användarna lades fokus på männens kvinnliga partners som enligt statistiken stod för en stor del av parfyminköpen. Resultatet blev den humoristiska reklamfilmen “Man Your Man Could Smell Like” med skådespelaren Isaiah Mustafa och den numera välkända öppningsrepliken “Hello, ladies”. I filmen riktade sig Mustafa direkt till världens kvinnor och beklagade att deras män inte kan vara precis som honom – men om de använder Old Spice så kan de åtminstone dofta som honom. Succén var ett faktum. Inom tre dygn hade reklamen visats över 20 miljoner gånger – en hisnande siffra för år 2010. Alla pratade om Old Spice och i parfymbutiker över hela världen flyttades företagets produkter från de bakersta hyllorna till skyltfönstret. Uppmärksamheten blev snart uppenbar även i företagets kvartalsrapporter; i juli, tre månader efter att reklamen först hade visats, hade Old Spice försäljningssiffror ökat med 125 procent och varumärket var vid tillfället det största på parfymmarknaden för män. 

Pepsis tondöva reklam kraschlandade
Minns ni Pepsis reklam “Jump In’ Pepsi Moments” i April 2017 där supermodellen Kendall Jenner självsäkert går fram till en polis under vad som förefaller vara en demonstration och erbjuder en polisman en burk pepsi som han tacksamt tar en klunk ur till folkmassans (oförklarliga) jubel?
Det gör garanterat Pepsi; målet med kampanjen, som hade skapats av företagets inhouse content-byrå, var att nå millennials med budskapet “unity, peace, and understanding” – men reklamfilmen blev universellt kritiserad som tondöv i en tid när de första Black Lives Matter-protesterna hade skakat USA. Sociala medier rasade och det slutade med att Pepsi drog in filmen från alla offentliga plattformar i samband med en offentlig ursäkt. Precis som för Old Spice hade kampanjen en direkt påverkan på företagets verksamhet; enligt marknadsanalytiker ledde kampanjen till att den allmänna uppskattningen för Pepsi föll till det lägsta sedan 2009. 

Att ta med sig
Så, vad kan vi ta med oss för lärdomar från ovanstående exempel? En sak är att timing definitivt kan var avgörande när man sprider sitt budskap till offentligheten. Oavsett hur länge eller hårt man har arbetat på en kampanj är det alltid av yttersta vikt att ställa sig frågan “kommer det här att hålla?” innan själva lanseringen. En annan lärdom som vi kan ta med oss är att trots att långt ifrån alla har möjlighet eller budget att ta in några av världens främsta marknadsförare så har vi alla möjlighet att tänka utföra ramarna. Tänk så fritt och kreativt som möjligt, men se till att det finns personer med olika perspektiv som vågar ifrågasätta; kampanjen ska leda till ökad affärsnytta och inte mynna ut i en ursäkt.

Dela blogginlägget:

I en tid när hållbarhet minst sagt är på tapeten kan det vara av särskild vikt att granska hur ens företag arbetar för att främja just det, men också hur det speglas i organisationens PR-och kommunikation. Trots att vi alla är överens om att det är positivt att vara klimatsmart så finns det risker i att använda miljö-begreppen i sin kommunikation, åtminstone om de är oärliga.

I takt med en ökad medvetenhet vad gäller klimatförändringarna har många konsumenter börjat ändra sina konsumtionsvanor och vill handla ekologiskt, klimatsmart och miljövänligt. Många företag och organisationer har full koll på detta här och har därför anpassat sina produkter för att möta kraven och efterfrågningarna som konsumenterna har. I samband med det här har även floppar i media baserade på “goda” intentioner blivit allt vanligare. Låt oss kika närmare på vilka misstag som gjorts och hur man ser till att undvika dessa. Det kan vara särskilt viktigt eftersom det faktiskt är olagligt att publicera oärlig grön kommunikation. 

Vilseledande marknadsföring
Om man som företag går ut med att man aktivt främjar hållbarhet och strävar efter att minska sitt klimatavtryck är det viktigt att det även är sanningen. Annars kan man nämligen bli anklagad för greenwashing, vilket kommer att ge motsatta effekt från vad ni tänkt från början. Greenwashing, eller grönmålning som den svenska översättningen lyder, är när företag försöker få sitt varumärke och sina produkter att verka bättre för miljön än vad de faktiskt är. Det här kan till exempel ske genom vilseledande marknadsföring vilket går ut på att företagen medvetet väljer att lyfta det som de gör bra, men sedan utelämnar det som är mindre bra. Genom att marknadsföra en produkt som är fördelaktig ur ett miljöperspektiv drar det uppmärksamheten från de centrala miljökostnaderna som företaget egentligen har. Återvunnet papper är ett sådant exempel där man menar på att organisationen marknadsför att de använder en andel återvunnet material i produktionen, men samtidigt utelämnar de negativa effekterna av pappersblekning och avverkade skogar. 

Förskönande kommunikation
Vi som är i PR-och kommunikationsbranschen vet hur viktig associationsförmågan är när det kommer till marknadsföring. Många företag drar dock nytta av att döpa sina produkter till naturrelaterade ord vilket inger ett skenheligt uttryck. Tänk er själva vilken association man gör när man hör naturgas, inte direkt miljöbov va? Däremot kanske naturgas egentligen handlar om fossilgas, men namnet gör att vi inte förstår det eller drar den kopplingen. Vad företag också tidigare har gjort är att de använder sig av natursköna bilder och klipp när de marknadsför något som inte alls har med miljön att göra. Ett exempel på det här är när oljeföretaget Shell använde en bild på sin fabrik där det kom blommor ur skorstenen. Se till att undvika den här sortens av bild-och formspråk i er kommunikation för annars är risken stor att ni kommer att bli anklagade för greenwashing. 

En gång greenwashstämplad – alltid greenwashstämplad
Saken är den att om ens företag blir anklagade för greenwashing så kommer den stämpeln alltid att finnas kvar – det är både det bästa och det sämsta med internet. Under 2011 fälldes klädkedjan MQ av reklamombudsmannen för greenwashing. Kedjan hade skrivit i en reklam att ”More quality makes your wardrobe, money and planet last longer”, men då MQ sedan inte presenterat någon utredning kring påståendet fälldes de. Anledningen var att klädföretaget gav intrycket att konsumenterna som köpte deras kläder faktiskt gjorde en aktiv insats för miljön genom att konsumera deras produkter. Det är viktigt att ta med sig att man enligt marknadsföringslagen endast får använda ordet “miljövänlig” om företaget kan bekräfta och påvisa att produkten antingen inte påverkar miljön alls, eller att den förbättrar miljön. Det här gäller dessutom sett under hela produktens livscykel – från vaggan till graven. Även om det är fördelaktigt att konsumera mer klimatsmarta produkter vill vi med det här blogginlägget understryka att det är bättre att vara återhållsam med sin gröna kommunikation om man är det minsta osäker – konsekvenserna är helt enkelt inte värt det.

Dela blogginlägget:

Att använda omtalade nyheter eller händelser i sin egen marknadsföring är ingenting nytt. Många skulle till och med argumentera att det är ett av de äldsta tricken inom PR och kommunikation. Det har däremot blivit ett allt mer viktigt verktyg för att väcka uppmärksamhet och vända strålkastarljuset mot ditt håll – trots att du inte har en egen story.

Det finns olika sätt att hijacka nyheter, det första är att kommentera på nyheter som berör din bransch och visa upp din kunskap inom ämnet. Detta är ett bra sätt att framstå som expert, vilket kan gynna företaget i längden genom att bli ombedd att kommentera på liknande händelser i framtiden. Förutom det uppenbara – att få plats att uttrycka tankar och åsikter – visar ni även att ni som företag är medvetna om vad som händer omkring er, vilket alltid är en positiv egenskap. 

Få uppmärksamhet genom humor
Ett annat sätt att hijacka nyheter är den mer humoristiska approachen, där företag helt enkelt kopplar en händelse till en egen produkt eller tjänst. Som till exempel när IKEA släppte reklam för en glasflaska som de gett namnet “Cristiano” efter en omtalad presskonferens där fotbollsspelaren Cristiano Ronaldo nobbade läsk i förmån för vatten. Ett fyndigt sätt att bli omtalade utan att ha något med själva händelsen i sig att göra. Det är långt ifrån första gången IKEA tagit vara på nyhetshändelser. Till exempel hoppade de på memen med amerikanska senatorn Bernie Sanders och visade sina följare hur man kunde få “the look” med IKEA:s produkter. 

Dra nytta av konkurrenternas kampanjer
Det går precis lika bra att hijacka konkurrenters reklamkampanjer – om det görs på ett snyggt sätt. Det var stor uppståndelse i januari 2021 när ICA-Stig skulle få en ny skådespelare. Konkurrenten Lidl drog nytta av medieuppbådet genom att gratulera Stig till pensionen och välkomnade honom att handla sina varor på Lidl. 

Och är det någon som kommer ihåg när statsminister Stefan Löfven mitt under pandemin sågs handla i en butik och berättade att han aldrig shoppat på nätet? Då blev det verkligen fart på copywriters på näthandlar i hela landet, som alla berättade hur enkelt det är att handla online med deras respektive tjänster. Allt från elektronik-handlare till livsmedelsbutiker taggade statsministern i uppmaningar om att besöka deras hemsidor, få av dem nådde väl Stefan Löfven himself, men de fick flera skratt av allmänheten – vilket kanske är mer värdefullt ändå. 

Make more memes
Så fortsätt (eller börja) följa med i trenderna och vad det snackas om både i traditionella medier och på sociala medier. Var på hugget när det händer saker som berör din bransch – eller om du kan hitta ett sätt att vinkla nyheterna åt ditt håll. Som en av mina föreläsare från universitetet alltid sa: “Make more memes”, det är alltid positivt att visa att du har koll på det senaste och att ditt företag är medvetna om vad som händer omkring er. Det kanske är ett gammalt trick – men det är precis lika effektivt idag och kommer att fortsätta funka precis lika bra under lång tid framöver. 

Dela blogginlägget:

Förutom det uppenbara – att bygga och upprätthålla meningsfulla relationer – ställer vi oss i det här inlägget frågan om det finns flera likheter mellan kommunikation och dejtinglivet. Vilka lärdomar kan vi ta med oss från dejtingvärlden när vi skapar en PR-plan?

Vi kan nog alla vara överens om att kommunikation är A och O, både i relationer och i marknadsföring. Skillnaden är att det oftare är svårare att kommunicera i en relation än vad det är i arbetslivet. Möjligen beror det på att man tyvärr inte lägger ned samma tid och energi på att analysera vad det är man känner, vad det är man vill och än mindre hur man ska sätta ord på det. Det är å andra sidan något som man verkligen lägger krut på i sin PR och kommunikation. Låt oss ta en titt på hur det kan se ut!  

Vilken typ är du ute efter, egentligen?
Många kan titta tillbaka på sin dejtinghistorik och upptäcka en röd tråd. Kanske är det så att man tenderar att dra sig till personer som är konstnärer, sportintresserade eller i lite mer olyckliga fall – emotionellt otillgängliga. Efter en grundligare rannsakan kanske man faktiskt skulle må bättre av att “skaka om” lite grann och vidga sina vyer. Förändring är generellt sett bra eftersom det innebär att vi också utvecklas – något att kanske ha i åtanke inför nästa dejt. Precis som när vi summerar vilka vi dejtat under årens lopp, behöver vi i vår PR- och kommunikation dra tydliga gränser vilka som ska ingå i målgruppen. Genom att göra så kan du även undersöka hur du på bästa sätt ska arbeta för att nå ut till dessa. En välarbetad PR-plan grundar sig alltid i att vi vet vilka det är som vi vill skapa relation med och vilka insatser vi ska göra för att nå dem. 

Vilka budskap sänder du ut?
Efter att du har slängt ett öga i backspegeln och upptäckt  din röda tråd kan det vara bra att titta närmare på vad det är för budskap som du själv faktiskt sänder ut. Matchar ditt budskap ditt slutliga mål? Om ditt mål är att dejta runt och inte  påbörja någon seriös relation kanske det inte gör så mycket om du också ger lite av ett oseriöst intryck, men om ditt mål å andra sidan är det motsatta – då kanske du behöver bli tydligare i ditt budskap, åtminstone gentemot den du faktiskt dejtar. Sedan är det heller aldrig fel att slänga ut frågan till den man dejtar “vad är du ute efter?”. Genom att göra det skonar du faktiskt dig själv från en hel del huvudvärk, vilket du troligtvis hade fått om du ägnat tid åt att fundera ut svaret på egen hand. Vilket budskap som man sänder ut kan kopplas till tonaliteten i ett företags marknadsföring. Precis som när man ställer den man dejtar frågan om vad den är ute efter behöver man som företag lära känna sin målgrupp för att veta vilken kommunikation som passar bäst. Vill ni ha en lättsammare ton med glimten i ögat eller mer av ett seriöst intryck och gå rakt på sak? Ni kan ju också välja att ha en seriös ton på er hemsida och en lite lättsammare på era sociala mediekanaler. Men när ni har beslutat det här är det viktigt att vara konsekvent. För om man sänder ut dubbla budskap kan det i slutändan påverka hur helheten uppfattas och intrycket blir mer ambivalent – vilket inte gynnar er i slutändan. 

En klar målsättning underlättar på alla plan
Skapa en tydlig målsättning – vad den än innebär. När det kommer till företag, är målet att fler ska veta vilka ni är? Eller för dig i dejtinglivet, att gå in i en djup och meningsfull relation och lämna singellivet? Eller kanske bara att ha kul och se vad som händer? Saken är den, att ju tydligare målet är desto lättare blir även vägen dit – oavsett om det gäller dejtandet eller företagets målsättning. Dessutom tenderar vi att må bättre som människor när vi vet vad det är vi strävar efter, för det är först då som man faktiskt känner att man kan göra skillnad och påverka. Sammanfattningsvis kan vi se att det finns en hel del lärdomar att ta med sig från dejtingvärlden till PR-arbetet, och att kommunikation i slutändan är avgörande för resultatet.

Dela blogginlägget:

Publicerad 22 juni 2021

Sommarplanera din PR

Nu är sommaren här – parkerna är fulla, fotbolls-em visas på varje uteservering och  företagsvärlden håller på att stänga ner jobbdatorerna. Större publiceringar och kampanjer bör därför vänta till hösten; istället är sommaren en utmärkt tid att utnyttja nyhetstorkan för att testa något annorlunda eller interagera med målgruppen på nya sätt. 

För många av oss väntar några lata veckor i solen runt hörnet. Under sommarmånaderna stannar företags-Europa och inte ens dina kunder eller mest lojala följare kommer att visa samma intresse när du tävlar med solen efter ett halvår av vinter.  Men sommaren är inte bara en tid för bad och grillkvällar; för dig som marknadsförare är det en utmanande period där publikens intresse ska upprätthållas trots att kanske både du och målgruppen är på semester.

Utnyttja publiken
Med många på semester har fler tid och ro att delta i användargenererat innehåll. För några år sedan lyckades läskproducenten Coca Cola göra många av sina kunder till frivilliga reklampelare genom kampanjen “Share a Coke”. Under kampanjperioden byttes varumärkesnamnet på burkarna ut mot de 250 vanligaste namnen i varje land och konsumenterna uppmanades att dela en läsk med någon som de bryr sig om. Resultatet blev att sociala medier svämmade över med tusentals bilder på cola-burkar där användarna kände att de hade upptäckt något personligt, medan de i själva verket gjorde reklam för Coca Cola. 

Testa något nytt
Förutsatt att du inte arbetar inom en bransch där sommaren utgör högsäsongen kan det vara en utmärkt tid för att försöka engagera din målgrupp med något lite annorlunda. Kanske har du haft en väldigt produktfokuserad marknadsföringsstrategi och vill testa hur din publik reagerar på mer lättsamma publiceringar och employer branding? Under sommaren kommer experimentella publiceringar inte att stjäla fokus från en viktigare nyhet samtidigt som du kan upptäcka nya sätt att kommunicera som engagerar din målgrupp i större utsträckning än tidigare.

Använd något gammalt
Gå igenom biblioteket av gamla publiceringar och se om det finns något som kan återanvändas. Kanske hade ditt företag en framgångsrik kampanj för några år sedan som skulle kunna uppdateras för att kännas aktuell även år 2021? Eller finns det möjligen någon publicering som av olika anledningar inte presterade så bra som du hade hoppats? Använd gärna äldre material, men var noga med att uppdatera det så att mottagaren inte märker att delar har producerats tidigare och börjar misstänka att hela produktionen är inaktuell.

Tänk på att oavsett vad du publicerar bör du se till att det inte avviker alltför mycket från hur du brukar kommunicera. Vi publicerade nyligen en guide till hur du utvecklar en brand story och använder den för att interagera med din målgrupp. Guiden är gratis och hjälper dig att utveckla ett framgångsrikt sätt att kommunicera för att engagera din publik. Ladda ner den här.

Ha en trevlig sommar!

Dela blogginlägget:

Publicerad 1 juni 2021

Munskydd

Föga förvånande är ett av de mest lästa blogginläggen på Mynewsdesks plattform under 2020 ett som handlar om munskydd. Det var onekligen ett av fjolårets mest omdiskuterade ämnen – faktiskt så många som 145.000 gånger nämndes det i svenska medier.

Nåväl. Det fascinerande med företaget Procurators inlägg Munskydd eller andningsskydd – vad är skillnaden? är att det är så oerhört enkelt. Och att företaget, trots att munskydd varit en snackis i flera månader, lyckas hitta både en intressant vinkel på ämnet och använda sig av nyckelord som förbättrar företagets SEO.

För det är ett stort ämne, men ingen stor nyhet. Och det visar att det går att ta sig igenom bruset ändå. Är du lika imponerad som vi är av Procurators inlägg och vill bli lika bra på att klättra i sökmotorernas ranking? Ta dig då en titt i vår SEO-guide https://library.mynewsdesk.com/sv/template/seo 

Dela blogginlägget:

Ja, det kan man ju undra. Skönt då att vi har svaret. Det är nämligen så att Mynewsdesk sedan många år tillbaka har en årlig tävling som heter Digital PR Awards. Under årets juryarbete så for det i vanlig ordning åsikter kors och tvärs, men i en kategori var vi alla rörande överens. Nämligen att Blockets presskommunikatör Matilda Adelborg skulle föräras titeln PR Personality of the Year. Blockets mediala uppmärksamhet sedan Matilda steg in, men också deras nyhetsrum, ger en fingervisning om hennes kreativa höjd och att hon inte är rädd för att testa nya angreppssätt; som när Harry & Meghan grät ut hos Oprah häromvecka var Blocket blixtsnabba att lägga upp “Fixa kungliga stilen med möbler från Blocket”, med en tydlig koppling till de utemöblerna som prinsparet sitter i. Att hijacka stora nyhetshändelser är både ett smart och effektivt sätt att skapa PR.

Vi tog så klart tillfället i akt och frågade Matilda om hennes bästa tips, och ett av dessa var just att inte alltid sätta agendan själv, utan att haka på trender och omvärldshändelser för att hålla sig relevant (om du vill lära dig mer om hur du gör detta, så rekommenderar jag dig att ladda ner vår eminenta guide). En intervju med årets PR-personlighet kan du se här nedan.

Dela blogginlägget:

Publicerad 13 april 2021

Det svåra första inlägget

Vi börjar med det obligatoriska: Det ska bli fantastiskt roligt att blogga här på Resumé!

Mynewsdesk startade redan 2003 och vår ambition och drivkraft har alltid varit densamma; att göra PR- och kommunikationsarbete enklare och mer effektivt för alla oss i branschen. På olika sätt hjälper vi våra kunder att lyckas med sin kommunikation genom att bygga starka relationer och skapa uppmärksamhet. 

I den här bloggen kommer ni att få läsa kreativa inlägg skrivna av olika experter från vår alldeles egna contentbyrå. Vi som jobbar här är allt ifrån content creators och fotografer till projektledare och strateger.

Varje dag arbetar vi för att våra kunders kommunikation ska bli så framgångsrik som möjligt och vårt mål är att hjälpa dem att nå sina mål. Detta gör vi bland annat genom att skapa strategiskt relevant innehåll, såsom pressmeddelande, företagsfilmer eller kundcase. Hos oss kan kunderna också få hjälp med sitt långsiktiga kommunikationsarbete genom skräddarsydda PR-strategier.

Vi ser fram emot att i den här bloggen få  bjuda på både högt och lågt inom områden som står oss nära, och saker vi tycker är intressant som sker i vår omvärld. Häng med!

Dela blogginlägget:

Se fler branschtitlar från Bonnier News