Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunicera!

BETALT SAMARBETE. Vi på Mynewsdesks content vill prata om konsten att skaffa sig en både personlig och relevant röst i ett medielandskap där så väldigt många andra också tycks ha mycket att säga. Bloggen skrivs av experter från Mynewsdesks contentbyrå som alla jobbar med PR och kommunikation på olika sätt, och har en hel del tankar och idéer att dela med sig av!


Publicerad 20 augusti 2021

Nå ut med ditt budskap på ett smart sätt

En lyckad kampanj kan vända vinden för ett varumärke eller, i sämre fall, få publiken att vända ryggen. I det här inlägget tänkte vi titta närmare på ett lyckat exempel på en kampanj och ett som borde ha stannat på skissbordet.

En slagkraftig kampanj har länge ansetts som det kanske bästa sättet att nå ut med sin marknadsföring. Att tänka utanför ramarna och satsa på  kreativt berättande kan i slutändan leda till ett så stort engagemang att kampanjen marknadsför sig själv. Låt oss presentera två kampanjer en som än idag rankas som en av de främsta kampanjerna någonsin och en som föll platt. 

Kampanjen som förändrade allt
För lite mer än tio år sedan hängde Old Spice på repen och få förutspådde att parfymmärket skulle bli ett av marknadens hetaste inom bara ett par månader. Nästan ett sekel hade gått sedan märket hade varit riktigt i ropet och fallet såg ut att fortsätta; under de senaste decennierna hade Old Spice gått från att vara något som de flesta hittade i sitt farfars badrum till att balansera på randen till glömska. Istället dominerade uppstickande märken som Axe och Dove parfymscenen för unga män. För Old Spice var läget akut; något behövde göras.
Företaget vände sig därför till Wieden och Kennedy, marknadsförarna bakom bland annat den legendariska “Just do it”-kampanjen för Nike, för att tänka nytt. Istället för att vända sig till användarna lades fokus på männens kvinnliga partners som enligt statistiken stod för en stor del av parfyminköpen. Resultatet blev den humoristiska reklamfilmen “Man Your Man Could Smell Like” med skådespelaren Isaiah Mustafa och den numera välkända öppningsrepliken “Hello, ladies”. I filmen riktade sig Mustafa direkt till världens kvinnor och beklagade att deras män inte kan vara precis som honom – men om de använder Old Spice så kan de åtminstone dofta som honom. Succén var ett faktum. Inom tre dygn hade reklamen visats över 20 miljoner gånger – en hisnande siffra för år 2010. Alla pratade om Old Spice och i parfymbutiker över hela världen flyttades företagets produkter från de bakersta hyllorna till skyltfönstret. Uppmärksamheten blev snart uppenbar även i företagets kvartalsrapporter; i juli, tre månader efter att reklamen först hade visats, hade Old Spice försäljningssiffror ökat med 125 procent och varumärket var vid tillfället det största på parfymmarknaden för män. 

Pepsis tondöva reklam kraschlandade
Minns ni Pepsis reklam “Jump In’ Pepsi Moments” i April 2017 där supermodellen Kendall Jenner självsäkert går fram till en polis under vad som förefaller vara en demonstration och erbjuder en polisman en burk pepsi som han tacksamt tar en klunk ur till folkmassans (oförklarliga) jubel?
Det gör garanterat Pepsi; målet med kampanjen, som hade skapats av företagets inhouse content-byrå, var att nå millennials med budskapet “unity, peace, and understanding” – men reklamfilmen blev universellt kritiserad som tondöv i en tid när de första Black Lives Matter-protesterna hade skakat USA. Sociala medier rasade och det slutade med att Pepsi drog in filmen från alla offentliga plattformar i samband med en offentlig ursäkt. Precis som för Old Spice hade kampanjen en direkt påverkan på företagets verksamhet; enligt marknadsanalytiker ledde kampanjen till att den allmänna uppskattningen för Pepsi föll till det lägsta sedan 2009. 

Att ta med sig
Så, vad kan vi ta med oss för lärdomar från ovanstående exempel? En sak är att timing definitivt kan var avgörande när man sprider sitt budskap till offentligheten. Oavsett hur länge eller hårt man har arbetat på en kampanj är det alltid av yttersta vikt att ställa sig frågan “kommer det här att hålla?” innan själva lanseringen. En annan lärdom som vi kan ta med oss är att trots att långt ifrån alla har möjlighet eller budget att ta in några av världens främsta marknadsförare så har vi alla möjlighet att tänka utföra ramarna. Tänk så fritt och kreativt som möjligt, men se till att det finns personer med olika perspektiv som vågar ifrågasätta; kampanjen ska leda till ökad affärsnytta och inte mynna ut i en ursäkt.

Dela blogginlägget:

Mer från Kommunicera!

Till bloggen >

Grön kommunikation är inte alltid bra kommunikation

I en tid när hållbarhet minst sagt är på tapeten kan det vara av särskild vikt att granska hur ens företag arbetar för att främja just det, men också hur...

30 juli 2021

Hijacka nyheter för marknadsföring

Att använda omtalade nyheter eller händelser i sin egen marknadsföring är ingenting nytt. Många skulle till och med argumentera att det är ett av de äldsta tricken inom PR och...

23 juli 2021

PR-och kommunikation – vilka likheter finns det med dejtingvärlden och relationer?

Förutom det uppenbara – att bygga och upprätthålla meningsfulla relationer – ställer vi oss i det här inlägget frågan om det finns flera likheter mellan kommunikation och dejtinglivet. Vilka lärdomar...

16 juli 2021

Se fler branschtitlar från Bonnier News