Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökKreativitet enligt Knight

Christina Knight är en prisbelönt kreatör med över 30 år i branschen bakom sig i en karriär som började på legendariska Hall & Cederquist. Som Amazing Societys creative director bloggar hon på Resumé om kreativitet – för att ge läsarna insikter och inspiration.


Publicerad 22 September 2019

Ålder är det nya svarta

I början av min karriär saknade jag ofta kvinnliga förebilder i branschen – vart jag än såg mig om var det mest män överallt, på byråerna såväl som på kundsidan. Idag är det helt annorlunda – vi har blivit många fler kvinnor både i branschen och på marknadsavdelningarna runtom på företag och inom organisationer. Jag skulle till och med drista mig att säga att jag idag träffar fler kvinnliga brand managers och marknadschefer än manliga.

Numera är det något annat jag saknar, på bägge sidor, men framför allt i min egen bransch – nämligen seniora kvinnor. Jag finner numera att jag för det mesta är äldst i rummet.
Nu är det inte i första hand seniort sällskap jag söker utan faktiskt något mycket mer allvarsamt – bristen på seniora kvinnor betyder att vi byråer inte speglar marknadens allra mest köpstarka målgrupp – nämligen kvinnor 50+.
Åldersfrågan diskuteras just nu intensivt, inte minst i ett av världens som det verkar mest åldersfixerade länder (Sverige) men även internationellt. Tidigare i år diskuterade man även frågan i Cannes under rubriken ”The 50+ Goldmine Sparking Creativity’s Coming of Age”.
Här upprepade Martha Boudreau, som är Chief Communications and Marketing Officer på AARP (Nej jag visste inte heller vad det stod för – men det är The American Association of Retired Persons):

“The greatest societal trend & business opportunity of your professional lifetime is the aging of the world’s population.”

I sommarens debatt i Cannes menade man även att de varumärken och kampanjer som prisbelönades 2019 hade en tydlig differentierad faktor – nämligen representationen inom de kreativa teamen – de team som vann speglade de målgrupper de sökte nå. Något att reflektera över med andra ord – särskilt om man är tävlingssugen och gillar att vinna priser.
Men det finns mer att vinna – både för varumärken och byråer. Volymerna och köpkraften är i allra högsta grad senior; var femte svensk är över 65, cirka 3 miljoner svenskar befinner sig i åldersspannet 55-85; ca 80% av den privata förmögenheten finns hos 50+are och 100 miljoner personer i USA är 50+ och s konsumerar för närmare 8 biljoner dollar i vad som har kallats ’The Longevity Economy’. Det borde intressera oss marknadsförare I allra högsta grad.

Grey Group har genomfört en studie kring reklam riktad mot mer seniora målgrupper och har kunnat konstatera att 70% av deras kreatörer och planners inte har tagit emot eller skrivit en brief som inkluderar en målgrupp om 50+ det senaste året – 31% hade aldrig under sin karriär emottagit eller skrivit en sådan brief. Jag tror inte kreatörer och strateger på Grey är ensamma om detta.
Min förhoppning är att vi i branschen blir mer inkluderande, även när det gäller ålder. Dels skulle vi bli bättre på att förstå, spegla och nå de seniora och köpstarka målgrupperna på marknaden – och dels skulle jag känna mig lite mindre ensam i rummet.

Dela blogginlägget:

Mer från Kreativitet enligt Knight

Till bloggen >

Kampen mot cancer x 2.

Med kort tid emellan har två olika kampanjer mot cancer kommit upp i Stockholms tunnelbana. Den ena för kampen mot bröstcancer, den andra mot prostatacancer – Mustaschkampen. Jag har med stort...

9 November 2019

Cannes måste återuppfinna sig själv

Såsom Madonna med jämna mellanrum återuppstår i nya skepnader, så är det också dags för en ännu mer ålderstigen kändis att revitalisera sitt varumärke. Cannes Lions fyllde 65 år i...

20 Juni 2019

Är jag förvånad?

För en dryg vecka sedan samlades 14 av Sveriges främsta kommunikatörer i ett konferensrum på byrån där jag jobbar. Copywriters, Art Directors och Creative Directors bland många fler. Alla var kvinnor. En...

20 Juni 2019