Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag22.02.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kreativitet enligt Knight

Christina Knight är en prisbelönt kreatör med över 30 år i branschen bakom sig i en karriär som började på legendariska Hall & Cederquist. Som Amazing Societys creative director bloggar hon på Resumé om kreativitet – för att ge läsarna insikter och inspiration.


Publicerad 31 December 2019

All’s well that ends well

”All’s Well That Ends Well” kallade Shakespeare sin komedi 1623 och här sitter jag 396 år senare, på Nyårsafton och hoppas att 2019 ska sluta väl; att året ska avrundas på ett så fredligt och kärleksfullt sätt som möjligt. Det är emellertid lätt att känna sig en aning dystopisk i skuggan av Kim Jong-Uns utlovade ”julklapp” om USA inte häver sina ekonomiska sanktioner mot landet senast på nyårsdagen eller för den delen i hettan av de bränder som härjar med rasande fart i Australien. Johan Rockström påminner om att 2020 kallas Sanningens år. Fem år sedan Paris-avtalet där vi lovade att lösa klimatkrisen. Fem år sedan vi antog FN:s Agenda 2030. Johan säger: ”Nu har vi nått året då världen måste öka takten, vilket går för lösningarna finns där.” Det är röster som Johans och Greta Thunbergs vi behöver höra som motvikt till dystopin, men framför allt är det agerandet jag hoppas vi alla ska höra och se mer av och låta 2020 utmärkas av. Att världen just nu i mångt och mycket tycks styras av aggressiva manliga presidenter, hoppas jag ska få en betydande motvikt i nya, friskare, smartare och mer demokratiska krafter; krafter som inspirerar och vägleder den vanliga människan att göra klokare och mer hållbara val.

Jag hoppas att vi i kommunikationsbranschen också ska kliva fram ytterligare och vara en sådan inspirerande kraft och att vi kan utnyttja våra kommunikativa talanger till att prioritera varumärken och uppdragsgivare som har rent mjöl i påsen i form av hållbara produkter och tjänster. Vi har ett stort ansvar men också stora möjligheter att inspirera, vägleda, informera och föregå med gott exempel. Att vara representativa, inkluderande, jämställda och demokratiska. Förutom Parisavtalet, som bara har fem år på nacken , hoppas jag också mycket på Pekingdeklarationen, en omfattande plattform för jämställdhet och kvinnors rättigheter, som antogs vid FN:s fjärde kvinnokonferens i Peking 1995. I mars 2020 kommer jag att återigen att åka till CSW – Commission on the Status of Women – den konferens som hålls varje år i FN:s högkvarter i New York för att se till att de globala målen efterlevs och för formulera konkreta åtgärder för att främja jämställdheten världen över. För mig personligen har jämställdheten med allt att göra – som till exempel politik, fred, demokrati och miljö. I vardagen i vår bransch har den också att göra med vilka kulturer vi tillåter och främjar på våra byråer, hur vi rekryterar och premierar talang och hur vi kommunicerar och representerar varandra i reklamen.

Min förhoppning, dessa sista skälvande timmar på året är med andra ord inte bara att 2019 ska sluta väl, utan också att 2020 ska börja som ett sanningens år då vi gemensamt tar ansvar och själva är den förändring vi vill se.

Gott Nytt År!

Dela blogginlägget:

Mer från Kreativitet enligt Knight

Till bloggen >

Kampen mot cancer x 2.

Med kort tid emellan har två olika kampanjer mot cancer kommit upp i Stockholms tunnelbana. Den ena för kampen mot bröstcancer, den andra mot prostatacancer – Mustaschkampen. Jag har med stort...

9 November 2019

Ålder är det nya svarta

I början av min karriär saknade jag ofta kvinnliga förebilder i branschen – vart jag än såg mig om var det mest män överallt, på byråerna såväl som på kundsidan.

22 September 2019

Cannes måste återuppfinna sig själv

Såsom Madonna med jämna mellanrum återuppstår i nya skepnader, så är det också dags för en ännu mer ålderstigen kändis att revitalisera sitt varumärke. Cannes Lions fyllde 65 år i...

20 Juni 2019